Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ » Εγκύκλιος ΕΦΕΤ για υποχρεωτική εκπαίδευση-κατάρτιση προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων
Εγκύκλιος ΕΦΕΤ για υποχρεωτική  εκπαίδευση-κατάρτιση  προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων

Εγκύκλιος ΕΦΕΤ για υποχρεωτική εκπαίδευση-κατάρτιση προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων

Δημοσιεύτηκε στην του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ Εγκύκλιος Εφαρμογής της Υ.Α. 14708/2007 που αφορά στους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υλοποίησης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων.

Η εν λόγω Εγκύκλιος (αρ. πρωτ. 4879/12.04.2017) αποτελεί διευκρινιστική εγκύκλιο της Υ.Α. 14708/2007 και σκοπός της είναι η ορθή ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην υποχρεωτική εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων. Στο πεδίο εφαρμογής της υπάγονται:

  1. Μικρές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP[1],
  2. Επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο, μικρές επιχειρήσεις τροφίμων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το , τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαρο ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή ς τροφίμων καθώς και άλλες επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, εκπαιδεύουν ή καταρτίζουν υποχρεωτικά όλο το προσωπικό που ασχολείται με το χειρισμό τροφίμων ακολουθώντας τα προγράμματα που έχει εκπονήσει ο ΕΦΕΤ.

Με μέριμνα του υπεύθυνου της επιχείρησης τροφίμων, το σύνολο των χειριστών τροφίμων αυτών των επιχειρήσεων θα πρέπει να διαθέτουν Βεβαιώσεις Εκπαίδευσης, εκδοθείσες από τον ΕΦΕΤ βάσει της ΥΑ 14708/17-08-2007. Οι εν λόγω βεβαιώσεις ισχύουν επ' αόριστον, είναι αυστηρώς προσωπικές, ανήκουν στον χειριστή τροφίμων και όχι στην επιχείρηση, και ο μεν χειριστής τροφίμων οφείλει να διατηρεί σε καλή κατάσταση το πρωτότυπο αυτών, ο δε υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων φωτοαντίγραφα αυτών στον φάκελο εκπαίδευσης της επιχείρησης.

Από την παραπάνω εκπαίδευση εξαιρούνται οι οι οποίοι κατέχουν έγκυρους και επίσημα αναγνωρισμένους από κρατικό φορέα τίτλους σπουδών ή βεβαιώσεις – πιστοποιητικά επιτυχούς παρακολούθησης κατάρτισης κρατικών φορέων ελέγχου τροφίμων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα « Ι.Κ.Ε.», πιστοποιημένο από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, διοργανώνουν συνεχώς προγράμματα εκπαίδευσης σύμφωνα με τα όσα ορίζουν η κείμενη νομοθεσία και ο Ενιαίος Φορέας Επιχειρήσεων Τροφίμων – για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου. Τα εν λόγω προγραμμάτων, πλήρως εναρμονισμένα με την απαίτηση του ΕΚ 852/2004 και τις διατάξεις της ΥΑ 14708/10-08-2007, έχουν συνολική διάρκεια δέκα ώρες (υλοποιούνται σε δύο ημέρες) και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων,
  • Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών,
  • Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους,
  • Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων,
  • Το Εργασιακό Περιβάλλον,
  • Πρακτικές καθαρισμού,
  • Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών,
  • ομοθεσία υγιεινής τροφίμων.

Τη δημοσίευση της Εγκυκλίου 4879/12.04.2017 θα τη βρείτε http://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1681

Περισσότερες πληροφορίες – : Ι.Κ.Ε., Κ. Καρτάλη 150 (4ος όροφος), 2421 213737 & 6942271212.

 

[1] Σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του Κανονισμού 852/2004.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση