Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Τραχανότο με Μανιτάρια
Τραχανότο με Μανιτάρια

Τραχανότο με Μανιτάρια

 Ο τρχνάς είναι μάλλον το αρχαιότερο fast food της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μιας και τον συναντάμε σε πολλές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ξινός τραχανάς φτιάχνεται με “ξινισμένο” (πρόβειο, γίδινο ή αγελαδινό) και φτιάχνεται με αλεύρι ή σιμιγδάλι. Ο γλυκός που φτιάχνεται με φρέσκο και αλεύρι ή σιμιγδάλι και ο νηστίσιμος , που συναντάται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα όπου τη θέση του γάλακτος παίρνει ο πολτός και διάφορα μυρωδικά.

Στην Κρήτη συναντάμε τον ξινόχοντρο, με σπασμένο σιτάρι (χόντρο) και γάλα κατσικίσιο ήπρόβειο.Τον ξινόχοντρο παλαιότερα τον έφτιαχναν τον Αύγουστο κατά την διάρκεια της νηστείας, πριν τον Δεκαπεντάγουστο, μιας και είχαν περίσσευμα γάλακτος λόγω της νηστείας. Ο ξινόχοντρος τρώγεται με πολλούς τρόπους, με διάφορα είδη κρέατος, σαλιγκάρια (χοχλιούς) αλλα και λαχανικά!

Στην Κύπρο, ο τραχανάς γίνεται αποκλειστικά ξινός, με σπασμένο σιτάρι (πουργούρι), γάλα πρόβειο αλλά και πρόβειο γιαούρτι . Γίνεται και αυτός του καλοκαιρινούς μήνες και ξεραίνεται στο ήλιο το καλοκαίρι, κόβεται σε μεγάλα κομμάτια. Συνήθως τρώγεται σε μορφή σούπας με ζωμό κοτόπουλου και με την προσθήκη χαλουμιού στο τέλος!

Ας δούμε όμως μια πολύ εύκολη συνταγή που ξεφεύγει από την εγχώρια γαστρονομική παράδοση και γίνεται κατά κάποιο τρόπο σαν το ριζότο, με τραχανά και μανιτάρια.

150 γρ τραχανά γλυκό ή ξινό

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

250 γρ  μανιτάρια μέτρια λευκά κομμένα σε φέτες

1 κούπα ζεστό νερό ή ζωμό (240-250 ml)

50 ml λευκό κρασί

2 κουταλιές τριμμένο κεφαλοτύρι, πικάντικο

50 γρ φρέσκο βούτυρο

2 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ρίγανη

πιπέρι

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνεις το και σοτάρεις το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
  2. Συνεχίζεις το σοτάρισμα με τα μανιτάρια και τον τραχανά για 5 λεπτά ακόμα και μετά “σβήνεις” με το κρασί.
  3. Μόλις “εξατμιστεί”το κρασί, προσθέτεις λίγο λίγο το νερό ή το ζωμό όπως κάνουμε και με το ριζότο. Κάθε φορά ο τραχανάς θα απορροφά το ζωμό θα προσθέτεις λίγο ακόμα.
  4. Μόλις τελειώσει ο ζωμός, ανακατεύεις λίγο ακόμα για περίπου 5 λεπτά, να μελώσει το τραχανοτο και προσθέτεις το βούτυρο, πάντα ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Συνεχίζεις με το τριμμένο κεφαλοτύρι, το μαϊντανό, την ρίγανη και το αλατοπίπερο.
  6. Σερβίρεις το τραχανότο με μανιτάρια αμέσως και αν θέλεις βάζεις μια κουταλιά γιαούρτι ή λίγη τριμμένη και έξτρα φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό!
Πηγή: elenaiscooking.com
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση