Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Δανία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις εκλογές
Δανία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις εκλογές

Δανία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις εκλογές

Τα της αντιπολίτευσης κέρδισαν τις χθεσινές στη Δανία. Με καταμετρημένες τις ψήφους στην ηπειρωτική χώρα, ο δεξιός συνασπισμός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν επισε με μικρή διαφορά της κεντροαριστερής πρωθυπουργού, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η οποία παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός της.

“Δεν κερδίσαμε τις και ηττηθήκαμε στην γραμμή του τερματισμού”, είπε η Τόρνινγκ-Σμιτ, η πρώτη γυναίκα πρωθ της χώρας (από το 2011). “Ηγεσία σημαίνει να αποχωρήσεις τη σωστή στιγμή, και αυτή η στιγμή ήρθε”.

Η αντιπολίτευση – που περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους (Venstre) του Ράσμουσεν και το λαϊκίστικο δεξιό Δανικό (DF) – κέρδισε 90 έδρες στη , έναντι 85 εδρών που κέρδισε η κεντροαριστερή συμμαχία με επικεφαλής την Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και το κόμμα της των Σοσιαλδημοκρατών (Socialdemokraterne).

Οι ψήφοι που υπολείπονται της τελικής καταμέτρηση ανήκουν στις πρώην αποικίες της ροιλανδίας και τις Νήσους Φερόες και δίνουν συνολικά τέσσερις έδρες.

Στο συνολικό ποσοστό της ς περιλαμβάνεται και το ποσοστό του ξενοφοβικού Δανικού Λαϊκού Κόμματος. Το κόμμα που δηλητηρίασε όσο κανένα άλλο τη συζήτηση περί μετανάστευσης στη χώρα, έχει στηρίξει στο παρελθόν συντηρητικές κυβερνήσεις, δδικεί τώρα κυβερνητικούς θώκους.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση