Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Brexit: «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», λένε τώρα οι Βρετανοί
Brexit: «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», λένε τώρα οι Βρετανοί

Brexit: «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», λένε τώρα οι Βρετανοί

Επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το ποσοστό των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι θεωρούν ότι η αποχώρηση της χώρας από την ήταν η λάθος επιλογή κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο, αποκαλύπτει του ινστιτούτου YouGov η οποία δίνεται στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Καθώς είναι ελάχιστα τα χειροπιαστά οικονομικά οφέλη μετά την ιστορική στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε., πλέον το 57% των Βρετανών κρίνει ότι η επιλογή αυτή ήταν λαθεμένη, ενώ μόλις το 32% επιμένει πως ήταν η σωστή.

Συγκεκριμένα, το 55% του δείγματος δηλώνει πως θα ψήφιζε υπέρ της επανεισδοχής της χώρας στην στην εντελώς θεωρητική περίπτωση που διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα σήμερα, ενώ μόλις το 31% θα τασσόταν υπέρ της παραμονής του ΗΒ εκτός της ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγκυρο YouGov, τα αυτά υποδεικνύουν πως έχει υπάρξει «μέτριου» εύρους, πάντως περαιτέρω «μεταβολή» της κοινής ς από τον Ιανουάριο του 2021, όταν το 49% δήλωνε πως θα τασσόταν υπέρ της επανένταξης και το 37% κατά.

Αριθμός ρεκόρ μεταναστών στη Βρετανία, παρά τις υποσχέσεις του Brexit

Η θεωρητική προσπάθεια επανένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., δηλαδή η αντιστροφή του Brexit, φέρει ήδη τη σύντομη ονομασία «Breturn».

Ο Βρετανός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωνε τον Μάιο ότι το Brexit φέρνει κέρδη, επικαλούμενος το εμβληματικό μέτρο της κυβέρνησης των Συντηρητικών που ο ίδιος βάφτισε «freeports» (σ.σ. κυριολεκτικά «ελεύθερα λιμάνια», ειδικές ζώνες που συνδυάζουν απ από φόρους και δασμούς και απλοποιημένες εμπορικές διαδικασίες) και τις μειώσεις του ΦΠΑ, που όπως διαβεβαίωσε θα κάνουν όπως η μπίρα ή τα είδη προσωπικής υγιεινής φθηνότερα.

Οικονομολόγοι αντιτείνουν πως η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών είναι μάλλον απίθανο να τονώσουν τη βρετανική οικονομία στο σύνολό της, αν και μπορεί να έχουν κάποια περιορισμένη αξία για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η έρευνα του YouGov σε δείγμα 2.000 πολιτών υπέδειξε ακόμη πως το 63% των Βρετανών θεωρεί πως ο τρόπος που χειρίστηκαν το Brexit οι κυβερνήσεις των Τόρις ήταν μάλλον αποτυχημένος παρά μάλλον επιτυχημένος, ενώ μόλις το 12% εκφέρει την αντίθετη άποψη. Το 18% κρίνει πως δεν ήταν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Προφανώς η χαμηλή δημοτικότητα των κυβερνήσεων των Τόρις παίζει τον δικό της ρόλο στην άποψη των πολιτών για το Brexit.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση