Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανταρσία των Βάγκνερ στη Ρωσία- Ανησυχία για εμφύλιο
Ανταρσία των Βάγκνερ στη Ρωσία- Ανησυχία για εμφύλιο

Ανταρσία των Βάγκνερ στη Ρωσία- Ανησυχία για εμφύλιο

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ομάδας , Γεβγκένι Πριγκόζιν για ανταρσία. Για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά» έκανε λόγο ο πρόεδρος Πούτιν, προειδοποιώντας για «σκληρή απάντηση». «Δεν θα παραδοθούμε», ήταν η απάντηση Πριγκόζιν. Σημαντικές στρατιωτικές υποδομές στο Ροστόφ κατέλαβε η . Με ανησυχία παρακολουθεί τα γεγονότα η διεθνής κοινότητα.

Η φάλαγγα της Wagner έφτασε στην περιοχή Lipetsk

Στρατιωτικά οχήματα της Wagner με κατεύθυνση προς τη Μόσχα φαίνεται ότι έφτασαν στην περιοχή Lipetsk στην κεντρική Ρωσία. Τα οχήματα κινούνται σε αυτοκινητόδρομους και φαίνεται να αποφεύγουν τα κέντρα των πόλεων, πολλά από τα οποία έχουν οχυρωθεί από τον ρωσικό στρατό.

Η Μόσχα οχυρώνεται

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε στο Telegram πως από το πρωί της 24ης Ιουνίου τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενισχυθεί. Η εφημερίδα «Bedomosti» αναφέρει πως ένοπλοι αστυνομικοί συγκεντρώνονται στον αυτοκινητόδρομο Μ4, πρόκειται για το δρόμο που οδηγεί από το νότο στη Μόσχα και διασχίζουν μισθοφόροι της Βάγκνερ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας τοποθετούνται πυροβόλα.

Ρωσία: Αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων για το εξωτερικό

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία αναφέρουν ότι οι τιμές των εισιτηρίων για περιοχές όπου οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα – μεταξύ των οποίων Κωνσταντινούπολη, Αστάνα, , Τιφλίδα, Γεωργία και Αρμενία – αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατάσταση στη χώρα.

Μπλίνκεν: Σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση στη Ρωσία

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σήμερα ότι μίλησε με τους υπουργούς των Εξωτερικών της G7 και τον ύπατο απεσταλμένο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι ΗΠΑ θα μείνουν συντονισμένες με τους συμμάχους τους, καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται», έγραψε ο Μπλίνκεν στο Twitter.

&Ε.Ε.: Ενεργοποίηση του κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επι του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με τους υπουργούς Εξωτερικών της ομάδας των G7.

“Ε.Ε.: Ενεργοποίηση του κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων”

Ο Πούτιν υπογράφει νόμο που επιτρέπει φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο που επιτρέπει την φυλάκιση για 30 ημέρες όλων όσοι παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο σε μέρη όπου αυτός έχει επιβληθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Για τη μισθοδοσία της Wagner προορίζονταν τα που εντοπίστηκαν στη Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ο Πριγκόζιν

Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, δήλωσε σήμερα ότι τα κουτιά με που εντοπίστηκαν σε οχήματα κοντά στο γραφείο του στην Αγία Πετρούπολη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) προορίζονταν για την κάλυψη της μισθοδοσίας, αλλά και άλλα έξοδα των μαχητών της οργάνωσης.

Μη επιβεβαιωμένες αναφορές ρωσικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για 4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (47 εκατομμυρίων δολαρίων) που εντοπίστηκαν μέσα σε χάρτινες κούτες.

Φορτηγά μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομο προς τη Μόσχα

Ρώσος αστυνομικός δείχνει έναν μεγάλο αριθμό φορτηγών να έχουν σταθμεύσει πάνω σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Μόσχα με στόχο να εμποδίσουν τους στρατιώτες της Wagner να φτάσουν στην πρωτεύουσα. Το σημείο όπου έχουν ακινητοποιηθεί τα οχήματα βρίσκεται κοντά στην πόλη Lipitsy.

Πώς φτάσαμε εδώ

Σε ανοιχτή σύγκρουση μετατράπηκε η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό μεταξύ της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της μισθοφορικής Wagner, βυθίζοντας τη Ρωσία στην αβεβαιότητα και στην απειλή ενός εμφυλίου πολέμου.

  • Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή (23/06) όταν ο Πριγκόζιν κατηγόρησε ανοιχτά το ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδο της οργάνωσης και σκότωσε χιλιάδες στρατιώτες του. Έδωσε όρκο για σκληρά αντίποινα, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι δυνάμεις του θα τσακίσουν κάθε μέσο ς, όπως οδοφράγματα ή πολεμικά αεροσκάφη.
  • Η κρίση οξύνθηκε περαιτέρω καθώς ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του εισήλθαν στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ και κατέλαβαν κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές υποδομές στην πρωτεύουσα. Στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντόν βρίσκεται το αρχηγείο της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας στο νότο, ενώ σε αυτή κατοικούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
  • Μια ρωσική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι μαχητές της Βάγκνερ είχαν επίσης πάρει τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορονέζ, βορειότερα στον δρόμο προς τη Μόσχα.
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε διάγγελμα, διαμηνύοντας πως θα τιμωρηθούν όσοι σκόπιμα ακολουθούν το δρόμο της προδοσίας προετοιμάζοντας ένοπλη εξέγερση. Χαρακτήρισε οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή, «θανάσιμη απειλή για το κράτος» και «πλήγμα για τη Ρωσία και το λαό» και πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες θα «λάβουν σοβαρή απάντηση».

Οι πρωταγωνιστές

Πριγκόζιν: Αν και διαμαρτυρόταν μήνες για τους στρατιωτικούς της Ρωσίας, οι νέες κατηγορίες σηματοδότησαν μια νέα τροπή. Ο Πριγκόζιν είναι ένας επιχειρηματίας που έγινε πλούσιος μέσω των δεσμών του με τον Πούτιν, κερδίζοντας προσοδοφόρα κυβερνητικά συμβόλαια ενώ οργάνωνε τη μισθοφορική δύναμη Wagner.

Πούτιν: Η δημόσια ομιλία του ήταν ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης. «Προτιμά να ασκεί εξουσία παρασκηνιακά μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», έγραψε ο Στίβεν Λι Μάιερς των Times. Ο Πούτιν αναγνώρισε την πρόοδο των δυνάμεων του Πριγκόζιν, λέγοντας ότι η λειτουργία του Ροστόφ, μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων, είχε «ουσιαστικά μπλοκαριστεί».

Οι στρατηγοί: Η αντιπαλότητα του Πριγκόζιν με τους Ρώσους στρατηγούς προέκυψε από τη μάχη για την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, στην οποία οι δυνάμεις του ηγήθηκαν. Κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον στρατηγό της χώρας, Βαλέρι Γερασίμοφ, για προδοσία. Είπε ότι παρακράτησαν σκόπιμα πυρομαχικά και προμήθειες από την Wagner

Ουκρανία: «Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Αλλά η χώρα του εξακολουθεί να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 20 πυραύλους κατά του Κιέβου σήμερα το πρωί, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Τι θα επακολουθήσει

Ο βρετανικός στρατός περιέγραψε την κρίση ως «την πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε: «Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας, και ιδιαίτερα της ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι το κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση».

Πού βρίσκεται ο Πούτιν;

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο πρόεδρος «εργάζεται στο Κρεμλίνο» στη Μόσχα. Όμως, καθώς οι μισθοφόροι της Wagner προσπαθούν να φτάσουν στην πρωτεύουσα, οι φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το που βρίσκεται ο Πούτιν έχουν φουντώσει.

Ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ότι το αεροπλάνο του Πούτιν – το ειδικό αεροσκάφος Il-96-300PU – αναχώρησε από τη Μόσχα και κατευθύνθηκε βορειοδυτικά, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης FlightRadar. Στη συνέχεια, το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από το σύστημα κοντά στην πόλη Tver, βορειοδυτικά της Μόσχας.

Παρόλα αυτά δεν μπορεί να επιβεβαιωθέι με κανένα τρόπο το αν ο Πούτιν επέβαινε σε αυτό το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με το BBC, ο Πούτιν φέρεται να περνά πολύ χρόνο στην τεράστια κατοικία του στη λίμνη Valdai, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Μόσχας, ενώ είναι σαφές ότι δεν ζει μόνιμα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

 

Ο της ρωσικής περιφέρειας Βορονέζ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να κατασβήσουν τις φλόγες που ξέσπασαν σε μια δεξαμενή καυσίμων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και 30 μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκούσεφ.

 

“BBC: Πρόκειται για πραξικόπημα; Τι κάνει ο Πριγκόζιν στη Ρωσία;”

Την ίδια ώρα, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας της Βάγκνερ στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από τη ρωσική πόλη Βορόνεζ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters. O αυτοκινητόδρομος M-4 συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας, οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Βάγκνερ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Επίσης, βίντεο που επαληθεύτηκαν από τους New York Times το Σάββατο δείχνουν μάχες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ-4 νότια της δυτικής ρωσικής πόλης Βορονέζ, ελικόπτερα και ένα κατεστραμμένο φορτηγό.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται βόρεια του Ροστόφ επί του Ντον, όπου ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται ότι ελέγχει βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη.

Άλλες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από κανάλια Telegram που υποστηρίζουν τη Βάγκνερ δείχνουν Ρώσους στρατιώτες σε συνοριακό πέρασμα στο Βορονέζ να καταθέτουν τα όπλα τους. Ενώ η τοποθεσία μπόρεσε να επιβεβαιωθεί και οι στρατιώτες δεν φαίνεται να είναι οπλισμένοι, οι ακριβείς συνθήκες του επεισοδίου ήταν ασαφείς.

Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Βάγκνερ δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση