Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Το Δίστομο έλκει ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου
Το Δίστομο έλκει ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου

Το Δίστομο έλκει ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου

Τα σύννεφα μαλώνουν διαρκώς με τον ήλιο, καθώς πλησιάζουμε στο Δίστομο. Παραμονές της επετείου από τη σφαγή της 10ης Ιουνίου 1944 και το χωριό προετοιμάζεται για τις καθιερωμένες εορτές προς τιμή των 218 θυμάτων του ναζισμού.

Αυτή τη φορά, όμως, «το μέτρο εξιλέωσης» που εφάρμοσε η μεραρχία των SS σε βάρος των αμάχων δεν αποτελεί μόνο μια διήγηση μεταξύ των ηλικιωμένων της περιοχής, αλλά προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνώς. Από τις 22 Φεβρουαρίου έως σήμερα 6.001 πολίτες, μαθητές, φοιτητές (ακόμα και από τις ΗΠΑ), όπως και τμήματα στρατιωτικών σχολών της Ελλάδας επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων του Ναζισμού. Εικόνες από το Μαυσωλείο έχουν κάνει, από τη μέρα του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης που έθεσε τις πολεμικές ψηλά στην ατζέντα, τον γύρο του κόσμου μέσα από αφιερώματα ξένων μέσων ενημέρωσης- ιδίως γερμανόφωνων.

Καθώς ανηφορίζουμε προς το λόφο Κανάλες πλάι στον 75χρονο επιζήσαντα Αργύρη Σφουντούρη, δεν είναι λίγες οι φορές που χωριανοί κάθε ηλικίας τον καλωσορίζουν φωνάζοντάς τον με το μικρό του όνομα. Ο 75χρονος Αργύρης, πρωταγωνιστής της αυτοβιογραφικής ταινίας «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη» που ξαναβγαίνει στις αίθουσες αύριο από την Filmtrade, έχει πρωτοστατήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια στον αγώνα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων. Η των δύο νεκρών γονιών του στην αυλή που αντίκρισε μόλις 4 ετών, αλλά και η απώλεια άλλων τριάντα συγγενών, τον στοιχειώνουν έως σήμερα. «Τότε πίστεψαν ότι δεν θα τα κατάφερνα» θυμάται ο 75χρονος, καθώς καταθέτει λουλούδια στο οστεοφυλάκιο των γονιών του. Ωστόσο, ο νεαρός Διστομίτης όχι μόνον επιβίωσε, αλλά είχε μια εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία στην Ελβετία, όπου μετέβη αρχικά ως ορφανό του πολέμου.

Η ταινία, που ολοκληρώθηκε το 2006, έλαβε διθυραμβικές κριτικές και πολλά βραβεία.

«Πριν στους γερμανικούς τουριστικούς οδηγούς δεν υπήρχε νύξη για τα μαρτυρικά χωριά, σήμερα αυτά έχουν προστεθεί» λέει ο Μάρτιν Κλίνγκεν, επικεφαλής των Γερμανών -κυρίως νομικών, από την Πρωτοβουλία «Αμβούργο- Δίστομο», ως ένδειξη της προόδου που έχει συντελεστεί. Στόχος των Γερμανών νομικών εδώ και δεκαπέντε χρόνια είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, «παλαιά στις μας ερχόντουσαν εικόσι τριάντα άτομα, εσχάτως μετρήσαμε έως και 500» υπογραμμίζει ο κ. Κλίνγκεν. «Η προβολή, όμως, του ζητήματος των πολεμικών αποζημιώσεων δεν πρέπει να γίνεται σε αποκλειστική συνάρτηση με το χρέος» σημειώνει ο έτερος δικηγόρος, κ. Κάρστεν Γκέρικε, «αποτελεί πρωτίστως ένα αίτημα απονομής δικαιοσύνης».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση