Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Νέα Φιλαδέλφεια: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον δράστη
Νέα Φιλαδέλφεια: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον δράστη

Νέα Φιλαδέλφεια: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον δράστη

Οι μαραθώνιες απολογίες των κατηγορουμένων για τα θλιβερά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κόστισαν τη ζωή στον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή ξεκίνησαν χθες, την που οι Aρχές βρίσκονται πολύ κοντά στον εντοπισμό του δράστη της στυγερής ς του φιλάθλου της ΑΕΚ.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι 30 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν την Παρασκευή, από τους συνολικά 105 που έχουν συλληφθεί για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι ανακριτικές αρχές που χειρίζονται πλέον την υπόθεση, με τη συνδρομή και του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν περιορίσει τον αριθμό των υπόπτων για τη . Τα ευρήματα που έχουν ήδη συλλεγεί –γενετικό υλικό, επικοινωνίες από τηλέφωνα μετά την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, μαρτυρίες και υλικό από καταγραφές σε κάμερες της περιοχής– αξιολογούνται και εκφράζεται πλέον συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα υπάρξει εξιχνίαση της δολοφονίας.

Πηγές με γνώση των ερευνών ανέφεραν στην «Κ» ότι από τους αρχικά 13 υπόπτους για τον φόνο Κατσουρή, οι Αρχές πλέον κινούνται σε συγκεκριμένα άτομα για τα οποία επιχειρείται η αξιοποίηση των επιβαρυντικών στοιχείων, προκειμένου να «δεθεί» η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστικές αρχές επιχειρούν με κάθε τρόπο να αμβλύνουν τις αρνητικότατες εντυπώσεις που έχουν σχηματιστεί στην κοινή γνώμη από τους χειρισμούς των αστυνομικών αρχών. Kινούνται γρήγορα στη λήψη απολογιών από τους 105 συνολικά κατηγορουμένους για συμμετοχή στα επεισόδια, καθώς ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας Χριστόφορος Λινός όρισε τρεις ανακριτές για να διεκπεραιώσουν το σύνθετο των απολογιών, ενώ στη διαδικασία μετέχουν δύο εισαγγελικοί λειτουργοί.

Οι κατηγορούμενοι απολογούνται ήδη από χθες Παρασκευή, κατά ομάδες των 10 ή 12 ατόμων, με τον σχεδιασμό των ανακριτικών αρχών να προβλέπει ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας αργά το βράδυ της Κυριακής, καθώς η σχετική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οφείλει να τελειώσει σύντομα.

Πάντως οι τρεις ανακριτές επιχειρούν –διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη– να αποδώσουν στον καθένα από τους κατηγορουμένους συγκεκριμένες κατηγορίες, καθώς ενδεχόμενο «τσουβάλιασμα», όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, πιθανότατα θα οδηγήσει στο σε ανυπέρβλητα προβλήματα δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, οδηγώντας ενδεχομένως σε πλήρη ατιμωρησία. Επίσης, η ανάγκη παρουσίας διερμηνέων, καθώς οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι Κροάτες, αυξάνει κατά πολύ τον χρόνο της ανάκρισης.

Και ενώ οι απολογίες ξεκίνησαν χθες, με πολλούς συγκεντρωμένους σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όλες οι πληροφορίες από την ανακριτική διαδικασία κατατείνουν στο ότι η πλειονότητα των κατηγορουμένων έχει επιλέξει να ακολουθήσει τον νόμο της σιωπής. Οι περισσότεροι από όσους απολογήθηκαν χθες δεν θέλησαν να διευκολύνουν τις δικαστικές αρχές, μένοντας στην άρνηση συμμετοχής τους στη διάπραξη των βαρύτατων αδικημάτων.

Ωστόσο, η απόδοση από τις εισαγγελικές αρχές της κατηγορίας –ανάμεσα σε πολλές άλλες– της εγκληματικής οργάνωσης δίδει, όπως εκτιμούν αρμόδιες δικαστικές πηγές, δυνατότητες για την επιβολή μέτρων προσωρινής κράτησης σε πολλούς εμπλεκόμενους στα θλιβερά γεγονότα, καθώς η κατηγορία αυτή χωρίς δυσκολία στοιχειοθετείται. Το οργανωμένο της ς, η ύπαρξη και ο εντοπισμός φονικών εργαλείων –ρόπαλα, μαχαίρια και λοιπά–, ο στόχος των κατηγορουμένων να προκαλέσουν ζημιά, αλλά και πολλά άλλα , αναμένεται να οδηγήσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, σε αποφάσεις για προφυλακίσεις πολλών κατηγορουμένων, την που η μεγάλη επιτυχία της ανάκρισης εκτιμάται ότι θα είναι ο εντοπισμός του δράστη.

Η στάση των περισσοτέρων κατηγορουμένων να μη μιλήσουν αναμένεται κατά τις ανακριτικές αρχές να καμφθεί, αν έρθουν αντιμέτωποι με συγκεκριμένα ευρήματα από εγκληματολογικά εργαστήρια (υλικό από κάμερες, γενετικό υλικό και λοιπά) που θα τους φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Τα μαχαίρια

Άλλωστε και πολλοί Κροάτες έχουν ποινικές εμπλοκές στο παρελθόν, ωστόσο αρνούνται ότι είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια. Τη θέση αυτή υιοθέτησε και η ομάδα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με ρεπορτάζ κροατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν πως οι οργανωμένοι της ομάδας δεν φέρουν μαχαίρια. Δίνουν ως παράδειγμα τα πρόσφατα επεισόδια στο Μιλάνο, κατά τη διάρκεια των οποίων ένα μέλος των «Bad Blue Boys» έφερε τραύματα από μαχαίρι, αλλά κανείς οπαδός της αντίπαλης ομάδας δεν τραυματίστηκε με αιχμηρό αντικείμενο.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση