Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » ΟΑΕΕ: Συμψηφισμός οφειλών με μέρος της σύνταξης

ΟΑΕΕ: Συμψηφισμός οφειλών με μέρος της σύνταξης

«Ανάσα» για χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν μπορούν όμως να λάβουν σύνταξη καθώς έχουν οφειλές προς τον Οργανισμό, αναμένεται να δώσει διάταξη που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με αυτή, όσοι έχουν χρέη έως και 50.000 ευρώ μπορούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό της οφειλής με μέρος της σύνταξης, έως και το τέλος του 2016.

Από κει και μετά, το ποσό οφειλής που δύναται να συμψηφιστεί ορίζεται σε 25.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Εάν κάποιος ασφαλισμένος έχει οφειλές άνω των προβλεπόμενων ποσών, μπορεί να προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή της οφειλής έως του ποσού των 50.000 ή των 25.000 ευρώ, κατά περίπτωση, και στη συνέχεια να προχωρήσει στη ρύθμιση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης παράλληλα με αίτημα για συμψηφισμό της οφειλής. Ειδικά για την περίοδο έως τις 31/12/2016, δυνατότητα συμψηφισμού έχουν όσοι οφείλουν έως και 50.000 ευρώ.

Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο σύνταξης που χορηγείται από τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, για το περίπου 70% των οφειλετών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΤΕΒΕ, το όριο ορίζεται από 406 ευρώ τον μήνα (κατώτατη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας) έως 341 ευρώ (κατώτατη σύνταξη θανάτου). Για τους υπόλοιπους, ασφαλισμένους στα πρώην ΤΑΕ και ΤΣΑ, το ποσό της μηνιαίας δόσης θα κυμαίνεται από 379 έως 473 ευρώ.

Εφόσον η οφειλή υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη, τότε θα καλείται ο ασφαλισμένος να ξεπληρώσει εντός δύο μηνών το επιπλέον ποσό της οφειλής, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο συμψηφισμός.

Βάσει της πρότασης που έχει καταθέσει ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Τάσος Πετρόπουλος, στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και η οποία αναμένεται να γίνει αποδεκτή, η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα ξεκινά από την ημερομηνία που θα υποβληθεί αίτημα ένταξης στη ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου και προβλέπει τη δυνατότητα των ταμείων να προχωρούν στην υποθήκευση ακίνητης περιουσίας όσων έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, αφορά μόνο τους μεγαλοοφειλέτες, που κατά κανόνα εντάσσονται σε ρυθμίσεις τις οποίες σταματούν να εξυπηρετούν.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση