Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΟΑΕΕ: Συμψηφισμός οφειλών με μέρος της σύνταξης

ΟΑΕΕ: Συμψηφισμός οφειλών με μέρος της σύνταξης

«Ανάσα» για χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν μπορούν όμως να λάβουν καθώς έχουν προς τον Οργανισμό, αναμένεται να δώσει διάταξη που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με αυτή, όσοι έχουν χρέη έως και 50.000 ευρώ μπορούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό της οφειλής με μέρος της σύνταξης, έως και το τέλος του 2016.

Από κει και μετά, το οφειλής που δύναται να συμψηφιστεί ορίζεται σε 25.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Εάν κάποιος ασφαλισμένος έχει άνω των προβλεπόμενων ποσών, μπορεί να προχωρήσει στην καταβολή της οφειλής έως του ποσού των 50.000 ή των 25.000 ευρώ, κατά περίπτωση, και στη συνέχεια να προχωρήσει στη .

Αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στο νόμου για την αναβάθμιση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης παράλληλα με αίτημα για συμψηφισμό της οφειλής. Ειδικά για την περίοδο έως τις 31/12/2016, δυνατότητα συμψηφισμού έχουν όσοι οφείλουν έως και 50.000 ευρώ.

Το της μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το κατώτατο όριο σύνταξης που χορηγείται από τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, για το περίπου 70% των οφειλετών που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΤΕΒΕ, το όριο ορίζεται από 406 ευρώ τον μήνα (κατώτατη γήρατος ή αναπηρίας) έως 341 ευρώ (κατώτατη θανάτου). Για τους υπόλοιπους, ασφαλισμένους στα πρώην ΤΑΕ και , το της μηνιαίας δόσης θα κυμαίνεται από 379 έως 473 ευρώ.

Εφόσον η οφειλή υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη, τότε θα καλείται ο ασφαλισμένος να ξεπληρώσει εντός δύο μηνών το επιπλέον ποσό της οφειλής, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο συμψηφισμός.

Βάσει της πρότασης που έχει καταθέσει ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Τάσος , στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και η οποία αναμένεται να γίνει αποδεκτή, η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα ξεκινά από την ημερομηνία που θα υποβληθεί αίτημα ένταξης στη .

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο μίνι ασφαλιστικό νόμου και προβλέπει τη δυνατότητα των ταμείων να προχωρούν στην υποθήκευση ακίνητης περιουσίας όσων έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, αφορά μόνο τους μεγαλοοφειλέτες, που κατά κανόνα εντάσσονται σε ρυθμίσεις τις οποίες σταματούν να εξυπηρετούν.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου #ΣτέλλαΚυριακίδου - https://t.co/F7lWqucoIb -

  • Πολύ καλή παρουσία του τμήματος κολύμβησης της Νίκης Βόλου #τμήμακολύμβησηςΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/PpYKMsII8i -

  • Λαμπρός ο εορτασμός της Πεντηκοστής στον Βόλο #ΚυριακήτηςΠεντηκοστής - https://t.co/RGwFG4M88L -

"Αλιεύοντας" την είδηση