Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις δηλώσεις Μπέου
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις δηλώσεις Μπέου

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις δηλώσεις Μπέου

Εισαγγελική παρέμβαση για τη χυδαία επίθεση του επανεκλεγέντος δημάρχου , Αχιλλέα Μπέου κατά του Στέφανου Κασσελάκη, στις χθεσινές του δηλώσεις, εκδηλώθηκε σε ανώτατο επίπεδο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εωργία Αδειλίνη.

Η ανώτατη εισαγγελέας απέστειλε παραγγελία για έρευνα σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμο τονίζοντας με έμφαση στο έγγραφο της ότι ο λόγος του με τις συγκεκριμένες δηλώσεις που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, είναι ρατσιστικός. Με άλλα λόγια, αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, «πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του Δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020)».

Σε άλλο σημείο της εισαγγελικής παραγγελίας η κυρία Αδειλίνη καλεί τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν και την περίπτωση να προσφύγει δικαστικά, δηλαδή να υποβάλλει μήνυση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, .

Σχετικά αναφέρεται στο εισαγγελικό έγγραφο: «Σε κάθε περίπτωση, να διερευνηθεί αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω Δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κλπ.»

Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

«Παρακαλούμε, εν όψει της δήλωσης του Δημάρχου , που έλαβε χώρα χθές σε από τα περισσότερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με το εξής περιεχόμενο: «Δηλαδή κύριε Κασελάκη θα μεγαλώνουμε  κορίτσια για να παράγουμε πούστηδες; Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η του; Αφήστε με μόνο μου. Σε καμία περίπτωση δεν θα είστε πρότυπο ρε», να ερευνήσετε τυχόν διάπραξη της αξιόποινης πράξης του άρθρου  1 παρ.1 του ν. 4285/2014.

Αχιλλέας Μπέος: Αναδύθηκε από τις λάσπες για να ρίξει λάσπη

Θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ληφθεί υπόψη ότι η πιο πάνω δήλωση του εν λόγω Δημάρχου, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, στοχοποιεί προσδιορίζοντας με απόλυτα διακριτό τρόπο τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ομοφυλοφίλων, στα άτομα δε αυτά με τον συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό αρνείται ο ανωτέρω το δικαίωμα να υπάρχουν στην κοινωνία, να συμμετέχουν, να ενεργούν και να εκφράζουν τις αντιλήψεις και επι τους στην κοινωνική . Συνεπώς, η συγκεκριμένη συμπεριφορά του μπορεί να υποκινήσει μίσος κατά των ομοφυλόφιλων, καθώς η ένταση του λόγου του και μάλιστα δημόσιου, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας του Δημάρχου, μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσφορη να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας, αντεκδίκησης και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά της ανωτέρω ομάδας προσώπων, τα δε συναισθήματα αυτά είναι αντικειμενικά δυνατόν να προκαλέσουν κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας κατά της συγκεκριμένης ομάδας ή των μελών της, διασαλεύοντας την ειρηνική και ομαλή κοινωνική συμβίωση και τα ατομικά δικαιώματά τους. Με άλλα λόγια πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του Δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020).

Σε κάθε περίπτωση, να διερευνηθεί αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω Δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κλπ.»

 

"Αλιεύοντας" την είδηση