Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Τα άλυτα θέματα επαναλειτουργίας της «νέας» ΕΡΤ
Τα άλυτα θέματα επαναλειτουργίας της «νέας» ΕΡΤ

Τα άλυτα θέματα επαναλειτουργίας της «νέας» ΕΡΤ

Αν ανοίξατε ήδη την τηλεόρασή σας, θα είδατε ότι το επί μακρόν «χαμένο σήμα» της ΕΡΤ έχει αντικαταστήσει αυτό της ΝΕΡΙΤ.

Σήμερα, λοιπόν, ξεκίνησαν η ΕΡΤ-1 και η ΕΡΤ-2, καθώς και τα προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ας δούμε, όμως, τι γίνεται πίσω από το μικρόφωνα και τις κάμερες, καθώς τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά, οι ασάφειες ακόμη περισσότερες και το όχι και τόσο ταιριαστό σε μια καινούργια αρχή, με αρκετές «φυλές»: παλιοί, νέοι, ενδιάμεσοι, σε δυσαρμονία. Ας περιοριστούμε να πούμε ότι επικρατεί «αμηχανία» (για να χρησιμοποιήσουμε έναν ήπιο χαρακτηρισμό) με την ελπίδα ότι μέρα με τη μέρα λειτουργίας θα επέλθει η πολυπόθητη ισορροπία.

Στα βασικά θέματα προς επίλυση είναι η ομαλή επανένταξη των εργαζομένων στην ΕΡΤ και η κατανομή αρμοδιοτήτων. Η προθεσμία για τη δυνατότητα επιστροφής λήγει στις 16 Ιουνίου – μετά, το δικαίωμα χάνεται.

Το μισθολογικό καθεστώς που θα ισχύσει είναι ένας γρίφος. Πώς θα υπολογιστεί ο μισθός όσων επιστρέψουν, θα μετρήσουν τα χρόνια προϋπηρεσίας, τι θα γίνει με αυτούς που έλα αποζημιώσεις, αλλά θέλουν να γυρίσουν;

Οι πληροφορίες μας: Θα ισχύσει το ενιαίο μισθολόγιο για τους διοικητικούς υπαλλήλους –το οποίο δεν είχε εφαρμοστεί στην παλιά ΕΡΤ– και για τους δημοσιογράφους η ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) που αναμένεται να εκδοθεί. Με την ΚΥΑ, επίσης, θα ρυθμίζονται και τα θέματα συνυπολογισμού της προϋπηρεσίας και συμψηφισμού για όσες αποζημιώσεις δόθηκαν.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, και θα είχε δίκιο, γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ΚΥΑ ώστε να μπορέσει καθένας να υπολογίσει εάν τον συμφέρει να επιστρέψει ή όχι. Αρκετοί παλιοί εργαζόμενοι προβληματίζονται ιδιαίτερα με τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει για το ασφαλιστικό, υπάρχουν μητέρες με ανήλικα τέκνα που το ξανασκέφτονται… Μήπως η ασάφεια που δημιουργεί η καθυστέρηση της έκδοσής της λειτουργεί ως αντικίνητρο;

Πάντως, αν και δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής αριθμός μέχρι την προθεσμία της 16ης Ιουνίου, οι εργαζόμενοι που θα αποτελούν το δυναμικό της νέας ΕΡΤ υπολογίζονται σε περίπου 2 χιλιάδες, από 2.665 που ήταν στις 11/6/2013.

Πάμε τ στο θέμα του προϋπολογισμού. Ισχύουν οι προϋπολογισμοί τους οποίους έχει καταρτίσει και ενσωματώσει το υπουργείο Οικονομικών στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Καταρτίστηκαν το 2013 με τα τότε ισχύοντα, και με την πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης 3%-3,5% από χρόνο σε χρόνο. Σ' αυτό το πλαίσιο, για το 2015 τα έσοδα προβλέπονται σε περίπου 190 εκατ. (), από τα οποία γύρω στα 98 εκατ. θα πρέπει να είναι η συνεισφορά της εταιρείας στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Ομως, άλλο πράγμα είναι ο , άλλο ο καταλογισμός και άλλο τα πραγματικά εισπραττόμενα. Διότι, από αυτά που καταλογίζουν τελικά οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να μπουν στα ταμεία λιγότερα χρήματα και τελικά να φτάσουμε ακόμη και στα 155 εκατ. . Οπότε, αν –σύμφωνα με πληροφορίες– η μισθοδοσία για 2 χιλιάδες εργαζομένους φτάνει περίπου τα 55 εκατ. τον χρόνο, ακόμη κι αν φέτος δεν υπάρξει πρόβλημα καθώς οι μισθοδοσίες σ' αυτό το σύνολο των εργαζομένων ξεκινούν αργά, του χρόνου το πρόβλημα θα είναι οξύτατο.

Πολύ απλά, τα νούμερα δεν βγαίνουν, αν δεν γίνει κάτι δραστικό. Είτε αυτό θα λέγεται της εισφοράς, είτε μείωση ή και της συμμετοχής των 98 εκατ. της ΕΡΤ στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Αλλά αυτό εξαρτάται και από τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Το πρόγραμμα

Οσον αφορά το πρόγραμμα, τώρα, έχει γίνει γνωστό μόνο αυτό της ΕΡΤ-1, όπου δίνεται έμφαση στην –η ΕΡΤ-2 θα ρίξει το βάρος στην ψυγαχωγία–, με αρκετές δίωρες εκπομπές από γνωστά πρόσωπα του παρελθόντος. Κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων των 9 μ.μ. θα είναι ο Πάνος Χαρίτος, επί χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μέση Ανατολή.

Απόψε, αμέσως μετά τις ειδήσεις, στις 10 μ.μ., θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας» (sic), προφανώς μια επιλογή υψηλού συμβολισμού για την πρώτη μέρα λειτουργίας της ΕΡΤ, και την ίδια περίπου ώρα θα είναι εν εξελίξει μεγάλη, εορταστική συναυλία στον αύλειο χώρο του Ραδιομεγάρου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση