Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Τα όρια οικισμών σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ
Τα όρια οικισμών σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ

Τα όρια οικισμών σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ

Με την διαβεβαίωση ότι αρχές του 2020 θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης για την πλήρη ψηφιακή αποτύπωση και καταγραφή των ορίων  των  οικισμών του Πηλίου, μετά την με αρ. 1268/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνονται οι οριοθετήσεις και οι επεκτάσεις τους, ολοκληρώθηκε η πολύωρη και πολυπληθής σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος  Δημήτριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ   Ευθύμιος ς, ο δήμαρχος Ζαγοράς –  Μουρεσίου  Παναγιώτης  Κουτσάφτης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Στέλιος Διαμαντίδης, η  προέδρος τηςς Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας  Νάνσυ Καπούλα, ο  πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μαγνησίας Κώστας Σαράντης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας,  Χρυσόστομος Αποστόλου και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Πολυμενίδης, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου     Τσοπουρίδου με τον προϊστάμενο του τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Δόμησης Βόλου  Γιάννη Μαυραντώνη, ο περιφερειακός σύμβουλος και τέως θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κώστας Χαλέβας, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου συμμετείχαν ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες από την ΔΑΟΚΑ (Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων), και τη ΔΠΣ (Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού).

Όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος , στη σύσκεψη που διήρκησε για τρεις ώρες περίπου, το ΥΠΕΝ ή πιθανόν και ο Δήμος Βόλου, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες για την   μελέτης για την ψηφιακή αναλυτική καταγραφή των ορίων οικισμών του Πηλίου.

Η πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας  τόνισε την αναγκαιότητα να απεμπλακούν αρχικά ορισμένες διοικητικές πράξεις, όπως οι άδειες επισκευής, αναθεώρησης και άλλες που αφορούν στα κτηριακά θέματα των νομίμως υφισταμένων κτηρίων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα απαντήσουν σε 15 ημέρες στα ερωτήματα που έχει θέσει η ΥΔΟΜ Βόλου, σχετικάμετην έκδοση αδειών, ενώ ζητήθηκε να σταλεί πλήρης φάκελος με τον αριθμό των οικισμών.

Παράλληλα, έγινε λόγος για τη έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου με την οποία θα επιλύονται τα προτα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν υπηρεσίες, μηχανικοί και πολίτες, για τα νομίμως υφιστάμενα κτήρια  κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και μέχρι την έγκριση της εκπονούμενης μελέτης για τα όρια των οικισμών  από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σημειώνεται, ότι βασική τοποθέτηση της προέδρου τηςε Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας  Ν. Καπούλα, ήταν στο πεδίο της καθημερινότητας, τονίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί.

Ο  κ. Οικονόμου απάντησε για πολλοστή φορά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ότι κύρια υπεύθυνη για τις αποφάσεις και τη αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας είναι η  ΥΔΟΜ Βόλου.

Ο  γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευθύμιος ς, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από  το Υπουργείο και τις υπηρεσίες ώστε να προσδιοριστεί η μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία θα εκπονηθεί η  μελέτη για την επανέγκριση των ορίων των οικισμών.

Από την πλευρά του  ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου   Παναγιώτης Κουτσάφτης, μετέφερε για μια ακόμη φορά την κραυγή αγωνίας των δημοτών του, καθώς την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κανείς σε όλο το δεν μπορεί να οικοδομήσει, να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης και ς, ενώ οι αγοραπωλησίες πλέον έχουν παγώσει ολοκληρωτικά.

Τέλος, τους δικούς τους προβληματισμούς και σκέψεις για την αντιμετώπιση του προτος που έχει προκύψει με την απόφαση του ΣτΕ, κατέθεσαν προφορικά και μέσω υπομνημάτων, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βόλου  Στ. Διαμαντίδης, οι πρόεδροι των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μαγνησίας  και Τοπογράφων Μηχανικών Μαγνησίας,   Κώστας Σαράντης   Χρυσόστομος Αποστόλου, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος και τέως θεματικός αντιπεριφερειάρχης  Κώστας Χαλέβας.

"Αλιεύοντας" την είδηση