Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Έκθεση αρχειακού υλικού «Ο Βόλος Ελεύθερος:19 Οκτωβρίου 1944» στα ΓΑΚ Μαγνησίας
Έκθεση αρχειακού υλικού «Ο Βόλος Ελεύθερος:19 Οκτωβρίου 1944» στα ΓΑΚ Μαγνησίας

Έκθεση αρχειακού υλικού «Ο Βόλος Ελεύθερος:19 Οκτωβρίου 1944» στα ΓΑΚ Μαγνησίας

Τα ενικά Αρχεία του Κράτους (.Α.Κ.) Μαγνησίας θα γιορτάσουν και φέτος για τέταρτη χρονιά την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις ς με θέμα: «Ο Βόλος Ελεύθερος: 19 Οκτωβρίου 1944».

Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις:
 Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου τα Γ.Α.Κ. θα δεχθούν στο Αναγνωστήριό τους (Μαγνήτων 141 και Σπ. Σπυρίδη) το κοινό από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 9:30 το βράδυ με ξεναγήσεις σε Έκθεση Αρχειακού Υλικού.
 Η δεύτερη δράση είναι εκπαιδευτική για ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων, που θα υλοποιηθεί στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από τις 20 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Στην , μέσα από τις πλούσιες συλλογές μας, αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής σε σύνδεση με τη σημερινή συλ και ατομική μνήμη της πόλης (οδόσημα, προφορικές μαρτυρίες κ.λπ.). Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του '40 η ιστορική έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία.

Με την αυτή θέλουμε η ιστορία να βγει από τα αρχεία στο δημόσιο χώρο.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της Δημόσιας Ιστορίας, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας έχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια το θεσμό της Μέρας Ανοικτής Πρόσβασης (Open Day) ανοίγοντας τους χώρους μας στο ευρύτερο κοινό. Επιδιώκουμε την προσέγγιση ατόμων που τους ενδιαφέρει μεν η ιστορία, αλλά δεν συχνάζουν σε αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες, θεωρώντας ότι ο χώρος αυτός απευθύνεται μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με εύληπτο τρόπο θα ξεναγήσουμε το κοινό στην έκθεση «Ο Βόλος Ελεύθερος: 19 Οκτωβρίου 1944».
Οι επισκέπτες θα δουν, μεταξύ άλλων, δικαστικές αποφάσεις Ναζισμού, υλικό σχετικό με την αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, παράνομο Τύπο της ς, κ.ά.
Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αννίτα Πρασσά,
Αγγελική Νικολάου, Άλκηστις Σανιδά, Τασούλα Κονταξή, Μαρία Νάστου και Γιώτα Χατζή.

Τηλέφωνο επις: 2421045833.

"Αλιεύοντας" την είδηση