Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΑΙΔΕΙΑ / Εγκαινιάζεται το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας
Εγκαινιάζεται το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας

Εγκαινιάζεται το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας

Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχοφ, Τσαϊκόφσκι, Γκλίνκα, Σαγκάλ, Μαγιακόφσκι, Πούσκιν, Μπλοκ, Αχμάτοβα, Πάστερνακ. Είναι μόνο λίγα από τα σπουδαία ονόματα που συνθέτουν τον πάνθεον του ρωσικού πολιτισμού, στον κόσμο του οποίου μυούνται οι φοιτητές του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι το πρώτο τμήμα στην που εστιάζει στη ρωσική και φιλολογία, εκτός από τις Σλαβικές Σπουδές, και εγκαινιάζεται σήμερα. Η μετονομασία του τμήματος συνδέεται και με την ανακήρυξη του ως Αφιερωματικού Ετους Ελλάδας-Ρωσίας.

Ειδικότερα, ο Θάνος Δημόπουλος, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Ελένη Καραμαλέγκου και η πρόεδρος του τμήματος Ελένη Στεργιοπούλου θα υποδεχθούν σήμερα (7 μ.μ.) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την υπουργό Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Olga Vasilyeva στην αίθουσα τελετών στα Προπύλαια, όπου θα γίνει πανηγυρική για τη μετονομασία του τμήματος. Το τμήμα, ως Σλαβικών Σπουδών, δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2008-09. Σήμερα, όπως εξήγησε στην «Κ» η κ. Στεργιοπούλου, δέχεται φοιτητές ετησίως και έχει 458 φοιτητές. Καλλιεργεί τη -γλωσσολογία, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρωσίας και των άλλων σλαβικών χωρών. Εύλογα, το έργο του τμήματος είναι και εθνικής σημασίας, καθώς η προαγωγή αυτών των σπουδών στην λειτουργεί και ανταποδοτικά στην καλλιέργεια των ελληνικών σπουδών (κλασικών, βυζαντινών, νεοελληνικών) στη και σε άλλες σλαβικές χώρες. Συγκεκριμένα, εκτός από τα ή προγράμματα κλασσικών σπουδών, όπου διδάσκεται η αρχαία ελληνική, σε πολλά ΑΕΙ υπάρχουν Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών ή διδάσκεται η νέα ελληνική ως ξένη γλώσσα.

Επίσης, λάκτισμα συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στον χώρο των επιστημών θα αποτελέσει η υπογραφή, σήμερα, σχετικής συμφωνίας από την ηγεσία του αρμόδιου ελληνικού υπουργείου και την κ. Vasilyeva.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πυροβόλησε θανάσιμα τη γυναίκα του στην Αγιά #ανθρωποκτονίααπόπρόθεση - https://t.co/fz7TvtvLmm -

  • Φωτιά στη Ρόδο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία #Copernicus - https://t.co/57tC5TbAN3 -

  • #καύσωνας: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα – Έως τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος #καύσωνας - https://t.co/IaDUZtnppW -

"Αλιεύοντας" την είδηση