Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Το ΡΚΚ «απαντά» στο φονικό του Σουρούτς
Το ΡΚΚ «απαντά» στο φονικό του Σουρούτς

Το ΡΚΚ «απαντά» στο φονικό του Σουρούτς

Διευρύνονται επικίνδυνα τα εθνοτικά ρήγματα στην Τουρκία, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης Δευτέρας στην κουρδική πόλη Σουρούτς, πιθανότατα από τζιχαντιστές που συνδέονταν με την οργάνωση« Ισλαμικό Κράτος».

Αυτό υποδηλώνει η χθεσινή δολοφονία δύο Τούρκων αστυνομικών από Κούρδους ενόπλους, κοντά στα με τη Συρία, σε μια ενέργεια αντεκδίκησης για τη δολοφονία ομοεθνών τους ακτιβιστών στο Σουρούτς.

Τα θύματα της επίθεσης

Οι δύο δολοφονήθηκαν με σφαίρες στο κεφάλι γύρω στις 6 τα χαράματα στην πόλη Τσεϊλανπινάρ, περίπου 160 χιλιόμετρα ανατολικά του Σουρούτς.

Την ευθύνη των δολοφονιών ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (), το οποίο ίδρυσε ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στη σχετική ανακοίνωση το δικαιολογεί την επίθεση υποστηρίζοντας ότι οι εκτελέσθηκαν «για συνεργασία με τις συμμορίες του ΤΑΕΣ», όπως προφέρεται το αραβικό ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους».

Σημαντικό τμήμα του κουρδικού πληθυσμού, όπως και της κοσμικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, κατηγορούν τις κυβερνήσεις των Ερντογάν και ταβούτογλου ότι ανέχθηκαν ή και υποστήριξαν για μεγάλο διάστημα, υπογείως, το «Ισλαμικό Κράτος», βλέποντας στο πρόσωπο των τζιχαντιστών ένα ανάχωμα στους αλυτρωτικούς πόθους των Κούρδων.

«Αν και το “Ισλαμικό Κράτος” έχει κατηγορηθεί για την επίθεση στο Σουρούτς, η τουρκική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αρνούμενη να λάβει αποτελεσματικά μέτρα εναντίον των τζιχαντιστών και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων, φέρει την πραγματική ευθύνη», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το οποίο αντλεί κοινωνική υποστήριξη κυρίως από τον κουρδικό πληθυσμό. Η τουρκική απορρίπτει κατηγορηματικά τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση