Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Το ΡΚΚ «απαντά» στο φονικό του Σουρούτς
Το ΡΚΚ «απαντά» στο φονικό του Σουρούτς

Το ΡΚΚ «απαντά» στο φονικό του Σουρούτς

Διευρύνονται επικίνδυνα τα εθνοτικά ρήγματα στην Τουρκία, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής ς της περασμένης Δευτέρας στην κουρδική πόλη Σουρούτς, πιθανότατα από που συνδέονταν με την οργάνωση« Ισλαμικό Κράτος».

Αυτό υποδηλώνει η χθεσινή δολοφονία δύο Τούρκων αστυνομικών από Κούρδους ενόπλους, κοντά στα σύνορα με τη , σε μια ενέργεια αντεκσης για τη δολοφονία ομοεθνών τους ακτιβιστών στο Σουρούτς.

Τα θύματα της ς

Οι δύο αστυ δολοφονήθηκαν με σφαίρες στο γύρω στις 6 τα χαράματα στην πόλη Τσεϊλανπινάρ, περίπου 160 χιλιόμετρα ανατολικά του Σουρούτς.

Την ευθύνη των δολοφονιών ανέλαβε το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο ίδρυσε ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στη σχετική ανακοίνωση το ΡΚΚ δικαιολογεί την επίθεση υποστηρίζοντας ότι οι αστυνομικοί εκτελέσθηκαν «για συνεργασία με τις συμμορίες του ΝΣ», όπως προφέρεται το αραβικό ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους».

Σημαντικό τμήμα του κουρδικού πληθυσμού, όπως και της κοσμικής ς στην Τουρκία, κατηγορούν τις κυβερνήσεις των Ερντογάν και ότι ανέχθηκαν ή και υποστήριξαν για μεγάλο διάστημα, υπογείως, το «Ισλαμικό Κράτος», βλέποντας στο πρόσωπο των τζιχαντιστών ένα ανάχωμα στους αλυτρωτικούς πόθους των Κούρδων.

«Αν και το “Ισλαμικό Κράτος” έχει κατηγορηθεί για την επίθεση στο Σουρούτς, η τουρκική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αρνούμενη να λάβει αποτελεσματικά μέτρα εναντίον των τζιχαντιστών και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων, φέρει την πραγματική ευθύνη», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το οποίο αντλεί κοινωνική υποστήριξη κυρίως από τον κουρδικό πληθυσμό. Η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση