Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 10 Οκτωβρίου:

το 1780, τροπικός κυκλώνας στην Καραϊβική σκοτώνει πάνω από 22.000 άτομα.

το 1828, Ελληνική δύναμη με επικεφαλής τον Κίτσο Τζαβέλλα νικά τους ς στην Τέρνοβα αυπακτίας (σημερινό Δενδροχώρι).

το 1862, καταλύεται η μοναρχία του Όθωνα. Την εξουσία αναλαμβάνει η επαναστατική «Τριανδρία», αποτελούμενη από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο (Μεσοβασιλεία).

το 1871, κατασβήνεται η μεγάλη φωτιά στο , που κατέστρεψε σχεδόν το 1/3 της πόλης.

το 1906, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, ο καπετάν Άγρας αναλαμβάνει την αρχηγία στο Βάλτο.

το 1908, αρχίζει να λειτουργεί το Παρθεναγωγείο Βόλου. Σε αυτό φοιτούσαν μόνο κορίτσια, κάτι το οποίο θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή, διότι μόνο αγόρια, ως επί το πλείστον, μπορούσαν να πάνε σχολείο. Διευθυντής του Παρθεναγωγείου είναι ο δημοτικιστής και σοσιαλιστής Αλέξανδρος Δελμούζος.

το 1911, πεθαίνει ο Αμερικανός ποτοποιός Jasper NewtonJackDaniel, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ουίσκι Jack Daniel's Tennessee.

το 1912, ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τα Σέρβια Κοζάνης στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.

το 1935, πραγματοποιείται στην Αθήνα από τους βασιλόφρονες ηγέτες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ανατρέπεται η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη και εγκαθιδρύεται αντιβασιλεία υπό τον Γεώργιο Κονδύλη, δίνοντας πρακτικά τέλος στη Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία.

το 1940, δημιουργείται ένταση στα Βαλκάνια, καθώς οι αζί διαβαίνουν τον ποταμό Δούναβη.

το 1944, 800 παιδιά τσιγγάνων δολοφονούνται από τους ναζί στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

το 1952, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός, Ανθή Μηλιάδου.

το 1963, πεθαίνει η πιο δημοφιλής Γαλλίδα τραγουδίστρια, Édith Piaf, σε ηλικία 47 ετών. Πασίγνωστα τραγούδια της τα La vie en rose, Non, je ne regrette rien και Milord.

το 1964, εγκαινιάζεται στη Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην Ελλάδα.

το 1964, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο της Ιαπωνίας μεταδίδεται ζωντανά στην πρώτη εκπομπή ολυμπιακών αγώνων που αναμεταδίδεται από γεωστατικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.

το 1976, ο Έλληνας Δημήτρης Ιορδανίδης, 98 ετών, γίνεται ο γηραιότερος άνθρωπος που συμμετέχει σε μαραθώνιο, τερματίζοντας στις 7 ώρες και 37 λεπτά.

το 1979, η ιαπωνική εταιρεία Namco κυκλοφορεί το γνωστό ηλεκτρονικό παιχνίδι Pac-Man.

το 1985, η κυβέρνηση της Ελλάδας υποτιμά τη δραχμή κατά 15% έναντι των ξένων νομισμάτων και με καταργεί την απεργία. Μέτρα λιτότητας πυροδοτούν απεργιακές κινητοποιήσεις 1.000.000 ατόμων τις επόμενες μέρες.

το 1993, στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ αναρριχάται στην εξουσία για 3η φορά στην ιστορία της χς, με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές αυτές το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 46,88% και 170 έδρες, η ΝΔ 39,3% και 111 έδρες, η Πολιτική Άνοιξη του Σαμαρά 4,87% και 10 έδρες, το ΚΚΕ 4,54% και 9 έδρες και ο Συνασπισμός 2,94% και καμία έδρα.

το 1994, ο βραβείο Νόμπελ Ιατρικής κερδίζουν οι Αμερικανοί ερευνητές Αλφρεντ Γκίλμαν και Μάρτιν Ρόντμπελ, για την ανακάλυψη της πρωτεΐνης G, η οποία λαμβάνει τα μηνύματα μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και στη συνέχεια τα κατευθύνει στο σωστό αποδέκτη.

το 1996, το μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδικάζει την ιδιοκτήτρια των εφημερίδων «» και «Θεσσαλονίκη» Κατερίνα Βελλίδη, σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο για τη μη καταβολή νόμιμων αμοιβών των εργαζομένων.

το 1997, η Νατάσα Αθίνη–Τσούνη χαστουκίζει τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, ενώ η τελευταία υπογράφει βιβλία για χάρη των αναγνωστών της στη «Στοά Βιβλίου».

το 2001, ο Andy Cole σημειώνει το 23ο του «ευρωπαϊκό» γκολ στον αγώνα Ολυμπιακού-Manchester United (0-2) για το και γίνεται ο πρώτος Άγγλος σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ξεπερνώντας τον Bobby Charlton.

το 2004, πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός, Christopher D'Olier Reeve, ο πρώτος που ενσάρκωσε τον Superman στην ομώνυμη σειρά ταινιών, ρόλο για τον οποίο βραβεύτηκε. Τον Μάιο του 1995 είχε ένα σοβαρό ατύχημα πέφτοντας από άλογο κατά τη διάρκεια ιππασίας, το οποίο τον άφησε τετραπληγικό και παράλυτο μέχρι τον τέλος της ζωής του.

το 2004, η κερδίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπριτζ.

το 2005, στη Γερμανία αποφασίζεται έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις ο σχηματισμός μεγάλου συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνικών και Σοσιαλδημοκρατών, με νέο καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση