Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΑΙΔΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Κοινωνική Ευρώπη: Οι Πράσινες θέσεις για Οικονομία και Παιδεία
Κοινωνική Ευρώπη: Οι Πράσινες θέσεις για Οικονομία και Παιδεία

Κοινωνική Ευρώπη: Οι Πράσινες θέσεις για Οικονομία και Παιδεία

Ημερίδα – Συνάντηση Εργασίας Οικολόγων Πράσινων και Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου η ημερίδα -συνάντηση εργασίας που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα με θέμα: «Κοινωνική Ευρώπη: Οι Πράσινες θέσεις για την Οικονομία και την Παιδεία».

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Μιχάλη Μπάκα, εκπροσώπου των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης και την ανάγκη μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης όσο αφορά στις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας αλλά και προφανώς και στην απασχόληση, με στόχο μια Ευρώπη πιο διάφανη ως προς τη λειτουργία της αλλά και πιο δημοκρατική με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Χαιρετισμό έκανε επίσης η Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής, τονίζοντας ότι η «οικολογία οφείλει να αποτελεί ένα ξεχωριστό, σύνθετο πρόταγμα, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης, αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από μία “γειωμένη” με την κοινωνία, σχέση». Χαιρετισμό τέλος απεύθυνε και ο Γιάννης Τσιρώνης, Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και μέλος των Οικολόγων Πράσινων, που έδωσε έμφαση στη θέση του πράσινου κινήματος στην αιχμή του δόρατος για την υπεράσπιση της Ευρώπης της Δημοκρατίας, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, απέναντι στις κυβερνήσεις της δεξιάς που δυστυχώς επιβάλλουν την πολιτική ατζέντα στην ΕΕ.

Στο 1ο θεματικό τραπέζι για την πορεία της Ευρώπης συμμετείχαν οι Evelyne Huytebroeck, μέλος της Γραμματείας του ΕΠΚ, τονίζοντας τις προτεραιότητες του ΕΠΚ εν όψει των ευρωεκλογών αλλά και των διλημμάτων στα οποία καλούνται να απαντήσουν κάποια κόμματα, όπως το γερμανικό, για την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Στέλιος Κούλογλου – Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τους κοινούς αγώνες που δίνει η αριστερά στο ευρωκοινοβούλιο μαζί με τους πράσινους και την αριστερή πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας ενώ η Βούλα Τσέτση Γεν. Γραμματέας της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επισήμανε τις αποτυχίες της ΕΕ σε αρκετά ζητήματα όπως η ελληνική κρίση και το προσφυγικό και τόνισε ότι ο στόχος του ΕΠΚ είναι να αναδειχθεί η πρόταση για μια κοινωνική Ευρώπη, που είναι η μόνη ελπίδα για να προχωρήσει η ΕΕ. Κατά τη συζήτηση τονίστηκε ότι αποτελεί ζητούμενο και υποχρέωση όλων μας για τη στράτευση σε ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι στις φιλελεύθερες πολιτικές που στρέφονται απ’ ότι φαίνεται σε ακόμα πιο κοντά στην ακροδεξιά για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της σε όλη την Ευρώπη.

Βασικό συμπέρασμα στο 2ο θεματικό τραπέζι με θέμα την παιδεία, τόσο από τους εισηγητές όσο και από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, ήταν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα άλλα και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπη παραμένει στις βασικές αρχές του πανομοιότυπο εδώ και δεκαετίες, παρά τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν σε άλλους τομείς, όπως στο εργασιακό περιβάλλον, στην τεχνολογία αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Η Έλενα Μπότση, Δρ Κοινωνιολογίας, στην εισήγησή της για την οικολογική Παιδεία και τα Πράσινα επαγγέλματα διαπίστωσε ότι είναι οι φτωχοί συγγενείς του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

O Φώτης Ποντικάκης, υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Χανίων, αναφέρθηκε στη λειτουργία των ΚΠΕ και ανάλυσε της δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην λειτουργία τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και της επίθεση που δέχονται από ισχυρά συμφέροντα που επιδιώκουν την απαξίωσή τους.

Ο Νίκος Ράπτης, εκπαιδευτικός, έθεσε τρεις προτεραιότητες για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Την επέκταση και αναβάθμιση της προ νηπιακής εκπαίδευσης, τη μέριμνα για στήριξη όλων των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και την δημιουργία ενός ανοικτού εκπαιδευτικού συστήματος με εναλλακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Τέλος, ο Χρήστος Δουλκερίδης, βουλευτής Βρυξελλών, ανέφερε πρακτικές που εφαρμόζονται στο Βέλγιο κυρίως για να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες δεξιότητες και τεχνικές των μαθητών αλλά και να μειωθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και μη αποδοχής της πολύπολιτισμικοτητας και της διαφορετικότητας στις σχολικές κοινότητες.

Το 3ο θεματικό Τραπέζι, με τίτλο «Κοινωνική και πράσινη οικονομία» ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή τεσσάρων εισηγητών, την οποία ακολούθησε γόνιμος διάλογος. Για τα επί μέρους θέματα τοποθετήθηκαν:

ο Ανδρέας Λύτρας για την κοινωνική οικονομία και τον ειδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην τόνωση της απασχόλησης και των πρωτοβουλιών επιχειρηματικότητας, ως διέξοδο από την κρίση και τις εξελίξεις στην παραγωγική οργάνωση και εργασία, η Μarion Courtois για την κυκλική οικονομία ως ένα αληθινά νέο μοντέλο σχεδιασμού, παραγωγής, επεξεργασίας προϊόντων και υπηρεσιών, που απαιτεί εμπλοκή και συνέργειες όλων των επιπέδων διοίκησης και της κοινωνίας, αλλά και θεσμικές αλλαγές και κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά, o Κώστας Διάκος, συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με την πολιτική διάσταση της κοινωνικής οικονομίας για τη δημοκρατία, την τοπικότητα και την περιφερειακότητα, και εν τέλει την ενοποίηση της Ευρώπης και ο Αλέξανδρος Παγουλάτος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ως εναλλακτική πρόταση ενίσχυσης της ισότητας και δικαιοσύνης στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και ως παράγοντας ενεργοποίησης καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και συλλογικών κοινωνικών εγχειρημάτων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μνήμη Νεομάρτυρος Τριανταφύλλου του εκ Ζαγοράς - https://t.co/TBBnPynb7t -

  • Επιχείρηση διάσωσης δύο θαλασσίων χελωνών στο λιμάνι του Βόλου - https://t.co/gvneKS34VE -

  • Απείλησε με μαχαίρι την σύζυγό του στη Ν. Αγχίαλο - https://t.co/LQkSaycor0 -

"Αλιεύοντας" την είδηση