Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ο Τσίπρας αποκλείει νέες εκλογές
Ο Τσίπρας αποκλείει νέες εκλογές

Ο Τσίπρας αποκλείει νέες εκλογές

Σίγουρος ότι το καραβάνι (η κυβέρνησή του) θα συνεχίσει να προχωράει μέχρι το πέρας της τετραετίας, αλλά και διατεθειμένος να συνεχίσει να προσκαλεί σε διάλογο εκείνους που το καταδιώκουν (την αντιπολίτευση), εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση. Αναφερόμενος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και στα σενάρια που πυροδότησε η σχετική πρωτοβουλία του, ο κ. Τσίπρας μίλησε για πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο να εγκαινιαστεί μια νέα κουλτούρα πολιτικού διαλόγου. «Οταν μαζευόμαστε σε ένα τραπέζι, δεν μαζευόμαστε για να συγκυβερνήσουμε. Αλλο η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση, άλλο η συγ», ανέφερε. «Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, «αισθάνομαι ασφαλής με 153 βουλευτές. Δεν είχα στόχο να αλλάξει η , να διευρυνθεί η πλειοψηφία, ούτε, πολύ περισσότερο, να πάμε σε , σε αυτήν τη φάση. Εκλογές έγιναν πριν από δύο μήνες».

Πάντως, ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι «η δεδηλωμένη δεν χάνεται ακόμη κι αν υπάρχουν απώλειες σε ένα νομοσχέδιο», ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι δεν προσδίδει χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στα κρίσιμα νομοσχέδια που έχει η κυβέρνηση μπροστά της και δεν θα σημαίνει ενδεχόμενη κυβερνητική μειοψηφία σε αυτά, αυτομάτως προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατά κάποιο τρόπο έσπευσε να ενοχοποιήσει διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών στις προσεχείς ψηφοφορίες. Ειδικότερα, αφού ανέφερε ότι οι εκλογές έγιναν μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας και μάλιστα με λίστα και οι υποψήφιοι γνώριζαν τις θέσεις με τις οποίες κατέρχονται τα στις εκλογές, φρόντισε να επισημάνει πως «αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, θα είναι εξαιρετικά ύποπτες», για να προσθέσει ότι, όσον αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχω καμιά ανησυχία», καθώς και ότι «αυτές οι δύο αποχωρήσεις (σ.σ. στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την προστασία πρώτης ς) ήταν γνωστές από την επομένη των εκλογών και μάλιστα τις επιταχύναμε».

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε κινήσεις του και νέες πρωτοβουλίες για μια διαδικασία διαλόγου με τους πολιτικούς αρχηγούς, λέγοντας ότι πρόκειται να τους συναντήσει. «Δεν μπαίνουμε σε συναλλαγή με κανέναν, δεν χρειαζόμαστε στήριξη, θέλουμε σε μεγάλα ζητήματα, που υπερβαίνουν τον ορίζοντα τετραετίας, όπως το ασφαλιστικό, το προσφυγικό, το Κυπριακό, η συνταγματική αλλαγή, να καταθέσουν προτάσεις», είπε. Αναφορικά με τον κ. Βασίλη Λεβέντη, χαρακτήρισε τα εννέα σημεία που του έδωσε αμέσως μετά τις εκλογές «ωραίες ιδέες, αλλά ανεφάρμοστες πρακτικά». Πέραν του ενδεχομένου συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε τηλεοπτικές συζητήσεις, αν και εμφανίστηκε επικριτικός ως προς τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν την επικαιρότητα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός μίλησε για δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε και προέταξε την των εργοδοτικών εισφορών ως «έναν από τους τρόπους» για να καλυφθεί το ποσό που χρειάζεται, χωρίς να αναφέρει ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι άλλοι τρόποι.

Αναφέρθηκε, δε, σε συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που δεν θα αντιμετωπίζει μόνο το συνταξιοδοτικό κόστος. «Εχουμε συγκροτημένη πρόταση, η οποία αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα», επισήμανε. Για τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους , ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει την πώληση σε distress funds. Δήλωσε, επίσης, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, έχει από τις 11 Νοεμβρίου καταθέσει την κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ προανήγγειλε «σημαντικές εξελίξεις» στη διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ έως το τέλος του χρόνου.

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει σχέδιο αναγκών με αίτημα αυξημένης χρηματοδότησης από την Κομισιόν για το επόμενο έτος, αναφέρθηκε σε αιτήματα προς τον για έμψυχο δυναμικό και μέσα, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί, ενώ τόνισε πως η χαλάρωση των ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών με αιχμή το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και πρώτος έθεσε το ζήτημα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση