Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Διπλό μήνυμα έστειλε το Eurogroup
Διπλό μήνυμα έστειλε το Eurogroup

Διπλό μήνυμα έστειλε το Eurogroup

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική παραμένει το ασφαλιστικό, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς συναίνεση από μια ευρύτερη πλειοψηφία στην ελληνική για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συγχρόνως, χθες το Eurogroup κάλεσε την ελληνική μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων. Σήμερα επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών στην με στόχο να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες υλοποίησης των 13 προαπαιτουμένων.

Ο κ. Μοσκοβισί

Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι θετικό που ολοκληρώθηκε η των δύο συστημικών ελληνικών τραπεζών, καθώς σήμερα επίσημα θα εγκριθούν και τα 2,71 δισ. που χρειάζεται η της Εθνικής. Επίσης θετικό, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, είναι ότι οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτεροι απ’ ό,τι αναμενόταν το περασμένο καλοκαίρι. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι «όλα είναι ρευστά και μπορεί να αλλάξουν, αλλά είναι καλύτερα απ’ ό,τι φοβόμασταν τους προηγούμενους μήνες». Συγχρόνως, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν αυτή την εβδομάδα στην για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων.

Οσον αφορά τη συναίνεση για το ασφαλιστικό, την οποία ζήτησε εμμέσως, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν συνετό να βρεθεί μια ευρύτερη υποστήριξη· τώρα αν αυτή την υποστήριξη είναι έτοιμα να τη δώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης,

Ο υπουργός Οικονομικών δεν τον γνωρίζω» και συμπλήρωσε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα, αλλά αναμένεται με το νέο έτος. Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπάρχουν πολλά σενάρια στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Ο κ. ήταν χθες στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε Συμβούλιο Απασχόλησης και είχε και συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό δεν έχει ξεκινήσει επισήμως, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως για τους εταίρους μια λύση που θα βασίζεται μόνο σε μια αύξηση των εισφορών δεν είναι αρκετή.

Σε ερώτηση αν οι εταίροι με την ολοκλήρωση της ανακε-φαλαιοποίησης έχουν χάσει τον μοχλό πίεσης για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις άμεσα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως αν η Ελλάδα θέλει να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και στο τραπεζικό της σύστημα, «δεν βλέπω πώς είναι αυτό εφικτό αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Οσον αφορά το τι θα γίνουν τα υπόλοιπα χρήματα που είχαν προβλεφθεί για την των τραπεζών και δεν θα χρησιμοποιηθούν (από τα 10 δισ., αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει λίγο πάνω από 5 δισ.), ο κ. Ντάισελμπλουμ μάλλον απέφυγε να απαντήσει ευθέως και δήλωσε ότι «όσα χρήματα δεν χρειάζονται δεν θα εκταμιευθούν», χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «μαξιλάρι» σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Γενική Συνέλευση Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος #ΚυριάκοςΠιερρακάκης - https://t.co/LWIUXS3do8 -

  • Επικοινωνία Αγοραστού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ #ΠαλαιοφάρσαλοςΚαλαμπάκα - https://t.co/G8LZQIJ28H -

  • Χρηματοδότηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας με 2 εκατ. ευρώ - https://t.co/0a7j39rMj6… -

"Αλιεύοντας" την είδηση