Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΗΛΙΟ / Θωρακίζει τον Παγασητικό ο Βιολογικός Καλών Νερών
Θωρακίζει τον Παγασητικό ο Βιολογικός Καλών Νερών

Θωρακίζει τον Παγασητικό ο Βιολογικός Καλών Νερών

Τη θετική γνώμη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου έλαβε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, επεξεργασία λυμάτων και διάθεση εκροής Καλών Νερών».

Η Δημοτική Αρχή, στηρίζοντας ουσιαστικά την προοπτική υλοποίησης του έργου που θα θωρακίσει το περιβάλλον και ειδικότερα τον Παγασητικό, οργάνωσε την παραμονή της συζήτησης του θέματος, ανοιχτή συνέλευση κατοίκων και επαγγελματιών στα .

Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για το έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και το της περιοχής, προστατεύοντας το περιβάλλον, ήταν ζωηρό κατά την παρουσίαση της ΜΠΕ από τους μελετητές, τον Δήμαρχο κ. Νικ. Φορτούνα, τον Αντιδήμαρχο κ. Ευαγ. Νασιόπουλο και άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Στη συνέλευση, τέθηκαν διάφορα ερωτήματα για τη λειτουργία της εγκατάστασης, για την όχληση, τις οσμές, την αποδοτικότητα κ.. ενώ όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη να λειτουργήσει σύστημα βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η μείζονα μειοψηφία αν και συμφωνεί με την αναγκαιότητα του έργου, δεν έδωσε θετική γνώμη, διαφωνώντας με τη χωροθέτηση της εγκατάστασης στα , δίχως να αντιπροτείνει άλλη δημοτική έκταση που πληροί τις προδιαγραφές, προτείνοντας τη λύση σύνδεσης με τον Βιολογικό του Δήμου Βόλου.

Σε συνεδρίαση στο ΥΠΕΚΑ παρουσίας κλιμακίου του Δήμου Βόλου και Δήμου Νοτίου Πηλίου, έχει ήδη τεθεί αυτή η πρόταση και απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον Δήμο Βόλου. Βεβαίως τίθενται και τα εξής ερωτήματα: 1)Ο θα έπαιρνε μόνο τα απόβλητα ή θα ζητούσε και τμήμα των υδάτινων πόρων; 2)Το κόστος επιβάρυνσης του Βιολογικού για τους Δημότες είναι προτιμότερο να το βάλει ο και η ΔΕΥΑΜΒ ή ο Δήμος Νοτίου Πηλίου;

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ευαγ. Νασιόπουλος τόνισε ότι εξετάστηκαν τρεις εναλλακτικές εκτάσεις αλλά τα γεωλογικών μελετών και άλλων εξετάσεων, δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της μονάδας (εδάφη µε δυσµενή υδραυλικά χαρακτηριστικά, μεγάλες κλίσεις κ..)

Όπως τονίστηκε, στην περίπτωση των µικρής κλίµακας συστημάτων, το σύστηµα που επιλέγεται πρέπει να έχει τη δυνατότητα ικανοποιητικής λειτουργίας κάτω από έντονα µμεταβαλλόμεναημερήσια ή και εποχιακά υδραυλικά και οργανικά φορτία, όπως ισχύει σε τουριστικές περιοχές Παράλληλα τα συστήµατα αυτά, λόγω της φύσης τους, πρέπει να έχουν σχετικά χαµηλό κόστος λειτουργίας, και ταυτόχρονα να επιτυγχάνουν υψηλούς βαθµούς απόδοσης.

Η διάθεση στο έδαφος είναι συνηθισµένη διαδικασία και απαιτεί γενικά µικρότερο βαθµό επεξεργασίας των λυµάτων, αφού το ίδιο το έδαφος δρα όχι µόνο σαν αποδέκτης αλλά και σαν µια πρόσθετη βαθµίδα καθαρισµού.

Το σύστημα υπεδάφιας διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στα Καλά Νερά, μελλοντικά θα μπορεί να καλύπτει και όμορους οικισμούς ενώ εξασφαλίζει τα εξής :

  • Απουσία δυσάρεστων οσμών.
  • Λόγω του υπεδάφιου της εγκατάστασης, η εγκατάσταση δεν καταστρέφει την αισθητική του περιβάλλοντα χώρου.
  • Η εγκατάσταση είναι απλή και εύκολη στη της με αποτέλεσμα να «βοηθάει» τους χειριστές της ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία της και η εύκολη συντήρησή της.
  • Το σύστηµα καταλαµβάνει µικρή έκταση, είναι εν πολλοίς υπεδάφιο και δεν δηµιουργεί περιβαλλοντικές οχλήσεις (οπτική παρενόχληση, οσµές, έντοµα, θόρυβο).
  • Δυνατότητα χρήσης του τελικώς επεξεργασμένου νερού για .

Εν κατακλείδι είναι απολύτως δικαιολογημένη η ανησυχία των δημοτών σχετικά με τη λειτουργία και την Περιβαλλοντική όχληση της λειτουργίας του Βιολογικού, είναι όμως και απαραίτητη η κατασκευή του για την συνέχιση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης, των αρίστης ποιότητας νερών για κολύμβηση στην ευρύτερη περιοχή, όπου υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το κείμενο της διακήρυξης Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου #ΤριμερήςΣύνοδος - https://t.co/XdaqO2UWwf -

  • Καταπολέμηση δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας                                           … - https://t.co/2VQrAvZ3KV -

  • Ομιλία Χρ. Τριαντόπουλου στην ημερίδα της #ΟΕΒΕΜ #ΟΕΒΕΜ - https://t.co/rkTuvWR4zT -

"Αλιεύοντας" την είδηση