Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Την Τρίτη προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο
Την Τρίτη προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο

Την Τρίτη προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο

Κατατέθηκε χθες το με τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις για το ασφαλιστικό, την παραχώρηση ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και την αγορά ενέργειας. Ωστόσο, ακόμη και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν διασφαλίζει την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς απομένει σειρά προαπαιτούμενων δράσεων που δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση και δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα και στην Ολομέλεια την Τρίτη, με απώτερο στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το για να προετοιμάσει το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει ότι έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα (και τα 15), ενώ, αν αυτό δεν επιτευχθεί, υπάρχει περιθώριο έως το Eurogroup. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

1. Η ένταξη του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Από το πακέτο αυτό, όπως είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, τελικά εξαιρέθηκε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), για την οποία η κυβέρνηση υποστήριξε πως το έργο της σχετίζεται με την εθνική και πρέπει να παραμείνει εκτός του υπερταμείου. Αντιθέτως, με το πολυνομοσχέδιο, περνούν στο υπερταμείο οι , ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, Κτιριακές Υποδομές και Αττικό Μετρό.

Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, που επίσης περιλαμβανόταν στο πακέτο, όπως είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, η κυβέρνηση δεν προχωράει άμεσα στην ένταξή του στο υπερταμείο, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι «παγώνει» η αξιοποίησή του. Αντιθέτως, το πολυνομοσχέδιο έχει διάταξη με την οποία διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αλλά επειδή η διαδικασία είναι πολύπλοκη απαιτείται βήμα βήμα προσέγγιση της αξιοποίησης.

2. Αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τρεις ανατροπές φέρνει το πολυνομοσχέδιο στο ύψος των εισφορών για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με έως 10 δωμάτια, ενώ αυξάνεται και το κόστος εφάπαξ εξαγοράς πλασματικών ετών.

Αναλυτικά, με το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου αναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, από 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταβάλλουν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Αυξημένες υπέρ ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1/1/2017 και οι , όπως και οι αγρότες, καθώς το ποσοστό καθορίζεται στο 6,95%. Το «κέρδος» για τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), θα είναι 74,7 εκατ. ευρώ έως το 2018, εκ των οποίων τα 37,3 εκατ. ευρώ το 2017.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ακόμη κάποια δύσκολα προαπαιτούμενα, όπως η κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων για να διασφαλίσει την εκταμίευση της υποδόσης.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αύξηση των ΚΑΠ για τους ορεινούς Δήμου ζητά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου #δήμαρχοςΝοτίουΠηλίου… - https://t.co/NKepmXt7NM -

  • Υποψήφιοι για την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας #ΕνωσηΞενοδόχωνΜαγνησίας - https://t.co/y1RBneCA55 -

  • Αποκατάσταση οδικού δικτύου Μαυρόλοφος- Φυλάκη-Πέρδικα #Αποκατάστασηοδικούδικτύου - https://t.co/rMDcE6nTe1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση