Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Ομιλία του καθηγητή Γιώργου Μαυρογορδάτου για τον εθνικό διχασμό
Ομιλία του καθηγητή Γιώργου Μαυρογορδάτου για τον εθνικό διχασμό

Ομιλία του καθηγητή Γιώργου Μαυρογορδάτου για τον εθνικό διχασμό

Στον απόηχο των ημερίδων που διοργανώθηκαν πέρυσι από πέντε θεσσαλικά πολιτιστικά σωματεία για τα γεγονότα του 1917 στη Θεσσαλία διοργανώνεται από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και τις εκδόσεις Πατάκη ομιλία του καθηγητή Γιώργου Θ. Μαυρογοργάτου με θέμα: ««Ο εθνικός ».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λαϊκής Βιβλιοθήκης (Κ. Καρτάλη – Κωνσταντά).

Θα προλογίσει η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών Μηλίτσα Ζαρλή –  Καραθάνου και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη.

Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος γεννήθηκε στην και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε δύο πτυχία: Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (1967) και Νομικής (1969).

Χάρη σε υποτροφία Fulbright, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου έλαβε πρώτα M.A. Πολιτικής ς από το Πανεπιστήμιο Purdue (1972) και ύστερα Ph.D. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ (1979).

Επί τριάντα χρόνια (1982-2012) δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας, Συγκριτικής Πολιτικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας, καθώς και μαθήματα για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την Αμερικανική δημοκρατία και για την Αθηναϊκή δημοκρατία. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts, στο Πανεπιστήμιο του Salzburg, στο Bologna Center του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ.

Αρθρογράφησε για την πανεπιστημιακή μεταρ επί τριάντα χρόνια (1983-2012).

Ως φοιτητής ήταν ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και χρημάτισε αρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦ).

Μετά την πτώση της δικτατορίας, υπήρξε ενεργό μέλος της «Ομάδας Επιστημόνων για ένα Δημοκρατικό » και επιμελήθηκε τη δημοσίευση των προτάσεών της.

Στη συνέχεια, ήταν σύμβουλος της Αξιωματικής Αολίτευσης κατά τη συζήτηση του Συντάγματος το 1975.

Εισηγήθηκε τη συγκρότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής το 1982, μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου της Βουλής.

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας  (2005-2008).

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα τελευταία βιβλία του: «Ομάδες πίεσης και Δημοκρατία» (2001), «1915: Ο Εθνικός Διχασμός» (2015), «Μετά το 1922: Η παράταση του Διχασμού» () και «Τα γράμματα στην Πάολα: Τι μας λένε για τον Κωνσταντίνο Α΄» (2018).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση