Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΠΙΣΤΗΜΗ » Ομιλία του καθηγητή Γιώργου Μαυρογορδάτου για τον εθνικό διχασμό
Ομιλία του καθηγητή Γιώργου Μαυρογορδάτου για τον εθνικό διχασμό

Ομιλία του καθηγητή Γιώργου Μαυρογορδάτου για τον εθνικό διχασμό

Στον απόηχο των ημερίδων που διοργανώθηκαν πέρυσι από πέντε θεσσαλικά πολιτιστικά σωματεία για τα γεγονότα του 1917 στη Θεσσαλία διοργανώνεται από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και τις Πατάκη ομιλία του καθηγητή Γιώργου Θ. Μαυρογοργάτου με θέμα: ««Ο εθνικός διχασμός».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λαϊκής Βιβλιοθήκης (Κ. Καρτάλη – Κωνσταντά).

Θα προλογίσει η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών Μηλίτσα Ζαρλή –  Καραθάνου και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη.

Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε δύο πτυχία: Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (1967) και Νομικής (1969).

Χάρη σε υποτροφία Fulbright, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου έλαβε πρώτα M.A. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Purdue (1972) και ύστερα Ph.D. Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ (1979).

Επί τριάντα χρόνια (1982-2012) δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μαθήματα Νεοελληνικής Ιστορίας, Συγκριτικής Πολιτικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας, καθώς και μαθήματα για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την Αμερικανική δημοκρατία και για την Αθηναϊκή δημοκρατία. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts, στο Πανεπιστήμιο του Salzburg, στο Bologna Center του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ.

Αρθρογράφησε για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση επί τριάντα χρόνια (1983-2012).

Ως φοιτητής ήταν ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και χρημάτισε αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ).

Μετά την πτώση της δικτατορίας, υπήρξε ενεργό μέλος της «Ομάδας Επιστημόνων για ένα Δημοκρατικό Σύνταγμα» και επιμελήθηκε τη δημοσίευση των προτάσεών της.

Στη συνέχεια, ήταν σύμβουλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Συντάγματος το 1975.

Εισηγήθηκε τη συγκρότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής το 1982, μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου της Βουλής.

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας  (2005-2008).

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα τελευταία βιβλία του: «Ομάδες πίεσης και Δημοκρατία» (2001), «1915: Ο Εθνικός Διχασμός» (2015), «Μετά το 1922: Η παράταση του Διχασμού» (2017) και «Τα γράμματα στην Πάολα: Τι μας λένε για τον Κωνσταντίνο Α΄» (2018).

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση