«Το Αστυνομικό Μυθιστόρημα στην Ελληνική Πεζογραφία» στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Βόλου
Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Το Αστυνομικό Μυθιστόρημα στην Ελληνική Πεζογραφία» πραγματοποιείται την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ώρα 19.30, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Βόλου.
H Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και το περιοδικό “Ο Αναγνώστης” διοργανώνουν την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ώρα 19.30, στο χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Βόλου (Μικρασιατών 81, κτήριο Σπίρερ) συζήτηση με θέμα: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα στην ελληνική πεζογραφία», με καλεσμένους τους Ανδρέα Αποστολίδη, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και Γιάννη Μπασκόζο.
Τη συζήτηση θα απασχολήσουν θέματα που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική εκδοτική παραγωγή αστυνομικής λογοτεχνίας, τους συγγραφείς, την πολιτική και κοινωνική διάσταση των γεγονότων που αντλεί τη θεματογραφία της, την αποτύπωση και ερμηνεία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και τις επιρροές από την παγκόσμια αστυνομική λογοτεχνία.
Βιογραφικά-Εργογραφία
Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων: “Το χαμένο παιχνίδι, Εγκλήματα στην πανσιόν Απόλλων”, “Διαταραχές στα Μετέωρα”, “Το φάντασμα του μετρό”, “Λοβοτομή”, “Ζωγραφικοί πίνακες και ιδιότροπα ζώα”, “Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες”, “Είσαι ο Παπαδόπουλος!” και “Βουντού και άλλες αστυνομικές ιστορίες με τον Λέλο Λίβα”, καθώς και τέσσερις μελέτες: “Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων”, “Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος”, “Ο κόσμος του Γιάννη Μαρή”, “Το μαύρο καρέ: Οι αστυνομικές σειρές και η τηλεοπτική άνοιξη μετά το 2000”
Έχει μεταφράσει περισσότερα από ογδόντα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων έργα των James Ellroy, Patricia Highsmith, Dashiell Hammett, Raymond Chandler και Vladimir Nabokov. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ, όπως το “Κύκλωμα”, “Δύο φορές ξένος”, “Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια”, “Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους”, και τελευταία το “Latin Noir”
Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Κριτικά κείμενα του δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες “Αυγή”, “Πρώτη” “Καθημερινή”, “Ελευθεροτυπία” και στο ένθετο της “Βιβλιοθήκη”, καθώς και σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ επιμελήθηκε σε συνεργασία με την Κατερίνα Σχινά και τον Μανώλη Πιμπλή τη εκπομπή “Βιβλία στο κουτί” (ΕΤ1). Σήμερα εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνεργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας με το Βήμα της Κυριακής. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του Αναγνώστη
Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και ανθολογίες σχετικά με την ιστορία και κριτική της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως: “Μίλτος Σαχτούρης: Η παράκαμψη του υπερρεαλισμού” (Βιβλιοπωλείον της Εστίας,1992), “Σύγχρονοι Έλληνες πεζογράφοι 1974-1990” (μαζί με την Ελισσάβετ Κοτζιά) (Πατάκης, 1995), “Οδόσημα: στοιχεία προσανατολισμού στο τοπίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας” (Καστανιώτης, 1999), “Ανθολογία της ελληνικής ποίησης: 20ος αιώνας» (μαζί με τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου) (εκδ. Κότινος, 2008-2009). Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί η μελέτη του “Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία 1974-2017” και από τις εκδόσεις Γκοβόστη δύο μονογραφίες του για τον Αντώνη Φωστιέρη και τον Δημήτρη Καλοκύρη.
Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος συγγραφέας και δημοσιογράφος. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Εξπρές», «Το Βήμα» και τα ένθετα «Βήμα Ιδεών» και «Βήμα Βιβλία», καθώς και τα λογοτεχνικά περιοδικά «Διαβάζω» και «Hellenic Quarterly». Από το 2013 διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο “Ο Αναγνώστης” [www.oanagnostis.gr]. Συνεργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά “Διαβάζω”, “Ο Αναγνώστης”, “Ithaca”, “Αντί”, “Πολίτης”, “Ιχνευτής”, “Η Άλως”, “Επιστημονική Σκέψη”, “Πανδώρα”, “Γραφή” (Λάρισα), “Ρόπτρον” (Βόλος) και άλλα.
Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων “ΜΕΖ” (Καστανιώτης, 2005), “Ποιοι ακούνε ακόμα τζαζ” (Κέδρος, 2011), “Ιστορίες από το Μετς” (Κέδρος, 2017), την πολιτιστική μελέτη “Τα περιττά και τα ουσιώδη: πολιτιστικές τάσεις στη μεταπολίτευση” (Δελφίνι, 1996), ενώ έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους “Η πολιτική οικονομία της παγκοσμιοποίησης” (σε συνεργασία με τον καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα) (Παπαζήσης, 2004) και “Περί ζώων: με λογική και συναίσθημα” (σε συνεργασία με την καθηγήτρια Άννα Λυδάκη) (Ψυχογιός, 2011).