Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » «Ανοιχτό» για τους μαθητές των σχολείων το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ στον Βόλο
«Ανοιχτό» για τους μαθητές των σχολείων το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ στον Βόλο

«Ανοιχτό» για τους μαθητές των σχολείων το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ στον Βόλο

 

 

Με επιστολή που απέστειλε πρόσφατα η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, γνωστοποιεί ότι το της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, που λειτουργεί στον Βόλο, μπορεί να συμπεριληφθεί στις εκπαιδευτικές δράσειςτων μαθητών των σχολείων.

Στην επιστολή που απευθύνεται στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βάσω Ζιάκα, αναφέρονται τα εξής:

«Κύρια Διευθυντά

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας,  είναι στην ευχάριστη θέση να σας κάνει γνωστό ότι εδώ και λίγους μήνες έχει δημιουργήσει και λειτουργεί , το μοναδικό στο θεσσαλικό χώρο και το δεύτερο σε σύνολο επικράτειας.

Το Μουσείο Τύπου λειτουργεί σε ιδιόκτητο χώρο της Ένωσης Συντακτών, στο κέντρο του Βόλου, επί της οδού Δημητριάδος 261-Φιλελλήνων και αναδεικνύει μέσα από τον πλούτο των εκθεμάτων του την μεγάλη ιστορία και παράδοση του θεσσαλικού Τύπου από το 1881 μέχρι σήμερα ενώ φιλοξενεί και σημαντικά έντυπα που αποτυπώνουν τη σχέση του Τύπου με ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα της χς μας.

Μεταξύ άλλων, εκτίθενται οι περισσότερες από τις συνολικά 360 ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλία τα τελευταία 140 χρόνια, άλλα έντυπα που ταυτίσθηκαν με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της περιοχής, περιοδικά που αποτέλεσαν την συντροφιά χιλιάδων οικογενειών επί δεκαετίες, περιοδικά που απευθύνονταν σε και νέους, αλλά και σημαντικά χειρόγραφα, όπως αριθμός έργων του ιστορικού ιάννη Κορδάτου, ποιήματα του μεγάλου βολιώτη δημοσιογράφου Τάκη Οικονομάκη, ακόμη και ντοκουμέντα που συνδέονται με την τοπική εκκλησιαστική ιστορία ή την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Στο χώρο του Μουσείου εκτίθεται ένας παραδοσιακός πάγκος τυπογραφείου με όλα τα τεχνικά εξαρτήματα και στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την έκδοση των εντύπων με την μορφή εκτύπωσης, το μικρότερο χειροκίνητο πιεστήριο που χρησιμοποιήθηκε σε τυπογραφικές , πλήθος μεταλλικών και ξύλινων τυπογραφικών στοιχείων-γραμμάτων, αλλά και άλλα μηχανήματα τεχνικού εξοπλισμού.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να γνωρίσουν τη σπουδαιότητα που είχε η Χάρτα του Ρήγα αλλά και ο Χάρτης της Ελλάδας του Άνθιμου αζή, να μελετήσουν τα αρχεία τοπικών και αθηναϊκών εφημερίδων στους πάνω από 300 δεμέ τόμους που φιλοξενούνται στη βιβλιοθήκη μας, καθώς και σπάνιες εκδόσεις βιβλίων του 19ου αιώνα.

Ειδικά για τους μικρούς μας επισκέπτες (αλλά και για όποιον το επιθυμεί) σε ειδικό χώρο υπάρχει η δυνατότητα ς μικρών ταινιών που έχουμε ετοιμάσει, διάρκειας 8-10΄ η κάθε μία, με θέματα σχετικά με την ιστορία του Τύπου, της εκτύπωσης κ.λπ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε για τη θεματολογία των ταινιών: “Η ιστορία της τυπογραφίας και ο Γουτεμβέργιος”, “Το χαρτί και η παραδοσιακή παρασκευή του”, “Η λινοτυπική μηχανή”, “Η ιστορία της γραφής και του μελανιού”, “Η συμβολή των τριών πρωτεργατών του Τύπου, Θεσσαλών Ρήγα Βελεστινλή, Άνθιμου Γαζή, Θεόκλητου Φαρμακίδη” κ.ά.

Είμαστε βέβαιοι ότι συμμερίζεστε την άποψή μας ότι η λειτουργία του Μουσείου Τύπου μπορεί να βοηθήσει, μέσα από το δικό του περιεχόμενο,  στην ανάδειξη και γνώση σημαντικών πτυχών της τοπικής (και όχι μόνο) Ιστορίας, να γνωρίσει στους επισκέπτες τη σημασία του τοπικού Τύπου, να συνδέσει το παρελθόν με το σήμερα και να συμβάλλει στην απόκτηση γνώσεων και εμπειριών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, για μαθητές και νέους ανθρώπους.

Για τον λόγο αυτόν, σας ζητούμε να γνωρίσετε την ύπαρξη και λειτουργία του Μουσείου Τύπου στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που υπάγονται στην ευθύνη σας, επιτρέποντας την επίσκεψη σχολείων  στο χώρο μας.

(Τα σχολεία που ενδιαφέρονται  για επίσκεψη στο Μουσείο μπορούν να επικοινωνούν  με την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στο τηλ. 24210-32885 ή στον υπεύθυνο του Μουσείου Τύπου Μάκη Μπαλλή τηλ. 6977-350366)».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση