Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Παράσταση που συνδυάζει το θέατρο Σκιών με τις video & 3D προβολές
Παράσταση που συνδυάζει το θέατρο Σκιών με τις video & 3D προβολές

Παράσταση που συνδυάζει το θέατρο Σκιών με τις video & 3D προβολές

Στο Αρχαίο Δημητριάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πως θα σχολίαζε σήμερα ο την κλιματική κρίση και πως θα ενέπνεε μικρούς  και μεγάλους ;Πως συνδυάζεται το θέατρο Σκιών με τη σύγχρονη οπτική τεχνολογία των video και 3D προβολών και πως μπορεί η ελληνική   να σχολιάσει με σύγχρονο τρόπο την Φύση και την κλιματική αλλαγή;

«Ο μπερντές της Γης», είναι μια πρωτότυπη και πρωτοποριακή μουσικοθεατρική παράσταση που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και θα παρουσιαστεί από την «ΙΩΝΙΑ» Ορχήστρα – Χορωδία στο Αρχαίο Δημητριάδος στον Βόλο, σε δύο παραστάσεις την Δευτέρα 31 Ιουλίου και την Τρίτη 1 Αυγούστου, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εμπνευστής των παραστάσεων «Ο μπερντές της Γης», είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής  της ΙΩΝΙΑΣ, Νεκτάριος  Δεμελής, πάνω σε πρωτότυπα κείμενα της Ρεγγίνας Καπετανάκη, συν δημιουργού της θρυλικής Λιλιπούπολης του Τρίτου Προγράμματος. Η φαντασία της στη σύνθεση πρωτότυπων χαρακτήρων είναι κι εδώ εντυπωσιακή, γράφοντας ένα κείμενο γεμάτο ευρηματικότητα, χιούμορ αλλά και βαθύ προβληματισμό. Η παράσταση αποτελεί μια σύγχρονη οπτικοακουστική εμπειρία, με αφηγητή και σχολιαστή τον αιώνια αγαπημένο Καραγκιόζη, που υποδύεται ο χαρισματικός ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, ιδανικός στον ρόλο που έχει ενσαρκώσει με επιτυχία και σε παλαιότερες παραστάσεις. Άλλωστε υπήρξε για πάνω από είκοσι χρόνια βασικός συνεργάτης του Ευγένιου Σπαθάρη.

Ο πότε πίσω από τον μπερντέ ως φιγούρα και αφηγητής και πότε μπροστά από τον μπερντέ, ως φυσική παρουσία, αναρωτιέται, σχολιάζει και προκαλεί το κοινό σε μια διαδραστική που αφορά στην κλιματική αλλαγή. Άλλοτε σαρκαστικός και παιχνιδιάρης, άλλοτε προφητικός, μα πάντα σύγχρονος.

Το ελληνικό τραγούδι έχοντας μια βιωματική, υπαρξιακή σχέση με τη Φύση, αποτελεί βασικό συντελεστή της παράστασης. Επί σκηνής αποδίδεται από την Ορχήστρα και την Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» με ερμηνευτή τον καταξιωμένο τραγουδοποιό και ερμηνευτή Θοδωρή Κοτονιά. Γνωστός για την πολυετή παρουσία του στο τραγούδι, συνδυάζει επιρροές από τον παραδοσιακό ήχο και το λυρισμό της μπαλάντας μέσα από ροκ διαθέσεις.

Παράλληλα video και 3D mapping προβολές εμπνεόμενες από τους στίχους, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύγχρονο πλαίσιο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην νοηματική αφήγηση της παράστασης. Την επιμέλεια όλου αυτού του εντυπωσιακού ψηφιακού σκηνικού, έχει επιμεληθεί ο διακεκριμένος visual artist Σεβοζλίδης, που δημιούργησε ένα ονειρικό και εντυπωσιακό οπτικό περιβάλλον, μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

«Ο μπερντές της Γης» είναι μια καινοτόμα πρόταση οπτικοακουστικής εμπειρίας που θα εμπλουτίσει και θα αφυπνίσει τον θεατή, με τον πιο ψυχαγωγικό τρόπο. Ένα πάντρεμα παραδοσιακής λαογραφικής μορφής τέχνης με μια σύγχρονη τεχνολογικά μορφή οπτικοακουστικής τέχνης το οποίο θα δημιουργήσει ένα μοναδικό .

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

«ΙΩΝΙΑ»                                                                                                                                                         Ορχήστρα – Χορωδία

Σκηνοθετική επιμέλεια – κείμενα  Ρεγγίνα Καπετανάκη

Τραγούδι: Θοδωρής Κοτονιάς                                                                                                                                                                             Στον ρόλο του Καραγκιόζη: Τάκης Βαμβακίδης

Visual artist:  Σεβοζλίδης

Διδασκαλία  – Διεύθυνση Χορωδιών : Κορνηλία Φραγκογιάννη     

Καλλιτεχνική Διεύθυνση : Νεκτάριος Δεμελής  

Διεύθυνση  παραγωγής: Βούλα Τουλούδη

 

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΙΩΝΙΑ

Βιολί : Δημήτρης Δεμελής
Κλαρίνο : Σταύρος Κουσκουρίδας
Γκάιντα, φλογέρες, καβάλ : Νίκος Μούτσελος
Ούτι : Δημήτρης Μαμούρης Κανονάκι : Γιώργος Διαμαντόπουλος
Ακορντεόν : Χ. Χατζηγεωργίου
Σαντούρι : Δημήτρης Χατζηγεωργίου
Λαούτο : Αντώνης Βούλγαρης
Κιθάρα : Στέφανος Κωστόπουλος
Κόντρα μπάσο : Γιώργος Χαρίτος Πιάνο : Κασσιανή Αμυγδαλίτση
Νταούλι : Νίκος Μυλωνάς
Παραδοσιακά κρουστά : Νεκτάριος Δεμελής

*Στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος η παράσταση θα λάβει χ στον έμπροσθεν του μνημείου περιβάλλοντα χώρο, λόγω της πολυπληθούς ομάδας συντελεστών της. 

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.  Με την υποστήριξη της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.grnationalopera.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση