Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Tιμητική εκδήλωση για τον λαογράφο – συγγραφέα Γιώργο Θωμά
Tιμητική  εκδήλωση  για τον λαογράφο – συγγραφέα Γιώργο Θωμά

Tιμητική εκδήλωση για τον λαογράφο – συγγραφέα Γιώργο Θωμά

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2014 στις 6:30΄ το απόγευμα στο Αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» των Εγκαταστάσεων «Παπαστράτου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση, προκειμένου να τιμηθεί ο Βολιώτης Λαογράφος και Συγγραφέας Γιώργος Θωμάς.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ – για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με τον ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ (Αντιδημαρχία Παιδείας & Πολιτισμού), το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (κατεύθυνση Λογοτεχνίας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, τα Γ.Α.Κ. Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Μαγνησίας και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Μαγνησίας

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της «1ης ΈΚΘΕΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ», αφιερωμένης στους ΑΝΘΙΜΟ ΓΑΖΗ και ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ, που θα λειτουργήσει στην Αίθουσα Εκθέσεων του Γηροκομείου Βόλου (Ιάσονος – Αργοναυτών) από τις 24 Οκτωβρίου ως τις 30 Οκτωβρίου 2016.

Η βράβευση «εν ζωή» επιφανών ανθρώπων της προσφοράς, της Τέχνης και του πολιτισμού, είναι μια ακόμη ιδέα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, που υλοποιείται από τον φορέα πολιτισμού που προ διετίας δημιούργησε την «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Επιλέγει να τιμήσει «εν ζωή» πολύπλευρες προσωπικότητες που υπηρέτησαν με συνέπεια, γνώση και αξιοσύνη τους ευαίσθητους τομείς της Ελληνικής Παιδείας, τις Τέχνες και τα Γράμματα, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και την προσωπική τους συμβολή στη διαπαιδαγώγηση χιλιάδων Ελληνοπαίδων στην προαγωγή και διάσωση του τομέα της δράσης των.

Σε προηγούμενες, όμορφα διοργανωμένες, σε συνεργασία πάντοτε με άλλους πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς της περιοχής μας, τιμήθηκαν καταξιωμένοι και αξιόλογοι «εργάτες» του Πνεύματος και της Τέχνης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με άλλους φορείς, τον ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ, Αντιδημαρχία Παιδείας & Πολιτισμού, το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (κατεύθυνση Λογοτεχνίας) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Μαγνησίας και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Μαγνησίας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της «1ης ΈΚΘΕΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ», που είναι αφιερωμένης στους Μηλιώτες Δασκάλους ΑΝΘΙΜΟ ΓΑΖΗ και ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ.

Η βράβευση, που θα είναι από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, αλλά και από τους άλλους συνδιοργανωτές πολιτιστικούς και πνευματικούς φορεί της πόλης μας, αποτελεί ελάχιστο δείγμα του σεβασμού, της αναγνώρισης και της τιμής που η τοπική Κοινωνία οφείλουν στο πρόσωπο του Γιώργου Θωμά. Προσδοκία όλων είναι να φωτιστεί κάθε πλευρά του πολύμορφου έργου του συμπολίτη μας πνευματικού ανδρός, Λαογράφου , Ιστορικού και Συγγραφέως, μέσα από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις καταξιωμένων ανθρώπων της καθημερινής πολιτιστική, και όχι μόνον, δράσης, αλλά και βιωματικές ενθυμήσεις των συνεργατών και συνοδοιπόρων του στην Λαογραφία, οι οποίοι τον γνώρισαν προσωπικά και διδάχτηκαν από αυτόν.
Τον αγωνιστή και ξεχωριστό τούτον «εργάτη του πνεύματος», θα τιμήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος , απονέμοντάς του «Τιμητικό τίτλο» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Παράλληλα θα αναφερθεί στην συνεργασία του και την προσφορά του Γιώργου Θωμά , στη «Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» του Πηλίου. Στον τιμώμενο επίσης θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα από τους συνδιοργανωτές φορείς.
Το πρόγραμμα της τιμητικής εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς Επισήμων, Εκπροσώπων των διοργανωτών Φορέων και τις παρακάτω ομιλίες:
Μηλίτσα Καραθάνου, Συγγραφέας , Ε.Θ.Ε.
Θέμα: Λίγα λόγια της καρδιάς για το Γιώργο Θωμά.
Κώστας Λιάπης, Λαογράφος – Συγγραφέας

Το πλούσιο και υποδειγματικό λαογραφικό έργο του Γιώργου Θωμά.
Νίκος Τσούκας, Κοινοτάρχης Μακρινίτσας Πηλίου 1990 – 2002.

Θέμα: «Η Ιστορική καταγραφή του Πηλίου, μέσα από το έργο του Γιώργου Θωμά».

Γρηγόρης Καρταπάνης , Ερευνητής , Αντιπρόεδρος Ε.Θ.Ε.

Θέμα: Με τον Γιώργο Θωμά στην Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών.

Το κλείσιμο της Εκδήλωσης θα γίνει από την θυγατέρα του τιμώμενου Μαγδαληνή Γιώργου Θωμά, εκπαιδευτικό – συγγραφέα.

Θα συντονίσει η Μαρία Σπανού, του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Ο Γιώργος Θωμάς γεννήθηκε το 1930 στο Προμύρι της Μαγνησίας.

Εργάστηκε ως δάσκαλος, ενώ καταπιάστηκε παράλληλα με την ιστορική και λαογραφική έρευνα.

Έχει κοινοποιήσει σαράντα δύο ανάτυπα και πάνω από χίλια δημοσιεύματα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ οι μελέτες του:
• «Ο Πηλιορείτης οπλαρχηγός Γιώργης Ζορμπάς (1788-1856)» (1984) και
• «Ο πολιτισμός του Πηλίου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, (1996),
έχουν λάβει Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.

Άλλα βιβλία του:
• «Η ανέκδοτη χωρογραφία της ανατ. Θεσσαλίας από το Γρηγόριο Κωνσταντά -Ένα χειρόγραφο του 1838 (1991),
• «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου» (1992),
• «Κώστας Στριμμένος, ο τελευταίος ιατροφιλόσοφος του Βόλου» (1997),
• «Δημήτριος Έξαρχος, ο Τρικαλινός οπλαρχηγός στις
Θεσσαλικές Επαναστάσεις του 1854 και 1878» (2005) και
• «Οι λαϊκές βρύσες του Πηλίου» (2011).

Ήταν για χρόνια Γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών, αρθρογράφος της εφημερίδας, «Η Θεσσαλία» και όλων τον κατά καιρούς εκδιδομένων πνευματικών εντύπων.

Ο Γιώργος Θωμάς τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί στην πατρογονική του οικία στο Προμύρι Πηλίου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση