Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Tο τελευταίο βιβλίο του Κώστα Λουδοβίκου «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» παρουσιάζεται στο Π.Θ.
Tο τελευταίο βιβλίο του Κώστα Λουδοβίκου «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» παρουσιάζεται στο Π.Θ.

Tο τελευταίο βιβλίο του Κώστα Λουδοβίκου «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» παρουσιάζεται στο Π.Θ.

Tο τελευταίο του εικαστικού MFA, εικονογράφου, νομικού και συγγραφέα, Κώστα Λουδοβίκου, με τίτλο: «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» -Πολιτισμός Αναστάσεως, σε τοιχογραφίες – προσευχές του 21ου αιώνα, παρουσιάζει η “Mαγνήτων Kιβωτός” την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, 19.30, στο Αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» του παραλιακού Συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το παρουσιαζόμενο αναφέρεται στο έργο που έγινε από τον συγγραφέα και αγιογράφο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στα Λεύκτρα της Θήβας και έχει να κάνει με το όραμα του άρτου, ως του παραδιδόμενου Όλου Σώματος του Θεού. Σχετίζεται με το όραμα της κατά Χριστόν αρτοποίητης ιστορίας του πολιτισμού και του συμπαντικού κόσμου ολόκληρου.

Στο ιστορικό και πνευματικό βάθος και ύψος της ανθρώπινης φυλής, εντός και εκτός των ορίων της γης αυτής και του όλου κτιστού χωροχρόνου, καταμεσής της ιστορίας και ταυτόχρονα έξω από την ιστορία, αγρυπνεί και εργάζεται και συμπληρώνεται, ως τέχνη τεχνών, όχι μόνο η τέχνη της αθανασίας της ς γενικά, αλλά κυρίως αυτή η ακτιστοσύμπλαστος, η υποστατική και αληθινά λυτρωτική σωτηρία της θεϊκής ανθρωπουργίας του ανθρώπου.

Αυτήν την θεϊκή ανθρωπουργία του νέου ανθρώπου, που υπερβαίνει κάθε ερώτηση-απάντηση και κάθε ερωτημένο-ανερώτητο, την εγκαινίασε η ανθρωπική θεουργία του Υιού του Θεού, δια της του Θεού Λόγου και εκ της Παρθένου Μαρίας υποστατικής ενανθρώπισης.

Οι ορίζοντες της Δημιουργίας του Κόσμου, αλλά και της Μεγάλης ς, της Ποίησης, του Πολιτισμού και της Ιστορίας, δεν εμπεριέχουν όμως μόνο την λάμψη των εποχών ή το σκιόφως των μεταβάσεών τους.

Νοσταλγούν επίσης και μαγνητίζουν, πέραν της αινιγματικής επικράτειας του ειπωμένου και του ανείπωτου, το λαμπρό γνόφο και την έκπαγλη αίγλη και δόξα μιας αναφαίρετης και αδιάγνωστης Αναφοράς, που αδιάκοπα διασχίζει κάθε κτιστό ορίζοντα.

Η αυτή, ως άναρχο και ατελεύτητο ρεύμα του Θεανθρώπινου είναι, αδιάλειπτα καλείται και καλεί, κτίζει και κτίζεται  και αδιάκοπα εκπορεύεται και απολύεται, ανασταίνεται και μεταμορφώνεται, ενώπιον Αυτού που είναι Έρως και Ερών και Εραστόν, ενώπιον του Θαυμαστού Προσώπου και Ονόματος Αυτού, που ως αέναος και άκτιστος και ακένωτος Δημιουργός και Παντουργός ανόμοιος και άπειρος και αΐδιος, υπερβαίνει κάθε νόημα και κάθε έκφραση και κάθε όνομα.

Λοιπόν, ως γνωστός πνευματικός , και ως προσευχόμενος καλλιτέχνης, εργαζόμενος στα όρια της εικονογραφικής και της ποιητικής του τέχνης, ο Κώστας Λουδοβίκος, συλλειτουργεί και συνδημιουργεί, μαζί με την λειτουργό και δημιουργό θεία Χάρη, στις μορφώσεις και μεταμορφώσεις του μυστηρίου της Μορφής και της Υποστάσεως.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-Προβολή Ντοκιμαντέρ. «Εικονογράφηση στο Παρεκκλήσι Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στα Λεύκτρα Θηβών».

-Ανάγνωση χαιρετισμού του γενικού διευθυντή της  Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,   επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου.

Την για την παρουσίαση του βιβλίου θα εκφωνήσει η Νίκη Τσιρώνη, ιστορικός- βυζαντινολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ενώ συμμετέχει και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στη συνέχεια θα έχουμε την τοποθέτηση του συγγραφέα, Κώστα Λουδοβίκου, και όπως πάντα, το κλείσιμο της εκδήλωσης θα κάνει ο μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνάτιος.

Τέλος, τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο διευθυντής του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ.  «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ»  και μέλος του Δ.Σ. της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», Νίκος Βαραλής.

Ο Κώστας Λουδοβίκος είναι γεννημένος στον Βόλο.

Είναι εικαστικός και συγγραφέας, με σπουδές και Master στις Καλές Τέχνες από την École Nationale Superieure des Beaux-Arts της Lyon Γαλλίας.

Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον παρακολουθεί επί μία διετία μαθήματα Ιστορίας ς με τον καθηγητή, ιστορικό Τέχνης και ακαδημαϊκό Χρύσανθο Χρήστου.

Δημιουργεί και εκθέτει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διεθνείς μπιενάλε και Art Fairs στην Ευρώπη, στην Αμερική, στoν Καναδά και στην Κίνα.

Στο porfolio του περιλαμβάνονται από τη μία, βυζαντινές εκκλησιαστικές εικόνες και τοιχογραφίες και από την άλλη, ζωγραφική και σχέδιο και ποίηση.

Δημοσιεύει επίσης βιβλία τόσο θεολογίας των εικόνων, όσο και θεωρίας της Τέχνης.

Έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς ενώ υπάρχουν δημοσιεύσεις και αναφορές για το καλλιτεχνικό του έργο σε διεθνή περιοδικά και βιβλία Τέχνης στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ρωσία και την Ιαπωνία.

Είναι μέλος του Αρχείου Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Η εικαστική του παραγωγή περιλαμβάνεται στην Τράπεζα Εικόνων ΑDAJP στο Παρίσι.

Το 2017, τέσσερα εικαστικά έργα, από την σειρά του με τον τίτλο «Γραμματοζωάρια», έχουν τυπωθεί σε γραμματόσημα, ως μέρος μιας συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων στη Γερμανία.

Διακρίσεις του Κώστα Λουδοβίκου

Διεθνές Βραβείο “Lorenzo il Magnifico” για τη Ζωγραφική του με μικτά υλικά, στη Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης FLORENCE BIENNALE 2013

5ο Βραβείο American Art Awards 2014 στην κατηγορία Abstract Expressionism

Διεθνές Βραβείο Art protagonist 2015

4ο Βραβείο American Art Awards 2015 στην κατηγορία Abstract

4ο Βραβείο American Art Awards 2015 στην κατηγορία Impressionism-Human

Διεθνές Βραβείο MICHELANGELO Artist at Jubilee 2015

Διεθνές Βραβείο LEONARDO DA VINCI The Universal Artist 2016

Διεθνές Βραβείο Art Critic 2016

Διεθνές Βραβείο ARTE PALERMO 2018

Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του:

-Περί Εικονογραφικής Ιεραρχίας, ΔΟΜΟΣ ,2004

-Διαμοιράζοντας τα Υπάρχοντα, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 2008

-Τέχνης Διαβάσεις Αινιγματικές, ΑΡΜΟΣ, 2009

-Ωάρια της Αβύσσου, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012. Σχέδια και ποιήματα

-Ηλικίες του Μοναδικού, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2015. Ποιήματα

-Η Λειτουργία των Εικόνων, Αποστολική  Διακονία, 2017

-Κύτταρα Αιωνιότητες, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2018. Ποιήματα

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση