Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Στην κόψη του ξυραφιού η Ζιμπάμπουε μία ημέρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό
Στην κόψη του ξυραφιού η Ζιμπάμπουε μία ημέρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό

Στην κόψη του ξυραφιού η Ζιμπάμπουε μία ημέρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η , μία μέρα αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία υποστηρίζοντας ότι διεξαγάγει μια στοχευμένη εκστρατεία εναντίον «κακοποιών στοιχείων» στο του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που κυβερνά τη χώρα της νότιας Αφρικής επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το στρατιωτικό πραξικόπημα θα σημάνει το οριστικό τέλος της διακυβέρνησης από τον Μουγκάμπε. Ο κύριος σκοπός των στρατηγών μοιάζει να είναι να εμποδιστεί η σύζυγος του προέδρου, η Γκρέις, που είναι 41 χρόνια νεότερή του, να τον διαδεχθεί.

Μέσα ενημέρωσης της περιοχής ανέφεραν ότι ο Άμυνας και ο Κρατικής Ασφαλείας της Νότιας Αφρικής έφθασαν στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της , το βράδυ της Τετάρτης απεσταλμένοι του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, και ότι σκοπεύουν να συναντηθούν τόσο με τον Μουγκάμπε, όσο και με τους στρατηγούς. Ο στόχος της επίσκεψής τους δεν έχει καταστεί σαφής.

Ο Ζούμα απηύθυνε νωρίτερα μια έκκληση για «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και προέτρεψε τον στρατό της Ζιμπάμπουε να «εγγυηθεί ότι δεν θα υπονομευθεί η ειρήνη και η » στη χώρα, που γειτονεύει με τη Νότια Αφρική και βίωσε αλλεπάλληλες κρίσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικάνικη προεδρία, ο Μουγκάμπε είπε στον Ζούμα σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό αλλά είναι καλά, ενώ ο στρατός διαβεβαίωσε πως «εγγυάται» την ασφάλεια τόσο του ίδιου του προέδρου όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω  «5ης Ανάβαση Ελασσόνας» #ΑνάβασηΕλασσόνας - https://t.co/BVqNEamPXv -

  • Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου #ΚέντροΥγείαςΣκοπέλου - https://t.co/HrXsiUTRSp -

  • Σύλληψη νεαρού Βούλγαρου στις #Μικροθήβες #Μικροθήβες - https://t.co/rqp2nYjZbB -

"Αλιεύοντας" την είδηση