Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Οι Δανοί απέρριψαν στενότερη σχέση με Ε.Ε
Οι Δανοί απέρριψαν στενότερη σχέση με Ε.Ε

Οι Δανοί απέρριψαν στενότερη σχέση με Ε.Ε

Με 53,1% υπέρ του «όχι» και 46,9% υπέρ του «ναι», οι Δανοί απέρριψαν χθες τη στενότερη συνεργασία της χώρας τους με την Ε.Ε. σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, αποτέλεσμα που έγινε δεκτό με ανησυχία από την κυβέρνηση του Λονδίνου, εν όψει του δημοψηφίσματος για τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Οι Δανοί ψήφισαν αρνητικά, παρά το γεγονός ότι τα πέντε βασικά φιλοευρωπαϊκά της χώρας υποστήριζαν το «ναι», ενώ το αποτέλεσμα επέτρεψε στο αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα να ζητεί μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας. «Το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα πασχίζει να αλλάξει την πολιτική της Δανίας στην Ε.Ε. και τώρα πρέπει να αποκτήσουμε αποφασιστική επιρροή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος για εξωτερικές υποθέσεις, Σόρεν Εσπερσεν.

«Η Ε.Ε. πρέπει να είναι ισχυρή εκεί που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αναδιπλωθεί στους τομείς στους οποίους τα μπορούν να κάνουν περισσότερα ως ανεξάρτητες χώρες» δήλωσε χθες ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν. Με αντίστοιχα επιχειρήματα επιχειρεί να αναδιαπραγματευθεί τη θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε. ο Ντέιβιντ , προτού θέσει το αποτέλεσμα της νέας συμφωνίας υπό την κρίση του βρετανικού λαού.

«Το δανικό δείχνει ότι η πολιτική ελίτ δεν μπορεί να θεωρεί ότι κάτι είναι δεδομένο, γιατί δεν είναι, σίγουρα όχι στη » είπε η καθηγήτρια ευρωπαϊκών θεσμών στο LSE Σάρα Χόμπολτ. Αντίθετα με τους Δανούς, που ψήφισαν για τη διατήρηση μας από τις εξαιρέσεις (opt out) στη σχέση της χώρας τους με την Ε.Ε., οι Βρετανοί θα ψηφίσουν συνολικά για την παραμονή ή την αποχώρηση τους από την ένωση.

«Οι πιθανότητες Brexit έχουν αυξηθεί γιατί υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο -μικρό αλλά όχι ανύπαρκτο- να μην υπάρξει , γιατί ο ζητεί κάτι που η υπόλοιπη Ε.Ε. δεν μπορεί να του δώσει» εκτίμησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, Τσαρλς Γκραντ. Η ημερομηνία του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν έχει ανακοινωθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παρουσιάζεται το βιβλίο «#Βασιλική» της Λεμονιάς Μουλά #Βασιλική - https://t.co/kBgYuiE1qn -

  • Εκτελούσε παράνομα #εργασίες σε εξωτερικό λουτρό  #εργασίες - https://t.co/RckgBgYdkI -

  • Διακρίσεις και θέσεις στο βάθρο από τους δρομείς του ΣΔΥ Βόλου στο Μέτσοβο Ursa Trail - https://t.co/Fa4FqjOWh6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση