Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Κυκλοφορία παράνομου και πλαστού φυτοπροστατευτικού προϊόντος
Κυκλοφορία παράνομου και πλαστού φυτοπροστατευτικού προϊόντος

Κυκλοφορία παράνομου και πλαστού φυτοπροστατευτικού προϊόντος

Παράνομο και πλαστό φυτοπροστατευτικό προϊόν με το όνομα «CORAGEN» και τα στοιχεία της εταιρείας “DUPONT” κυκλοφορεί στην Ελληνική , σύμφωνα με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των και Σποράδων, η οποία ενημερώνει σχετικά τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Το προϊόν φέρει ετικέτα στα Ουκρανικά και Ρουμανικά και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από την εταιρεία φέρει batch number (αριθμό παρτίδας), το οποίο δεν ανήκει σε αυτή, ταινία ασφαλείας η οποία είναι πλαστή και βρίσκεται σε συσκευασία 1 λίτρου, η οποία δεν είναι εγκεκριμένη.

Σύμφωνα με βάσιμες υποψίες του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας , το προϊόν είναι προέλευσης τρίτης χώρας, χωρίς κανείς να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του, τόσο από πλευράς δραστικής, όσο και από πλευράς εκδόχων, διαλυτών κ.λπ.

Με βάση τις πληροφορίες του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, το προϊόν υπάρχει στους Νομούς Σερρών, Κομοτηνής, (), Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Λάρισας και μάλιστα φαίνεται να διακινούνται μεγάλες ποσότητες.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α ́8), όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην ή η άδεια διάθεσης στην του έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) .

Τα εν λόγω φυτοπροστατευτικά προϊόντα δεσμεύονται και επανεξάγονται στη χώρα προέλευσης προκειμένου για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή επιστρέφονται στο κράτος − μέλος αποστολής.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 10του ν.4036/2012, για τις ανωτέρω παραβάσεις προβλέπονται επιπλέον ποινικές κυρώσεις.

Η τυχόν χρήση του εν λόγω σκευάσματος ή άλλων παράνομων σκευασμάτων εγκυμονεί άγνωστους κινδύνους για την υγεία τους, για τις καλλιέργειες όπου τυχόν εφαρμοστούν και για το περιβάλλον.

Τυχόν ευρεθέντα σκευάσματα θα δεσμεύονται άμεσα και θα ειδοποιούνται οι αρμόδιες Τελωνειακές αρχές για την επιβολή των προβλεπόμενων στην νομοθεσία όσον αφορά λαθραία σκευάσματα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρυσό μετάλλιο για τον Ανδρέα Κεχαγιά #ΑνΚεχαγιάς - https://t.co/SnEQ75ARzJ -

  • Ομόφωνη έγκριση των πεπραγμένων του ΔΣ του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου  Παλιουρίου - Ο Άγιος Νικόλαος … - https://t.co/alJQf7LY7F -

  • #Γαστροσκοπήσεις -κολοσκοπήσεις στη  Σκόπελο #Γαστροσκοπήσεις - https://t.co/8WIXIwqx5x -

"Αλιεύοντας" την είδηση