Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος των καστανοπαραγωγών του Ν. Μαγνησίας
Αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος των καστανοπαραγωγών του Ν. Μαγνησίας

Αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος των καστανοπαραγωγών του Ν. Μαγνησίας

 

Ζητά με του ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας Αθανάσιος πης

 

Το αίτημα των καστανοπαραγωγών του Ξουριχτίου του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου για λήψη αποζημίωσης μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου, μετέφερε με του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας ς Αθανάσιος πης.

 

Όπως επισημαίνει στην αναφορά του ο βουλευτής, οι εν λόγω  καστανοπαραγωγοί εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς η μη εμπορεύσιμη παρ καστάνων φέτος στη περιοχή ξεπέρασε σε ποσοστό το 70%.

Ο απολογισμός -μετά τη λήξη της φετινής περιόδου συγκομιδής του καστάνου- ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών, που επικράτησαν στην περιοχή και την παρατεταμένη ανομβρία κατά τους θερινούς μήνες.

Σημειώνεται, πως τόσο στην περιοχή του Δ.Δ.Ξουριχτίου Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου -όπου η παρ καστάνων είναι μια ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια- όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την άμεση αυτοψία και τις επισημάνσεις που έκαναν στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του στη Μαγνησία.

Ο κ. Λιούπης υπενθυμίζει στην αναφορά του ότι και την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο η παραγωγή ήταν ελάχιστη και η απώλεια εισοδήματος των καστανοπαραγωγών μεγάλη,  λόγω χαλαζόπτωσης που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2019 κατά την ανθοφορία των καστανεώνων της περιοχής. Η συγκεκριμένη απώλεια εισοδήματος δεν ήταν εφικτό να αποζημιωθεί, καθώς στο συγκεκριμένο στάδιο οι δενδρώδεις καλλιέργειες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α.  από τη Δήλωση Καλλιέργειας Εκτροφής (ΔΚΕ), στο Νομό Μαγνησίας καλλιεργούνται περίπου 449 ha με 52.500 δένδρα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου (316 ha) και ειδικότερα στη περιοχή του Ξουριχτίου, όπου κατά κύριο λόγο αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Ακολουθούν οι περιοχές του ορεινού όγκου του Πηλίου στο Δήμο Νοτίου Πηλίου (61 ha) και στον ορεινό όγκο του Πηλίου στον διευρυμένο Δήμο Βόλου Δράκεια (39 ha), ενώ η μέση αναμενόμενη στρεμματική απόδοση είναι 2500 kg / ha.

Δεδομένων των συνθηκών που αντιμετωπίζουν για δεύτερη χρονιά οι καστανοπαραγωγοί, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά από τον Υπουργό να διερευνήσει το ενδεχόμενο ένταξης των καστανοπαραγωγών του Νομού Μαγνησίας σε χρηματοδοτικό εργαλείο, έτσι ώστε να διορθωθούν οι εν λόγω απώλειες εισοδήματος που υπέστησαν.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση