Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΟΕΒΕΜ: Ανησυχία για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην τοπική οικονομία
ΟΕΒΕΜ: Ανησυχία για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην τοπική οικονομία

ΟΕΒΕΜ: Ανησυχία για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην τοπική οικονομία

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας, κατανοεί τους λόγους των νέων μέτρων περιορισμού, όμως ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται την κατάσταση που βρίσκονται οι επαγγελματίες και την επιδείνωση που πρόκειται να ακολουθήσει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Μαγνησία βρίσκεται επισήμως στο κόκκινο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου, και αυτό συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας της ς, των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης. Μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι και οικογένειες βρίσκονται για δεύτερη φορά στη διάρκεια του 2020 σε κατάσταση αγωνίας για την επόμενη μέρα. Τα επιφέρουν τον περιορισμό πλήθους οικονομικών δραστηριοτήτων με συνέπειες στην τοπική οικονομία.

Η αναστέλλεται, με εξαίρεση κάποιες λειτουργίες όπως το take away, και αυτή η αναστολή βάζει τον κλάδο σε νέα «δοκιμασία» θέτοντας επιχειρηματίες και εργαζόμενους εκτός της αγοράς εργασίας. Από την απόφαση αυτή, θα επηρεαστούν αρνητικά και οι βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και ποτών, όπως και άλλες παραγωγικές μονάδες που προμηθεύουν τις επιχειρήσεις αυτές. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως ο κλάδος της εστίασης έχει κατακόρυφη των εσόδων, αφού πέραν της αρχικής αναστολής λειτουργίας, έχ0ασε πλήθος εκδηλώσεων και συναθροίσεων, όπως γάμοι και άλλες κοινωνικές .

Ο τουρισμός μπορεί να μην «μπαίνει» αυτή τη στιγμή σε τυπική αναστολή λειτουργίας, όμως έχει ήδη δεχθεί τεράστιο πλήγμα και αυτό για το Νομό Μαγνησίας είναι καταστροφικό. Εκ των πραγμάτων οι μετακινήσεις θα περιοριστούν, και ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας για όλη την περιοχή, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με μια σειρά επαγγελμάτων. Το Πήλιο ήδη εμφάνισε τουριστικών εσόδων σε ποσοστό 70%, ενώ ένας μόνο μήνας αιχμής δεν δύναται να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μιας ολόκληρης χρονιάς. Παράλληλα εποχικοί εργαζόμενοι βρέθηκαν χωρίς εργασία. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, όπου στη Μαγνησία τα τελευταία χρόνια έχουμε σειρά εκδηλώσεων και πληθώρα επισκεπτών στο Πήλιο και στο Βόλο, φέτος προβλέπεται «νεκρός», με πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας του Νομού Μαγνησίας.

Το εμπόριο πώς θα επιβιώσει σε μια περίοδο που η ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού έχει κυριευτεί από φόβο και ανησυχία; Οι αγοραστικές και καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει, ενώ δεν υπάρχει διάθεση για αγορές προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης ή που δεν σχετίζονται με την προστασία της υγείας, όπως απολυμαντικά. Ο Νοέμβριος και στη συνέχεια ο εορταστικός Δεκέμβριος, αποτελούσαν πάντα τους μήνες που έφερναν στην αγορά το 50% του τζίρου τους. Αυτό πλέον αποτελεί ουτοπία, ενώ έχει ήδη χαθεί και η περίοδος του Πάσχα για το 2020. Η ανασφάλεια του καταναλωτή συνεπάγεται την μείωση της καταναλωτικής δαπάνης.

Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί πλέον, έχει ενισχύσει και το πεδίο της παράνομης εργασίας, όπως αποδείχθηκε στο πρώτο lockdown, σε διάφορα επαγγέλματα όπως στον κλάδο της αισθητικής και της εκπαίδευσης. Ενώ, πέρα από τα οριστικά λουκέτα που μπήκαν σε πλήθος επιχειρήσεων, χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας. Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, βιώνουν από κοινού με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, την μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους, ενώ η πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά .

Η επιχειρηματικότητα και η ελληνική οικονομία, είναι επιβαρυμένη με σωρεία υποχρεώσεων και εξόδων, ενώ τα έσοδα δείχνουν κάθετη πτώση. Είναι αναγκαία η λήψη αποφάσεων και μέτρων για την επιβίωση του επιχειρηματικού κόσμου, πριν φτάσουμε σε χειρότερη κατάσταση δίχως .

Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι έχουν ανάγκη από άμεση χρηματοδότηση, από ένταξη σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, όπως το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», αλλά με νέες προϋποθέσεις που θα δίνουν την ευκαιρία σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν. Κάθε μορφή επιδότησης, επιστρεπτέας προκαταβολής, προγράμματα όπως το ΤΕΠΙΧ, πρέπει να βρίσκονται στο πρώτο πλάνο του συστήματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων. Δυστυχώς, πρέπει να σημειωθεί πως η δεν στήριξε μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ το ποσοστό των υποχρεώσεων που καλύφθηκε ήταν χαμηλό. Έχουμε ανάγκη από κεφάλαια κίνησης, τη στιγμή που το πρόβλημα της ρευστότητας έχει διογκωθεί. Στην ψηφιακή εποχή είναι απαραίτητη και η ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για την δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων και η των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, επίσης, πρέπει να βρίσκονται στα βασικά πλάνα στήριξης. Επιτακτική ανάγκη και αίτημα αποτελεί και η αναστολή των υποχρεώσεων και των ρυθμίσεων, η ρύθμιση και η ένταξη σε νέες ρυθμίσεις 120 δόσεων, το πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Η ΟΕΒΕΜ, επισημαίνει πως αν δεν ληφθούν τα παραπάνω μέτρα, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας θα καταρρεύσουν, και θα επιφέρουν νέες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία μας, αφού αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της.

Η Κυβέρνηση πρέπει και μπορεί να δράσει άμεσα, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο ζημιωμένοι από την υγειονομική κρίση του Covid-19 που έχει εξελιχθεί σε οικονομική κρίση για την χώρα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση