Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος των καστανοπαραγωγών του Ν. Μαγνησίας
Αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος των καστανοπαραγωγών του Ν. Μαγνησίας

Αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος των καστανοπαραγωγών του Ν. Μαγνησίας

 

Ζητά με αναφορά του ο βουλευτής Ν. Αθανάσιος Λιούπης

 

Το αίτημα των καστανοπαραγωγών του Ξουριχτίου του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου για λήψη αποζημίωσης μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου, μετέφερε με αναφορά του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  ο βουλευτής Ν. της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούπης.

 

Όπως επισημαίνει στην αναφορά του ο βουλευτής, οι εν λόγω  καστανοπαραγωγοί εκφράζουν την αγωνία τους, καθώς η μη εμπορεύσιμη παραγωγή καστάνων φέτος στη περιοχή ξεπέρασε σε ποσοστό το 70%.

Ο απολογισμός -μετά τη λήξη της φετινής περιόδου συγκομιδής του καστάνου- ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών, που επικράτησαν στην περιοχή και την παρατεταμένη ανομβρία κατά τους θερινούς μήνες.

Σημειώνεται, πως τόσο στην περιοχή του Δ.Δ.Ξουριχτίου Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου -όπου η παραγωγή καστάνων είναι μια ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια- όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την άμεση αυτοψία και τις επισημάνσεις που έκαναν στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. στη Μαγνησία.

Ο κ. Λιούπης υπενθυμίζει στην αναφορά του ότι και την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο η παραγωγή ήταν ελάχιστη και η απώλεια εισοδήματος των καστανοπαραγωγών μεγάλη,  λόγω χαλαζόπτωσης που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2019 κατά την ανθοφορία των καστανεώνων της περιοχής. Η συγκεκριμένη απώλεια εισοδήματος δεν ήταν εφικτό να αποζημιωθεί, καθώς στο συγκεκριμένο στάδιο οι δενδρώδεις δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α.  από τη Δήλωση Καλλιέργειας Εκτροφής (ΔΚΕ), στο Νομό καλλιεργούνται περίπου 449 ha με 52.500 δένδρα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου (316 ha) και ειδικότερα στη περιοχή του Ξουριχτίου, όπου κατά κύριο λόγο αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Ακολουθούν οι περιοχές του ορεινού όγκου του Πηλίου στο Δήμο Νοτίου Πηλίου (61 ha) και στον ορεινό όγκο του Πηλίου στον διευρυμένο Δήμο Αγριά Δράκεια (39 ha), ενώ η μέση αναμενόμενη στρεμματική απόδοση είναι 2500 kg / ha.

Δεδομένων των συνθηκών που αντιμετωπίζουν για δεύτερη χρονιά οι καστανοπαραγωγοί, ο βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να διερευνήσει το ενδεχόμενο ένταξης των καστανοπαραγωγών του Νομού σε χρηματοδοτικό εργαλείο, έτσι ώστε να διορθωθούν οι εν λόγω απώλειες εισοδήματος που υπέστησαν.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση