Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Θετικά αποτελέσματα απέφεραν τα πολυήμερα αγροτικά μπλόκα
Θετικά αποτελέσματα απέφεραν τα πολυήμερα αγροτικά μπλόκα

Θετικά αποτελέσματα απέφεραν τα πολυήμερα αγροτικά μπλόκα

Σύσκεψη των 68 μπλόκων που συντόνισαν την αγωνιστική δράση τους στην τελευταία αγροτική κινητοποίηση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για:

 • Τα αποτελέσματα του αγώνα στα μπλόκα.
 • Την οργάνωση της αγωνιστικής δράσης που συνεχίζεται μετά τα μπλόκα με διάφορες μορφές και με συντονισμό σ' όλη τη χώρα.

 • Την προετοιμασία της οργανωμένης μετάβασης των αγροτών στην για να πάρουν μέρος στο ακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση στη Βουλή το Ασφαλιστικό.

 • Την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, ώστε ν' ανταποκρίνεται, πιο αποτελεσματικά, στις ανάγκες των νέων αγώνων.

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο Β. Μπούτας, εκπρόσωπος του μπλόκου της ας και στις εκπροσώπων μπλόκων από όλη τη χώρα, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο πολυήμερος αγώνας στα μπλόκα, μαζί με τις άλλες κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, είχε θετικά αποτελέσματα.

Ως τέτοια εκτιμήθηκαν:
1. Η ενότητα στον αγώνα που επιτεύχθηκε με τον συντονισμό των 68 μπλόκων κι αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Επισημάνθηκαν αδυναμίες που εμφανίστηκαν στον συγχρονισμό των καθημερινών αγωνιστικών δράσεων των μπλόκων, (κλείσιμο δρόμων, αποκλεισμοί υπηρεσιών κλπ), οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν στις επόμενες κινητοποιήσεις.

 1. Η αγωνιστική συάταξη της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, που δίνει μεγαλύτερη δύναμη, δυναμική και προοπτική στον αγώνα. Ιδιαίτερα τονίστηκε η μεγάλη σημασία του πολύ πετυχημένου και καλά περιφρουρημένου από εργάτες και συλλαλητηρίου στην Αθήνα, το οποίο ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή η αγωνιστική συάταξη να δυναμώσει και ν' αποκτήσει σταθερή βάση.

 2. Η κυβερνητική δέσμευση για ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ, η μη φορολόγηση των συνδεδεμένων επιδοτήσεων, της εξισωτικής και της “πράσινης” ενίσχυσης και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, η μη κατάσχεση σπιτιών και χωραφιών μικρομεσαίων αγροτών για τα λεγόμενα “κόκκινα” δάνεια, η αντιμετώπιση του προβλήματος των “αγροτοδικείων” μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Υπογραμμίστηκε, βεβαίως, ότι μένει ν' αποδειχτεί στην πράξη αν η κυβέρνηση τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις και γι' αυτό οι είναι σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση και εγρήγορση.

 3. Μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, τονίστηκε η ανάγκη να μαζικοποιηθούν και να ισχυροποιηθούν οι αγροτικοί σύλλογοι/ ομοσπονδίες και να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν.

 4. Στο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα με διάφορες μορφές πάλης, αποφασίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Μάρτη, να πραγματοποιηθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΟΠΕΕ, σε κάθε νομό, συντονισμένες και συγχρονισμένες σ' όλη τη χώρα. Τα βασικά αιτήματα που θα προβάλλουν αυτές οι κινητοποιήσεις είναι:

 • Η απαίτηση να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα στους αγρότες από επιδοτήσεις/ ενισχύσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου κ.α., καθώς η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για τα έξοδα καλλιέργειας.

 • Η απαίτηση να μην γίνονται παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις/ ενισχύσεις και τις επιστροφές για χρέη των αγροτών στην εφορία, στις τράπεζες, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ και να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης για επιστροφή από τους αγρότες των αποζημιώσεων που πήραν, μετά από σκληρούς αγώνες στα μπλόκα, το 2008 – 2009, με το λεγόμενο “πακέτο Χατζηγάκη”.

 1. Σε ότι αφορά στην μετάβαση στην Αθήνα για το ακό συλλαλητήριο, υπογραμμίστηκε ότι η θέση των μικρομεσαίων αγροτών είναι στο ίδιο αγωνιστικό μετερίζι με τους εργάτες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, έχουν κοινά αιτήματα και τον ίδιο αντίπαλο, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κάθε λογής ντόπιων και ξένων συνεταίρων της. Οι αγρότες από όλη τη χώρα θα στήσουν δικό τους “μπλοκ” στο συλλαλητήριο, με τις σημαίες και τα πανό τους, προβάλλοντας τα αιτήματά τους που αφορούν στην επιβίωση τους. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου στα χωριά και το “κλείσιμο” των λεωφορείων, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

 2. Αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που παραμένει ως επιτροπή, και θα οργανώνει συστηματικά τον αγώνα με συσκέψεις για τον καθορισμό των αιτημάτων, τον συντονισμό της αγωνιστικής δράσης, να λειτουργήσει Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία θα συνέρχεται και θα συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση