Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Κυριάκος: Ήταν καπετάνιος της μοίρας του, αφέντης της ψυχής του

Με τους επικηδείους λόγους από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του Κων/νου Μητσοτάκη στην Μητρόπολη Αθηνών.

O πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για τον πατέρα του, σε έναν έντονα συναισθηματικό επικήδειο ανέφερε «Οποιος θα ήθελε να σε γνωρίσει θα έπρεπε να δει που είναι ο τάφος σου. Χρειαζόσουν μόνο τη Μαρίκα σου και τα Λευκά Ορη που περπατούσες με την κατσούνα σου. Ησουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από συμπληγάδες. Μιας γενιάς που τίποτα δεν ένιωθε αδύνατο ή ακατόρθωτο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμα:

«Η του παρακαταθήκη είναι αειθαλής, όπως και συ. Να λέμε αλήθεια και να μην κολακεύουμε το λαό. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι το διχασμό. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Σε ικανοποιούσε ταυτόχρονα -αλλά δεν σου αρκούσε- που ήσουν μπροστά από την εποχή σου και δικαιώθηκες εν ζωή. Ηξερες ότι το κακό που πάλεψες μια ζωή -ο διχασμός, η μισαλλοδοξία- είναι ζωντανά. περνά στη δική μας γενιά να αντιμετωπίσουμε το φθόνο, το διχασμό. Θυμίζω τους στίχους του Κωστή Παλαμά χρωστάμε σ' αυτούς που θα' ρθουν- οι αγέννητοι νεκροί».

Στο τέλος του επικηδείου ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε: «Αφήνεις πίσω σου το πιο ωραίο και σημαντικό: Μια μεγάλη, μια ενωμένη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια, δεκατρία δισέγγονα και δύο ακόμα που δεν θα προφτάσεις να γνωρίσεις.

Για την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, ήσουν η κολώνα του σπιτιού, ένας βράχος σταθερότητας στον οποίο όλοι βρίσκαμε καταφύγιο, για τις μικρές ή μεγάλες μας ανησυχίες. Μας έδειξες ότι η ζωή είναι ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις και πως το αληθινό μέτρο της επιτυχίας είναι να μπορούμε να σηκωνόμαστε ξανά, όταν πέφτουμε.

Μας έμαθες να νιώθουμε αυθεντικοί και να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό που πραγματικά είμαστε. Αλλά δεν μας επέτρεπες ποτέ να ξεχάσουμε ότι, μαζί με τα προνόμια, έρχονται υποχρεώσεις και μια μεγάλη ευθύνη.

Θα έρθει η ώρα που η γλυκιά σου ανάμνηση θα φέρει το χαμόγελο στα χείλη μας, πριν τρέξουν τα δάκρυα από τα μάτια μας. Αλλά όχι ακόμα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι καπετάνιος της μοίρας του και αφέντης της ψυχής του».

Προκόπης : Kορυφαίος ηγέτης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 

Πρώτος εξεφώνησε ομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης , ο οποίος μίλησε για τις τέσσερις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα κορυφαίο ηγέτη που άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε αρχικά πως ο εκλιπών ήταν αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας ήταν στάση ζωής για εκείνον.

Η δεύτερη παρακαταθήκη ήταν η αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ηταν αφοσιωμένος στο κοινοβούλιο. Αν θέλουμε να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα τον θυμόμαστε στο βήμα του Κοινοβουλίου. Ηξερε τί σημαίνει Κοινοβούλιο. Ηταν από εκείνους που είχε χάσει για σκοτεινά χρόνια το κοινοβούλιο. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας, χωρίς κανέναν στόμφο. Ο στόμφος ανήκει σ΄εκείνους που στερούνται επιχειρημάτων. Εκείνος είχε πάντα πολλά επιχειρήματα.

Τρίτη παρακαταθήκη η ευρωπαϊκή του τόπου. Υπήρξε κορυφαίος ευρωπαίος ηγέτης. Ιδίως μετά τη μεταπολίτευση ήτανα από εκείνους που δραστηριοποιήθηκαν ώστε η μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή. Μαζί με τον κωνσταντίνο Καραμανλή πορεύθηκε. Υπήρξε πρωτοπόρος όχι μόνο για να ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά για να έχει λόγο στην Ευρώπη. με το παράδειγμά του δίδασκε ότι δεν αρκεί να μένουμε στην Ευρώπη, αλλά να αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη.

Η τελευταία και ίσως πιο σημαντική παρακαταθήκη ήταν αυτή της ενότητας. Είχε ζήσει το τίμημα του διχασμού, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές του τόπου. Οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τον κωνσταντίνο Μητσοτάκη. πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψήνει τείχη, αλλά εκείνος που στήνει γέφυρες. Αυτές είναι οι τέσσερις παρακαταθήκες του κωνσταντίνου Μητσοτάκη που πρέπει να μας εμπνέουν. Το κοινοβούλιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, εκεί πρέπει να γίνεται διάλογος, με επιχειρήματα, χωρίς στόμφο. Σ΄αυτή την Ευρώπη ανήκουμε, πρέπει να έχουμε το κουράγιο να αγωνιζόμαστε. Ολοι πρέπει να ξέρουμε τί σημαίνει ενότητα σήμερα. Τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι. Εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που μας ενώνουν. Ας είναι ευλογημένα τα χώματα της ς που θα σε σκεπάσουν, μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο. Η Θεία πρόνοια στάθηκε δίκαιη απέναντί σου σεβαστέ πρόεδρε. Δικαιώθηκες εν ζωή.

Νίκος : Είχα την ύψιστη τιμή να με θεωρείς φίλο σου 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε κατά τον επικήδειο του πως «η γενναιότητα χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Στο μέτωπο της Αλβανίας, με γενναιότητα και χαμόγελο σε όλη την του διαδρομή, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο. Ηξερε ότι η πατρίδα υπηρετείται με τόλμη και έπαιρνε αποφάσεις με κριτήριο να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα, παρά αρεστός. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στην αρμοδιότητα της ιστορίας. Υλοποίησε πολιτικές που τώρα είναι πανθομολογούμενο ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν πολλά δεινά που τώρα η Ελλάδα ζει.

Συνεχίζοντας ο κ. είπε:

«Στήριξες, αγαπητέ μου φίλε με πάθος την υπόθεση της Κύπρου. Είχες άριστη γνώση όλων των κρίσιμων πτυχών του Κυπριακού, οι σχέσεις σου με όλους του προέδρους της Κύπρου, υπήρξαν εξαίρετες. Δεν θα αποδεχθώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής. Να παραδώσω στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, μια Κύπρο Ευρωπαϊκή. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων και ως Ελληνας, εκφράζω την απεριόστη αγάπη και θαυμασμό».

Αποδοκιμασίες αμαύρωσαν την τελετή – καταδικάζει η ΝΔ

Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τίμησε με την παρουσία της η πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας στέλνοντας μήνυμα υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών. Το κλίμα αυτό στιγμάτισαν οι αποδοκιμασίες που ακούστηκαν από τους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Μητροπολητικού Ναού εις βάρος, κυρίως, του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα και του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου.

Πάντως, με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει «με τον πιο σαφή τρόπο», όπως αναφέρει, τις αποδοκιμασίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συνάδουν ούτε με το ήθος, ούτε με το ύφος της παράταξης και, προφανώς, ούτε με τη στιγμή».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση