Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τροπολογία νομιμοποιεί τις λίστες φοροδιαφυγής, όπως τη «Λαγκάρντ»
Τροπολογία νομιμοποιεί τις λίστες φοροδιαφυγής, όπως τη «Λαγκάρντ»

Τροπολογία νομιμοποιεί τις λίστες φοροδιαφυγής, όπως τη «Λαγκάρντ»

Νομιμοποιούνται, με γνώμονα την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή κυρώσεων σε όσους έχουν αμφιβόλου προελεύσεως σε λογαριασμούς του εξωτερικού, αποδεικτικά στοιχεία «παρανόμως κτηθέντα», όπως για παράδειγμα οι λίστες (π.χ. Λαγκάρντ), τα οποία φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις από αμφισβητούμενα «» στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, διά του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατέθεσε τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Η επίμαχη τροπολογία θα ενισχύσει τα νομικά όπλα στη φαρέτρα των οικονομικών εισαγγελέων και των εισαγγελέων διαφθοράς δίνοντάς τους τη δυνατότητα, εφόσον τα διερευνώμενα είναι κακουργήματα (π.χ. φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους), να αξιοποιήσουν στοιχεία όπως οι λίστες, τα οποία έχουν αποκτηθεί με παράνομους τρόπους, πχ. έχουν υποκλαπεί. Οπως επισημαίνεται στην τροπολογία, δίνεται «η δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί με τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμωρίας πράξεων μεγάλης απαξίας όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής». Επί της ουσίας, αναστέλλεται για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου είδους αδικημάτων η ισχύς του άρθρου 177 παρ. 2 του ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο η χρησιμοποίηση στην ποινική δίκη απαγορευμένου αποδεικτικού μέσου, χωρίς να έχει εκδοθεί για το ζήτημα αυτό ειδικά αιτιολογημένη απόφαση δικαστηρίου, δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

Στην τροπολογία ωστόσο προβλέπονται προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να γίνει χρήση του επίμαχου υλικού. Ειδικότερα, η χρήση του κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: • η που προκαλείται με την κτήση είναι σημαντικά κατώτερη από τη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, • η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη, και • εφόσον η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αστυνομικοί έλεγχοι και πρόστιμα στη Θεσσαλία για τον κορωναϊό #αστυνομικοίέλεγχοι - https://t.co/rzu29z4NsZ -

  • Επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στο ιστορικό #Τρίκερι #Τρίκερι - https://t.co/79HYvKhVgo -

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές στο πρόγραμμα της Κυριακής (1/8) - https://t.co/KSmcLGXFWa… -

"Αλιεύοντας" την είδηση