Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τροπολογία νομιμοποιεί τις λίστες φοροδιαφυγής, όπως τη «Λαγκάρντ»
Τροπολογία νομιμοποιεί τις λίστες φοροδιαφυγής, όπως τη «Λαγκάρντ»

Τροπολογία νομιμοποιεί τις λίστες φοροδιαφυγής, όπως τη «Λαγκάρντ»

Νομιμοποιούνται, με γνώμονα την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβολή κυρώσεων σε όσους έχουν χρήματα αμφιβόλου προελεύσεως σε λογαριασμούς του εξωτερικού, αποδεικτικά στοιχεία «παρανόμως κτηθέντα», όπως για παράδειγμα οι λίστες (π.χ. Λαγκάρντ), τα οποία φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις από αμφισβητούμενα «μονοπάτια» στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, διά του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατέθεσε τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Η επίμαχη τροπολογία θα ενισχύσει τα νομικά όπλα στη φαρέτρα των οικονομικών εισαγγελέων και των εισαγγελέων διαφθοράς δίνοντάς τους τη δυνατότητα, εφόσον τα διερευνώμενα αδικήματα είναι κακουργήματα (π.χ. φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους), να αξιοποιήσουν στοιχεία όπως οι λίστες, τα οποία έχουν αποκτηθεί με παράνομους τρόπους, πχ. έχουν υποκλαπεί. Οπως επισημαίνεται στην τροπολογία, δίνεται «η δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμωρίας πράξεων μεγάλης απαξίας όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής». Επί της ουσίας, αναστέλλεται για τη διερεύνηση του συγκεκριμένου είδους αδικημάτων η ισχύς του άρθρου 177 παρ. 2 του ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο η χρησιμοποίηση στην ποινική δίκη απαγορευμένου αποδεικτικού μέσου, χωρίς να έχει εκδοθεί για το ζήτημα αυτό ειδικά αιτιολογημένη απόφαση δικαστηρίου, δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

Στην τροπολογία ωστόσο προβλέπονται προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να γίνει χρήση του επίμαχου υλικού. Ειδικότερα, η χρήση του κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι: • η βλάβη που προκαλείται με την κτήση είναι σημαντικά κατώτερη από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, • η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη, και • εφόσον η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δέκα νέα θετικά κρούσματα κορωναϊού σε Βόλο και Λάρισα - https://t.co/6HOLysjbTS -

  • Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός στην Ευξεινούπολη - https://t.co/oWR27GwGCX -

  • Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του παραλιακού άξονα Θεσσαλίας Κεραμίδι-Ρακοπόταμος - https://t.co/bzQj3uOYpZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση