Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τροπολογία υπονομεύει τη «Διαύγεια»
Τροπολογία υπονομεύει τη «Διαύγεια»

Τροπολογία υπονομεύει τη «Διαύγεια»

Tη βασική αρχή της «ς», η οποία επιβάλλει κάθε διοικητική απόφαση στο Δημόσιο να ισχύει αμέσως μετά την ανάρτησή της στο Διαδίκτυο, επιχειρεί να «νοθεύσει» η κυβέρνηση.

Τροπολογία που κατέθεσε ο Οικονομικών . Βαρουφάκης και συνυπογράφουν ο υπ. Εσωτερικών . Βούτσης και οι αν. υπουργοί Διοικητικής Μεταρς . Κατρούγκαλος και Οικονομικών , επιβάλλει την εξαίρεση ορισμένων αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών από την παραπάνω αρχή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων (ανακλητικές πράξεις), με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, μπορούν να δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο της «ς» μέχρι τις 31/1 του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική , οι ανακλητικές πράξεις είναι σύνθετες διοικητικές πράξεις που απαιτούν τον συντονισμό των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και των οικονομικών υπηρεσιών του Διατάκτη. Για τους λόγους αυτούς, συχνά οι προμηθευτές του Δημοσίου εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αποπληρωμής των απαιτήσεών τους.

Ως λύση στο πρόβλημα το ΥΠΟΙΚ προκρίνει την ισχύ των ανακλητικών πράξεων χωρίς αυτές να έχουν δημοσιοποιηθεί στη «Διαύγεια», τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα), η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας ανοίγει ένα «παράθυρο» για την καταστρατήγηση της βασικής αρχής ισχύος των διοικητικών αποφάσεων.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση