Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος
Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς στο τέλος της το οικονομικό επιτελείο θα έχει μία πρώτη της αντίδρασης των πολιτών στην καταβολή των φόρων.

Ταυτόχρονα, όμως, θα φανεί και το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που θα προκύψει με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός για φορολογούμενους που έως τώρα είχαν χαμηλές υποχρεώσεις.

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Επί της ουσίας είναι το πρώτο κρας τεστ για τους φόρους που έχουν να καταβάλλουν οι πολίτες στο δεύτερο εξάμηνο. Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν να δουν αν οι ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους ή αν θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν υπολογισμούς για πιθανή «τρύπα» έως το τέλος του έτους.

Συνολικά, 2.285.901 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ύψους 3,647 δις ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος. Το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Κάτι που σημαίνει ότι αναλογικά στην που λήγει την Παρασκευή θα πρέπει το κράτος να έχει εισπράξει περίπου 1,2 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, όμως, στην κυβέρνηση επικρατεί «πονοκέφαλος» για το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρ. Αλεξιάδης, κατέστησε σαφές ότι τα εκκαθαριστικά του φόρου θα έχουν εκδοθεί έως το τέλος Ιουλίου, ώστε η του – σε πέντε μηνιαίες δόσεις – να ξεκινήσει από τον Αύγουστο. Το πρόβλημα είναι ότι από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που γίνονται, προκύπτει σημαντική επιβάρυνση φέτος για χιλιάδες φορολογούμενους λόγω των αλλαγών που ψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η ένταξη των αγροτεμαχίων στο συμπληρωματικό φόρο, η αύξηση του φόρου στα οικόπεδα, η κατάργηση της έκπτωσης 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η επιβολή φόρου και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων, ενώ πολύ σημαντική αλλαγή που θα προκαλέσει επιβαρύνσεις είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στο συμπληρωματικό φόρο από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις της συνολικής επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες φορολογούμενους. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δέχεται εκ των έσω πιέσεις για το θέμα και επικρατεί ανησυχία για την αντίδραση των πολιτών που θα διαπιστώσουν ότι πρέπει να πληρώσουν πολύ υψηλό φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση