Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Κενά σε βασικά μαθήματα ώς και τον Δεκέμβριο
Κενά σε βασικά μαθήματα ώς και τον Δεκέμβριο

Κενά σε βασικά μαθήματα ώς και τον Δεκέμβριο

Το 2015-2016 προβλέπεται να είναι μια τραγική χρονιά για τα ελληνικά σχολεία. Οι εκπαιδευτικών θα είναι τόσο πολλές, που «θα υπάρξουν σχολεία, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, που θα κάνουν αγιασμό με το μισό διδακτικό προσωπικό», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, προσθέτοντας ότι «οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν τον Οκτώβριο. Και καθώς οι προσλήψεις γίνονται τμηματικά, ακόμη και τον Δεκέμβριο θα έχουμε κενά σε βασικά μαθήματα». Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία θα πληρώσουν την αδράνεια της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για 25.000 κενά σε όλα τα σχολεία, η ολοκλήρωσης υποβολής των αιτήσεων για αναπληρωτών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα γίνει ο αγιασμός.

Παράλληλα, τα κονδύλια επαρκούν μόλις για 13.000 προσλήψεις. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα κενά; Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα συναντηθεί σήμερα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για να ζητήσει επιπλέον πιστώσεις. Μάλιστα, χθες στο υπουργείο υπήρξε οξύτατη ανάμεσα στην υπηρεσιακή υπουργό Φρόσω Κιάου και τον γ.γ. Δημήτρη Χασάπη, ο οποίος φέρεται να απείλησε με παραίτηση. Η κόντρα αφορούσε την πρόταση του κ. Χασάπη για επιστροφή στην Ελλάδα των 997 αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Στην Ελλάδα οι 997 θα καλύψουν κενά. Την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν πολύ λιγότερα ολοήμερα σχολεία συγκριτικά με το 2014-15. Πέρυσι στα ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου φοίτησαν περίπου 340.000 μαθητές.

Ειδικότερα, ο πανικός του υπουργείου Παιδείας διαψεύδει όσους υποστηρίζουν ότι οι εκπαιδευτικών είναι μόλις 16.000. Αλλωστε, οι αριθμοί δείχνουν άλλα. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι 12.061 αναπληρωτές. Οι λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι 1.159. Αρα, οι ελλείψεις είναι 13.220. Αντίστοιχα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι 5.444 αναπληρωτές και οι συνταξιοδοτήσεις φέτος είναι 1.527. Αρα, δημιουργούνται 6.971 ελλείψεις, στις οποίες εάν προστεθούν οι 13.220 της πρωτοβάθμιας, φθάνουμε στις 20.191. Ωστόσο, το 2014-15 δεν έγιναν μονίμων και άρα τα κενά από την προηγούμενη χρονιά παραμένουν. Αν προστεθούν τα νέα κενά για το 2015-16 (από ασθένειες κ.ά.), ο αριθμός των ελλείψεων θα εκτιναχθεί στις 25.000. Ωστόσο, έως τώρα έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις για την περίπου 13.000 αναπληρωτών και στις δύο βαθμίδες.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες για πρόσληψη των 13.000. Μόλις χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η υποβολής αιτήσεων είναι έως και 11 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται στον αρμόδιο τέως αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη. Και αυτό, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε την αρχική εγκύκλιο προσλήψεων, καθώς η δημοσίευση έπρεπε να είναι σύμφωνη με το σκεπτικό της ς του ΣτΕ 527/2015, που ευνοεί τους αναπληρωτές επιτυχόντες παλαιότερων ΑΣΕΠ από το 2002 έως το 2008. Αλλοι μίλησαν για γκάφα του υπουργείου, άλλοι υπονόησαν σκοπιμότητα. Υστερα από προσφυγή καθηγητών, το ΣτΕ ζήτησε από το υπουργείο να επαναλάβει τη διαδικασία.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση