Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Προτάσεις για μειώσεις των συντάξεων
Προτάσεις για μειώσεις των συντάξεων

Προτάσεις για μειώσεις των συντάξεων

Μεγάλες δομικές λλγές που ενδέχεται να οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων, τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους μελλοντικούς, περιλαμβάνει η δέσμη προτάσεων – σκέψεων που παρουσίασε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη 12μελή επιτροπή για το ασφαλιστικό. Αν και η πρόταση είναι γενικόλογη, και χρήζει σημαντικών διευκρινίσεων, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι το προτεινόμενο σύστημα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περικοπές συντάξεων. Και αυτό όχι γιατί προβλέπει την καθιέρωση συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης, καθώς αυτό στην πράξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη αποτύπωση των εισφορών που κατέβαλαν στο σύνολο του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι, αλλά γιατί επιδιώκει μια εσωτερική ανα παροχών, υπό το βάρος της δέσμευσης για περικοπές δαπανών που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως το 2018 (χωρίς να υπολογίζονται ενδεχόμενα ισοδύναμα για την απόφαση του ΣτΕ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις).

Χθες, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο η πρότασή του οδηγεί σε συντάξεις 600 ευρώ (το ανώτερο) και έμμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις. Παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής (που ο ίδιος είχε συστήσει λίγο πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης) παρουσίασε κάποιες εισαγωγικές του σκέψεις, οι οποίες, όπως υποστήριξε, διανθίστηκαν με φανταστικά σενάρια.

Αντιδράσεις

Στην ουσία της πρότασης πάντως, ο πρώην υπουργός Εργασίας προτείνει ένα σύστημα δύο παράλληλων υποσυστημάτων παροχής ς. Το πρώτο «υποσύστημα» θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη , με σκοπό τη χορήγηση εθνικής ς που θα είναι συνδεδεμένη με το κατώφλι κινδύνου της φτώχειας, ήτοι τα 432 ευρώ μηνιαίως. Το δεύτερο, θα είναι ανταποδοτικό και θα χρηματοδοτείται μέσω εισφορών, με ενοποίηση των διαφόρων υφιστάμενων συντάξεων.

Τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης είτε θα συγχωνευθούν στα κύρια ταμεία, είτε θα μετατραπούν σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Οι παροχές πρόνοιας θα διαχωριστούν από το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ διαχωρισμός θα υπάρξει και για τις εισφορές και παροχές ς.

Οι αλλαγές, βάσει της πρότασης που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην επιτροπή, αφορούν τόσο τους ήδη συνταξιούχους, όσο και τους μελλοντικούς. Αναλυτικά, οι νυν συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μηνιαία εθνική σύνταξη που θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά , καθώς και ανταποδοτική σύνταξη χωρίς να εξηγείται πώς αυτή θα προκύπτει.

Για όσους εισέλθουν στην αγορά εργασίας πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος (1-1-2016) θα εφαρμοστεί σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα -Notional Defined Contribution (NDC)-, με δημιουργία ατομικών μερίδων ανά ασφαλισμένο, ενώ ένα ποσό θα παρακρατείται κλιμακούμενο ανάλογα με το εισόδημα, για τη του συστήματος. Το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από τους κανόνες του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση