Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Η χώρα σε αχαρτογράφητα νερά…
Η χώρα σε αχαρτογράφητα νερά…

Η χώρα σε αχαρτογράφητα νερά…

Σε αχαρτογράφητα νερά, με τους πολίτες να τελούν σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας, με ουρές στα και τη χώρα διεθνώς απομονωμένη, βαδίζει η χώρα μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλ. να προκαλέσει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, κατά παράβαση της λαϊκής εντολής για και συμφωνία εντός Ευρωζώνης.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο πολιτικός χρόνος «τρέχει», με τις εξελίξεις να προδιαγράφονται αβέβαιες, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται Plan B, καθώς από την Τρίτη, οπότε και ολοκληρώνεται το τρέχον , η χώρα θα περιπέσει σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Η επιλογή του κ. εκ των πραγμάτων δημιουργεί βαθιές διαχωριστικές γραμμές στον πολιτικό χάρτη, που δυστυχώς το πιθανότερο είναι να διαχυθούν στην ελληνική κοινωνία, ανεξαρτήτως του εάν τελικώς το «εγχείρημα» του δημοψηφίσματος θα υλοποιηθεί την επόμενη Κυριακή. Και τούτο, καθώς η .Δ., με τον κ. Αντ. Σαμαρά να βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους κ.κ. Κ. Καραμανλή, Στ. Θεοδωράκη, Ευ. Βενιζέλο και Φώφη Γεννηματά, εξέτασε το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, οπότε τεχνικά θα είναι δύσκολο να στηθούν οι . Πάντως, κατά πληροφορίες, χθες το βράδυ το συγκεκριμένο σενάριο «πάγωσε» προκειμένου να μην κατηγορηθεί η από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρατείνει το αδιέξοδο και είναι εκείνη υπεύθυνη για το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί.

– Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και οι πρωτοβουλίες που ενδεχομένως θα λάβει δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

– Το Εurogroup ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου απέστειλε σαφές μήνυμα πως ακόμη και εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι» στη συμφωνία και η κυβέρνηση δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή, δεν την θεωρεί αξιόπιστο εταίρο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών, τα γεγονότα θα «τρέξουν»: εάν η κυβέρνηση που οδεύει προς το δημοψήφισμα με σημαία το «όχι» δικαιωθεί στις , εκ των πραγμάτων η χώρα θα αρχίσει να κινείται σε τροχιά εξόδου από το ευρώ. Οπως προαναφέρθηκε, οι εταίροι δεν την θεωρούν πλέον αξιόπιστο διαπραγματευτή, ενώ είναι προφανές πως στην καλύτερη περίπτωση θα κληθεί να υιοθετήσει τη συμφωνία που μόλις την περασμένη Παρασκευή απέρριψαν ο κ. και σύσσωμο το συμβούλιο.

Εάν η απάντηση είναι «ναι» στο ευρώ, η χώρα θα βαδίσει προς τις εθνικές κάλπες, καθώς τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη ομολογούν πως ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να παραμείνει στην πρωθυπουργία. Το ερώτημα είναι εάν η προσφυγή στις κάλπες θα είναι άμεση ή εάν λόγω της κρισιμότητας των περιστάσεων, αλλά και της τουριστικής περιόδου, οι εκλογές θα μετατεθούν το φθινόπωρο ή αργότερα και θα συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ώστε να ολοκληρωθεί η και η χώρα να αποφύγει την άτακτη .

Τα διλήμματα εκ των πραγμάτων θα είναι αμείλικτα. Είναι δε προφανές, μετά και τη μεγάλης έντασης οξύτητα στην προχθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι τα περιθώρια συνεννόησης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Εξάλλου, οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές που έχουν ανακύψει αποτυπώθηκαν εντός του Κοινοβουλίου. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επιχείρησαν να εμφανίσουν τη .Δ., το «Ποτάμι» και το ως κόμματα που επιθυμούν την επιβολή μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ, παρακάμπτοντας την πραγματικότητα, ότι δηλαδή πλέον το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί με διακύβευμα την πρόταση της Αθήνας ή των εταίρων, αλλά την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Αντιθέτως, ήταν σαφής η σύμπλευση Ν.Δ., «Ποταμιού» και , που μεταξύ άλλων ανέδειξαν το γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξάγεται εκτός συνταγματικού πλαισίου, αλλά και ότι ο κ. δεν έλαβε στις 25 Ιανουαρίου εντολή αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το συγκεκριμένο γεγονός δίνει, ως εκ τούτου, μια «χαραμάδα φωτός» για ανάληψη σειράς πολιτικών πρωτοβουλιών στους κ.κ. Αντ. Σαμαρά, Στ. Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά, που όπως προαναφέρθηκε βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά και με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επίσης, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η στενή πολιτική σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος για πρώτη φορά μετά το 2009 παρενέβη αποφασιστικά στις ραγδαίες, όσο και τραγικές πολιτικές εξελίξεις.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επίσημα ερωτήματα της #ΠΠΜ προς τη #ΔΕΥΑΜΒ #ΔΕΥΑΜΒ #ΠΠΜ - https://t.co/Nqi0BEmZsF -

  • ΕΚΒ: Περίπτωση #EFOOD: Θεσμικός εγγυητής επικίνδυνων εργοδοτικών αυθαιρεσιών η Κυβέρνηση  - https://t.co/ezbzL7aUqo -

  • Η ιστορία ενός αιώνα προσφυγιάς και συνεργατικότητας - https://t.co/UG3oecbic3… -

"Αλιεύοντας" την είδηση