Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Γκετοποιούνται λόγω της αύξησης των μαθητών ΡΟΜΑ σχολεία στη Μαγνησία
Γκετοποιούνται λόγω της αύξησης των μαθητών ΡΟΜΑ σχολεία στη Μαγνησία

Γκετοποιούνται λόγω της αύξησης των μαθητών ΡΟΜΑ σχολεία στη Μαγνησία

Τον προβληματισμό τους για την απουσία της ς και την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία όπου φοιτούν ές Ρομά, εξέφρασαν διευθυντές εκπαιδευτικών μονάδων της Μαγνησίας, στο πλαίσιο ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, για την εκπαίδευση αθίγγανων, προσφύγων και εγκλείστων ών.

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα “Κοινή Συνεδρίαση Συλλόγων Διδασκόντων για την εκπαίδευση των Ρομά, Προσφύγων και Εγκλείστων μαθητών”.

Ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Γιώργος Χάρλας τόνισε ότι στην ημερίδα θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές, θα ακουστούν προβληματισμοί και θα κατατεθούν προτάσεις, ενώ θα γίνει και ανταλλαγή εκπαιδευτικής εμπειρίας που εφαρμόζεται στα σχολεία του νομού.

Πρόσθεσε πως η εκπαίδευση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αφορά τους πάντες και συγχρόνως συνδέεται με το και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Ματίνα Ζαφειρίου εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι οι μαθητές ΡΟΜΑ αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, αφού από τα 210 παιδιά, τα 50 ανήκουν στη συγκεκριμένη φυλή, καθώς παρατηρείται μια τάση γκετος.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στη δυσκολία ένταξης αυτών των μαθητών, αφού όπως είπε κουβαλούν από τα σπίτια τους μια διαφορετική νοοτροπία, ενώ συχνά είναι τα προβλήματα αναστάτωσης, μιας και οι ΡΟΜΑ θεωρούν τη χειροδικία ως λύση για κάποια διαφωνία μεταξύ δύο ανθρώπων.

Επιπλέον έχουν χαμηλό μαθησιακό επίπεδο, αλλά είναι εξαιρετικά αργή και η μαθησιακή τους εξέλιξη.

Στόχος είναι ενταχθούν περισσότερα κορίτσια στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού μόνο πριν από τρία χρόνια αποφοίτησε μια κοπέλα ΡΟΜ, και φέτος αναμένεται να ολοκληρώσει τις σπουδές της άλλη μία.

Ως λύση στο πρόβλημα η κα. Ζαφειρίου θεωρεί πως θα πρέπει σε κάθε τάξη να υπάρχουν 15 παιδιά, αλλά και να τροποποιηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση φυγής των μη αθίγγανων μαθητών σε άλλα σχολεία, λόγω της αύξησης του ποσοστού φοίτησης των μαθητών ΡΟΜΑ.

Ο διευθυντής του 10ου Δ.Σ. Νέας Ιωνίας Αναστάσιος Γούκος που στο σχολείο υποδέχεται μαθητές ΡΟΜΑ από το Αλιβέρι, τόνισε ότι από τα 304 παιδιά τα 245 είναι ΡΟΜΑ, ενώ ο αριθμός τους δεν είναι σταθερός, καθώς έρχονται και φεύγουν αρκετοί.

Ανέφερε πως το άγχος της απογκετοποίησης έφερε πολλούς μαθητές ΡΟΜΑ στο σχολείο, όπως επίσης και η σύνδεση των επιδομάτων που δίδονται στις οικογένειες τους με τη σχολική φοίτηση.

Στο δημοτικό φοιτούν μαθητές ακόμα και 15 ετών… λέγοντας πως η αλλαγή του μαθητικού πληθυσμού δημιούργησε μια γκετοποίηση του σχολείου, που ξεκινά από το νηπιαγωγείο.

Ο διευθυντής του 2ου Δ.Σ. Νέας Ιωνίας Στέφανος Πίος υπογράμμισε πως στο σχολείο φοιτούν 20 ΡΟΜΑ, και 45 αλλοδαποί μαθητές, με τους 23 από αυτούς στο απογευματινό τμήμα, προερχόμενοι από τη δομή του φιλοξενίας προσφύγων του “Μόζα”, που είναι Κούρδοι της Συρίας, του Ιράκ και από το .

Παρατήρησε πως αρκετά παιδιά ΡΟΜΑ έχουν σημαντικές απουσίες, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα συνεχίσουν στο Γυμνάσιο.

Για την ένταξη των αλλοδαπών μαθητών υπάρχουν δύο δάσκαλοι, ειδικότητα Αγγλικών, Πληροφορικής και Φυσικής Αγωγής, που καλούνται να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους με παιδιά που δεν γνωρίζουν τι είναι σχολείο και σχολικοί κανόνες, αφού προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και πότε δεν έλαβαν κάποια εκπαίδευση.

Επέρριψε ευθύνες στην λέγοντας πως πιάστηκε απροετοίμαστη, γιατί δεν έλαβε την κατάλληλη μέριμνα για να δώσει τα απαραίτητα εφόδια στους δασκάλους για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.

Τέλος πρότεινε να δημιουργηθεί σε κάθε Περιφέρεια μια “δεξαμενή” καταρτισμένων εκπαιδευτικών που θα αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο.

Η διευθύντρια του Γυμνασίου Ιωλκού Ευαγγελία Μπαλαμώτη αναφέρθηκε στη τάξη υποδοχής προσφύγων που λειτουργεί, με παιδιά που προέρχονται από τη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΗΣ στη Μακρινίτσα.

Υπενθύμισε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αντίδραση ορισμένων γονέων και ενημέρωσε πως ακόμα ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου δεν έχει συγκροτηθεί μετά την διάλυση του.

Πρόσθεσε πως δεν εμφανίζεται κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των προσφυγόπουλων και των Ελλήνων μαθητών, και συμπλήρωσε πως πιάστηκαν απροετοίμαστοι, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν μιλούν καν Αγγλικά και οι εκπαιδευτικοί εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να τα εντάξουν στην μαθησιακή διαδικασία.

Τέλος ο διευθυντής του 33ου Δ.Σ. Θανάσης Καραγιάννης που λειτουργεί εντός των φυλακών στη Χιλιαδού τόνισε πως φοιτούν περίπου 30 μαθητές – κρατούμενοι, από το Πακιστάν, την Αλγερία και το Αφγανιστάν, ενώ πέρυσι υπήρχαν και 6 αθίγγανοι.

Σχεδόν όλοι όπως είπε είναι αναλφάβητοι και έχουν νιώσει τη βία τόσο στη πατρίδα τους, όσο και στις χώρες από τις οποίες πέρασαν για να φτάσουν στην Ελλάδα.

Σκοπός των εκπαιδευτικών είναι η επανένταξη τους στην κοινωνία και σύμφωνα με έρευνα από αυτούς που τελειώνουν το σχολείο, ένα 10% επιστρέφει στη φυλακή για νέα που διέπραξε όταν βγήκε έξω.

Καταλήγοντας ζήτησε η Πολιτεία να παράσχει ουσιαστική , γιατί αυτή τη στιγμή δύο δάσκαλοι πρέπει να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, έχοντας 40 κρατούμενους μαθητές.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση