Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ / ΥΓΕΙΑ / Διάρροια και εμετός τα συμπτώματα στα παιδιά
Διάρροια και εμετός τα συμπτώματα στα παιδιά

Διάρροια και εμετός τα συμπτώματα στα παιδιά

Διαφορετικά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, από εκείνα των ενήλικων ασθενών, με κυρίαρχα τη στομαχική δυσφορία, τη διάρροια και τους εμετούς. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen’s, στο Μπέλφαστ.

Οι Ιρλανδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εμφάνιση στομαχικών συμπτωμάτων είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένη στα παιδιά που προσβλήθηκαν από τον ιό και πρέπει να συνιστούν «καμπανάκι κινδύνου» για γονείς και παιδιάτρους. «Η διάρροια και οι εμετοί αποτελούν καλύτερη ένδειξη της λοίμωξης από ό,τι ο βήχας ή οι αλλαγές στην όσφρηση ή στη γεύση. Αν θέλουμε πραγματικά να διαγνώσουμε τη λοίμωξη COVID-19 στα παιδιά, πρέπει να αρχίσουμε να ερευνούμε την κατάσταση μόλις αντιληφθούμε διάρροιες και  εμετούς, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα στην ανώτερη αναπνευστική οδό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τομ Γουότερφιλντ.

Μελέτες που εκπονήθηκαν και σε ενηλίκους που ασθενούσαν από COVID-19 αποκάλυψαν μια σειρά συμπτωμάτων που δεν προέρχονταν από το αναπνευστικό σύστημα, όπως μυαλγία, κόπωση, διανοητική σύγχυση και στομαχικά προβλήματα. Ο δρ Γουότερφιλντ τόνισε ότι τα τρία έως τώρα βασικά συμπτώματα (πυρετός, βήχας, ανοσμία – αγευσία) και η διενέργεια τεστ στα συμπτωματικά παιδιά μπορεί να αποκαλύψουν το 76% των κρουσμάτων σε ανηλίκους. Αν, όμως, στον κατάλογο των ύποπτων συμπτωμάτων προστεθούν οι γαστρεντερικές διαταραχές, τότε το ποσοστό φθάνει το 97%.

Η έρευνα εκπονήθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου σε δείγμα περίπου 1.000 παιδιών ηλικίας δύο έως 15 ετών. Κανένα τους δεν είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο λόγω COVID-19. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 7% από αυτά είχαν αναπτύξει ήδη αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Το 31% των παιδιών με COVID-19 είχαν εμφανίσει πυρετό, το 19% γαστρεντερικά συμπτώματα και το 18% πονοκέφαλο. Τα περισσότερα ήταν ασυμπτωματικά. Ο δρ Γουότερφιλντ είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικός προς τους γονείς, επισημαίνοντας ότι η ρινική καταρροή ή το φτάρνισμα που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί τον χειμώνα δεν υποδεικνύουν λοίμωξη από κορωνοϊό.

Ο καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας Τιμ Σπέκτορ, του King’s College, επιβεβαίωσε ότι «ο βήχας ως σύμπτωμα COVID-19 δεν είναι τόσο συνηθισμένος στα παιδιά όσο στους μεγάλους. Πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα γαστρεντερικά, η απώλεια όρεξης και ο πυρετός».
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση