Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Στ. Πέτσας: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις
Στ. Πέτσας: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

Στ. Πέτσας: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

«Το δικό μας μήνυμα, όπως και της Ευρώπης και των διεθνών παραγόντων, είναι ξεκάθαρο. Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» τόνισε ο υφ παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «η κίνηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ που μιλούσε για δήθεν συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο όπως ήταν η πρότασή του και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι όποιος κατέχει δημόσια αξιώματα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το αξίωμα, το οποίο κατέχει. Και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κατέχει ένα μεγάλο αξίωμα» σημείωσε και προσέθεσε ότι το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει διαμηνυθεί προς τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ξεκάθαρο: ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. «Για πρώτη φορά έχουμε έναν κατ κυρώσεων, οι οποίες είναι αυστηρές και μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά ή τμηματικά. Αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση αυτές τις ημέρες είναι βέβαιο ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Ερντογάν. Επομένως είναι στο χέρι του να προχωρήσει, αν θέλει, γρήγορα στην έμπρακτη αποκλιμάκωση» είπε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια ημερομηνία, υπογραμμίζοντας ότι όλο το τελευταίο διάστημα, η συνομιλεί με τους Γάλλους για θέματα που έχουν να κάνουν με τη στενότερη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα. «Μεταξύ αυτών, είναι και η ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αλλά η δεν απευθύνεται μόνο στη Γαλλία, μιλά με πολλούς εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να έχει τη μέγιστη αποτρεπτική ικανότητα, ώστε να δείχνει παντού ότι είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικονομίας υπογράμμισε ότι «όλες οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες πολίτες αποδέχονται ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που χρειάζεται και στο υγειονομικό και στο οικονομικό επίπεδο, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας». Θα ήθελε περισσότερα η κοινωνία στο οικονομικό επίπεδο; Φυσικά. Γιατί μέσα στο καλοκαίρι είδαμε ότι κλάδοι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση που απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας, υπέστησαν μια οικονομική καταστροφή. Υπήρξε μια μεγάλη πτώση στον τζίρο και στα εισοδήματα χιλιάδων συμπολιτών μας. Αυτοί, λοιπόν, θα πρέπει να υποστηριχθούν και θα στηριχθούν από την κυβέρνηση. Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, ο πρωθ θα ανακοινώσει ένα μεγάλο πακέτο μέτρων. Αντιμετωπίζει και τα πρόσκαιρα προβλήματα σε όσους είχαν απώλεια τζίρου το καλοκαίρι, αλλά δίνει και μακροπρόθεσμη προοπτική, στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων και των εισφορών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού σημείωσε ότι οι Έλληνες ακούνε ξανά τους ειδικούς, προσέχουν περισσότερο, εφαρμόζουν τα μέτρα και στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους και προσέθεσε ότι αναμένουμε μία αποκλιμάκωση αυτό το διάστημα των κρουσμάτων, εφόσον εξακολουθήσουμε να τηρούμε όλοι μας τα μέτρα. «Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή όταν θα πλησιάσουμε στην έξαρση και των εποχικών ιώσεων, όπως είναι η . Και γι' αυτό το λόγο, έχουμε προμηθευτεί φέτος έναν αριθμό- ρεκόρ εμβολίων για τη , τα οποία θα ξεκινήσουν σχετικά νωρίς, στοχευμένα, προκειμένου να έχουμε πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ πέρυσι ήταν 3,1 και πρόπερσι 2,1» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νέα εμπρηστική δήλωση Ερντογάν: Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα όπως πριν 100 χρόνια

Σε νέα εμπρηστική δήλωση, απευθυνόμενος στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη . Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα.»

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη . Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν απο αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας πέντε ημερών, αρχής γενομένης από την Κυριακή, μαζί με τον «στρατό» των τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα.
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση