Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Δευτερεύων πνιγμός: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα
Δευτερεύων πνιγμός: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Δευτερεύων πνιγμός: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Ήταν μια συνηθισμένη ημέρα για την Τζάκσον η 5η Ιουνίου… Ο μικρός τους γιος, φορώντας τα μπρατσάκια του, πλατσούριζε κι έπαιζε στην πισίνα του σπιτιού τους υπό την επίβλεψη των γονιών του. Κάποια στιγμή, ο μικρός Τζόνι άρχισε να βήχει ενοχλημένος από λίγο που κατάπιε.
Δεν υπήρχε κάποιος λόγος ανησυχίας, σε λίγα λεπτά συνέχισε το παιχνίδι του όπως πριν. Όταν τελείωσε το μπάνιο και όλη η μπήκε στο να ετοιμαστεί για μεσημεριανό και ξεκούραση, ο μικρός παραπονέθηκε πως ήταν ιδιαίτερα κουρασμένος. Η του θεώρησε πως ήταν από το πολύ παιχνίδι στην πισίνα. Δεν είχε διάθεση για , ζαλιζόταν, έβηχε μερικές φορές κ ζήτησε να ξεκουραστεί. Η του τον έβαλε για ύπνο και όταν λίγη ώρα μετά μπήκε στο δωμάτιο του για να δει εάν είναι καλά, βρήκε τον μικρό αναίσθητο, με αφρούς στο στόμα και την μύτη. Όταν επιβεβαιώθηκε ο του, η οικογένεια έμαθε με τον σκληρότερο τρόπο τι σημαίνει δευτερεύων .

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι ο δευτερεύων . Να είμαστε ενήμεροι για τα του και να είμαστε ικανοί να τα αναγνωρίσουμε εγκαίρως, ώστε να μετακινηθούμε το συντομότερο δυνατόν σε νοσοκομείο. Ο δευτερεύων πνιγμός δρα ύπουλα και μπορεί να επιφέρει θάνατο από 15 λεπτά έως και 48 ώρες ΜΕΤΑ από την είσοδο νερού στον πνεύμονα. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ο δευτερεύοντας πνιγμός εμφανίζεται ΠΑΝΤΑ έπειτα από παρόμοια με της γρίπης, όπως: βήχας, κόπωση, ατονία, στον λάρυγγα, ίσως πυρετό, ζάλη, αδιαθεσία. Έτσι, εάν κατά την παραμονή του στο , το άτομο καταπιεί  χωρίς να το θέλει -γι αυτό και ο βήχας – και στη συνέχεια εμφανίσει κάποιο ή παραπάνω από ένα από τα προαναφερθέντα , θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε νοσοκομείο.

Το αν θα εμφανιστούν ή το πόσο γρήγορα ή αργά θα εμφανιστούν τα συμπτώματα, εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την ηλικία, την υγεία, τη φυσική κατάσταση του ατόμου,τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κλπ. Έτσι, η γνώση και μόνο αυτής της επιπλοκής μπορεί να βοηθήσει ένα υποψήφιο θύμα παρ’ ολίγο πνιγμού, πριν οι επιπλοκές αυτές καταλήξουν μη αναστρέψιμες.

Η κ. Μάνια Μπικώφ είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, διεθνής εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής 
Πηγή: talcmag.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #σεισμός 3,2 βαθμών Ρίχτερ στο Βόλο #σεισμός - https://t.co/2AufMC5J8X -

  • Πρόβλημα καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Β. Σποράδων με το λιμάνι του Βόλου - https://t.co/MNJqttKVM8… -

  • Οι πλέον πολυσύχναστες παραλίες της Μαγνησίας #παραλίεςτηςΜαγνησίας - https://t.co/Gu5TL3jXUb -

"Αλιεύοντας" την είδηση