Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Χάνεται και το ορόσημο της 7ης Απριλίου
Χάνεται και το ορόσημο της 7ης Απριλίου

Χάνεται και το ορόσημο της 7ης Απριλίου

Άλλο ένα ορόσημο, αυτό του Eurogroup της Μάλτας, στις 7 Απριλίου, είναι από χθες οριστικά χαμένο για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, θέτοντας σε κίνδυνο τον σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα, της ελάφρυνσης του χρέους και της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας δεν θα επιτευχθεί στο επόμενο Eurogroup», ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη , και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να την εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς».

«Στον αέρα» εξακολουθεί να είναι, εν τω μεταξύ, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, καθώς οι διαφωνίες στα επιμέρους θέματα και κυρίως στο ασφαλιστικό παραμένουν έντονες. Μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες, η επιστροφής δεν ορίστηκε, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, δύσκολα θα ληφθεί σχετική τα επόμενα 24ωρα.

«Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά δεν θα είναι εύκολο», ανέφερε άλλη ευρωπαϊκή πηγή. «Εξαρτάται από το πόσο κοντά θα έρθουν τις επόμενες μέρες στα ανοιχτά θέματα». Σημειώνεται ότι πάγια θέση των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν έχει κλείσει το 80%-90% της συμφωνίας.

Η εμπλοκή προέκυψε όταν κατέστη σαφές ότι οι θεσμοί –και όχι μόνο το – επέμεναν να εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 και όχι το 2020.

Δύο ευρωπαϊκές πηγές διαβεβαίωναν χθες ότι αυτή ήταν εξαρχής η θέση των θεσμών, αντίθετα με ό,τι άφηναν να εννοηθεί εδώ οι κυβερνητικές πηγές, ότι δηλαδή οι θεσμοί είχαν συμφωνήσει για μείωση των συντάξεων από το 2020 και αρκούνταν στη μείωση του αφορολογήτου από το 2019. «Η , ωστόσο, επί πολύ μεγάλο διάστημα δεν είχε απαντήσει, αφήνοντας αυτό το σημείο να συζητηθεί στα τελικά στάδια», εξηγούσε η μία ευρωπαϊκή πηγή.

Τελικά, το θέμα συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, 21-24 Μαρτίου, και, σύμφωνα με την άλλη ευρωπαϊκή πηγή, εκεί το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε για την έναρξη των περικοπών από το 2019. Υπό εξακολουθούσε να είναι η έκταση των περικοπών.

Στη συνέχεια, όμως, επιστρέφοντας στην Αθήνα, οι πληροφορίες από την ίδια πηγή αναφέρουν ότι η υπαναχώρησε, με να προκληθεί ενόχληση στους θεσμούς και να επαναφέρει το ακόμη και θέμα αύξησης του ορίου των απολύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι της κυβέρνησης για τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί με πιο ομαλό τρόπο δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτοί από το ΔΝΤ.

Ετσι, αυτή τη στιγμή παραμένει ανοικτό όλο το πακέτο. Με αυτά τα δεδομένα, οι ελπίδες ακόμη και για συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της Μάλτας έχουν απομακρυνθεί και η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει απλώς μια νέα ευκαιρία να βρεθούν οι επικεφαλής των θεσμών από κοντά και να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. «Στην καλύτερη περίπτωση», αναφέρει πηγή, «θα διαπιστώσουν ότι έχουν έρθει κοντά και ότι οι θεσμοί μπορούν στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση».

Εν τω μεταξύ, οι τριγμοί γίνονται έντονα αισθητοί στην οικονομία. Οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τον Μάρτιο η εκροή καταθέσεων σκαρφάλωσε στο 1,5 δισ. ευρώ, με συνολικά το τρίμηνο να έχουν φύγει 4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση