Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ανάγκη η κατάργηση των συμβάσεων των διοδίων, αλλά με σοβαρά νομικά θέματα
Ανάγκη η κατάργηση των συμβάσεων των διοδίων, αλλά με σοβαρά νομικά θέματα

Ανάγκη η κατάργηση των συμβάσεων των διοδίων, αλλά με σοβαρά νομικά θέματα

Σοβαρά νομικά ζητήματα από την εφαρμογή των συμβάσεων παραχώρησης των σταθμών διοδίων στις εργολαβικές εταιρείες, όπως η αναλογικότητα και η ιδιότητα του τιμήματος που καταβάλλεται από τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, αναδείχθηκαν στην αποψινή εκδήλωση με θέμα τα διόδια, που συνδιοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου με το Δήμο .

Εκτός από το γεγονός ότι προκύπτει ζήτημα της αναλογικότητας χρήσης της ς Οδού σε σχέση με το αντίτιμο που καταβάλλεται, σημαντικό θέμα είναι και οι απαιτήσεις του ενωσιακού δικαίου στο οποίο θα ενταχθούν σύντομα όλες οι συμβάσεις.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα στο Τεχνικό Επιμελητήριο, με θέμα τα διόδια. Ο ΔΣΒ ζήτησε ευθέως την κατάργηση των διοδίων και ειδικά αυτών του Μοσχοχωρίου, ενώ την κοινωνική διάσταση του ζητήματος ανέδειξε ο Δήμαρχος .

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ρ. Φεραίου κ. Δημήτρης , ανέφερε πως η περιοχή έχει υποστεί πάρα πολλά δεινά από τα διόδια του Μοσχοχωρίου και ειδικά από το πέρασμα των φορτηγών όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου από την παλιά Εθνικό Οδό με αποτέλεσμα συχνά ο Δήμος και η ευρύτερη περιοχή να θρηνούν θύματα. Αποκορύφωμα, φυσικά, το τραγικό συμβάν του καλοκαιριού με τα τρία παιδιά που χάθηκαν από το Στεφανοβίκειο και το Ριζόμυλο.

«Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες σε οποιονδήποτε είναι μαζί μας να αγωνιστούμε για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα γιατί πλέον η κοινωνική διάσταση που έχει πάρει είναι τεράστια» συμπλήρωσε ο κ. , η ομιλία του οποίου αφορούσε κυρίως στην κοινωνική διάσταση του θέματος με έμφαση στο τι έχει υποστεί ο Δήμος Ρ. Φεραίου που λειτουργεί και ως «πύλη» για το Νομό Μαγνησίας.

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ, κ. Λάζαρος Γαϊτάνης, είπε από την πλευρά του πως κανείς δε μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι χάνονται άνθρωποι λόγω των ακριβών διοδίων και έκανε λόγο για ένα «έγκλημα με ηθικούς αυτουργούς». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσα οικονομικά στοιχεία, όσες νομοθετικές διατάξεις κι αν παραθέσουμε, πάνω απ' όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής. Κι εμείς, συμψηφισμούς με ανθρώπινες ζωές, αρνούμαστε να κάνουμε».

Ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε  ότι οι εταιρείες θα πρέπει να ενημερώσουν για τον ακριβή αριθμό των οχημάτων που διέρχονται από κάθε σταθμό διοδίων της ευθύνης τους και πιο συγκεκριμένα ζήτησε απαντήσεις για ποιο λόγο τα διόδια του Μοσχοχωρίου είναι τα ακριβότερα σε σχέση με τους άλλους σταθμούς κατά μήκος της ΠΑΘΕ. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου είπε  ότι η εξαγγελία του Υπουργού Υποδομών Γιώργου Σταθάκη για αναθεώρηση των συμβάσεων οδικών αξόνων, για  μείωση των τιμών των διοδίων κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ τα ηλεκτρονικά διόδια, με χρέωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε όχημα, θα είναι μία καινοτομία και κατέληξε: «Το πιο σωστό όμως θα ήταν η κατάργηση και των τριών σταθμών διοδίων του νομού Λάρισας. Αν όχι για πάντα τουλάχιστον μέχρι να κατασκευαστεί και συντηρηθεί ο οδικός άξονας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, δήλωσε  ότι αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα που ανέδειξε η του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, έχει τυραννήσει τους πολίτες ιδιαίτερα του Νομού Μαγνησίας εδώ και πολλά χρόνια και παραδέχτηκε ότι οι πολίτες στηρίζουν πολλά στην του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν πιο πολλές προσδοκίες «για μία πιο δόκιμη αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου ζητήματος».

«Η , αναγνωρίζοντας το ζήτημα αυτό, προσανατολίζεται στην καθιέρωση των ηλεκτρονικών διοδίων, που θα υπάρχει χρέωση ανάλογα με την χρήση της ς Οδού, με βάση το κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο θα εξυπηρετήσει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και πολίτες που μένουν σε περιοχές κοντά σε διόδια. Προσανατολιζόμαστε στην άρση της ποινικοποίησης της κοινωνικής διαμαρτυρίας με το νόμο Βορίδη που οδήγησε πολλούς πολίτες που δικαίως διαμαρτυρήθηκαν για τις αυξημένες τιμές, στα δικαστήρια. Συμμεριζόμαστε τη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου που στην ουσία μιλά για κατάργηση κάποιων διοδίων, αλλά θα το δούμε σε δεύτερη φάση αυτό, διότι έγκειται στο πλαίσιο της δικής μας αναθεώρησης εξαρχής όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις παραχωρησιούχες εταιρείες. Εννοείται πως σε περιοχές όπως η δική μας, όπου υπάρχουν σταθμοί διοδίων σε πολύ μικρή χιλιομετρική απόσταση θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο της κατάργησής τους», δήλωσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νομικά ζητήματα

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Χρήστος Δετσαρίδης, ανέπτυξε τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τις συμβάσεις παραχώρησης, όπως προβλέπονται στο ενωσιακό δίκαιο, όπου ο χρήστης καλείται να πληρώσει το αντάλλαγμα για την κατασκευή του έργου, σ' αυτόν που το κατασκευάζει. «Υπάρχουν διάφορα και σοβαρά νομικά ζητήματα, όπως κατά πόσο το τίμημα που πληρώνεται από τον χρήστη είναι για μελλοντική χρήση, οπότε χάνεται η ιδιότητα του χρήστη αφ' ενός, αφετέρου κατά πόσο αυτό είναι αναλογικό όταν διανύει κάποιος 10 χιλιόμετρα και τυχαίνει σε κάποιο σταθμό διοδίων της τάξης των 3-4 ευρώ με έναν άλλο που διανύει 30 χιλιόμετρα και πληρώνει το ίδιο αντάλλαγμα. Αυτές οι συμβάσεις παρ' όλο που έχουν κυρωθεί με νόμο, υπάγονται στο ενωσιακό δίκαιο, θα περάσουν ένα κρας-τεστ βάσει αυτού και των απαιτήσεων που προβλέπει. Θα το δούμε στο και στην πράξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο νομικός των πολιτών που έχουν οδηγηθεί στα Δικαστήρια, κ. Άγγελος Αγγελίδης, τόνισε  ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν επανειλημμένως αθωωθεί, πριν την επικαιροποίηση του νόμου Ρέππα και Βορίδη, με το σκεπτικό ότι δεν ενήργησαν με δόλο. «Αυτό είναι κάτι θετικό, ειδικά και για τις δίκες που επίκεινται», κατέληξε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση