Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 6+1 λίστες καταθετών σε ξένες τράπεζες

6+1 λίστες καταθετών σε ξένες τράπεζες

Την 7η κατά σειρά λίστα με στοιχεία Ελλήνων που διαθέτουν μεγάλα ποσά σε ελβετικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφωνας . Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ελεγκτών είναι ιδιαίτερα μικρός για τόσο σημαντικές υποθέσεις, την ερχόμενη Δευτέρα τα στοιχεία 10.588 Ελλήνων θα ταυτοποιηθούν με τις υπόλοιπες 6 λίστες που επεξεργάζονται οι εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

Το αρχείο με τους Ελληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες ήρθε από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Οπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές τράπεζες, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,67 δισ. ευρώ) το 2008.

Τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο από την Ελλάδα αποτελούμενο από εισαγγελείς, ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς μετέβησαν στη Γερμανία προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη λίστα. Τα στοιχεία αυτά απεστάλησαν μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα με το «πρωτόκολλο συνεργασίας» όπου ελήφθη κρυπτογραφημένο αρχείο με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στη διεύθυνση ελέγχου και μέχρι τη Δευτέρα θα αποφασισθεί σε ποια υπηρεσία θα δοθεί η λίστα για τον έλεγχο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Δεκεμβρίου θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας μνημόνιο συνεργασίας όπου θα παρασχεθεί στη χώρα τεχνογνωσία για τον έλεγχο των στοιχείων, καθώς και το σχετικό λογισμικό που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. ανακοίνωσε την έναρξη «εξονυχιστικών ελέγχων από τη Δευτέρα, με τη συνδρομή και της Γερμανίας. Πιάνουμε το νήμα από την αρχή. Δίνουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη . Εχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος » επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης και υπογράμμισε ότι: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ». «Πίσω από μια περίπτωση στη λίστα Λαγκάρντ κρύβονταν πολλά ΑΦΜ. Κάτι τέτοιο περιμένουμε να ελέγξουμε και για τη λίστα από τη Γερμανία» πρόσθεσε ο , σημειώνοντας ότι στους καταθέτες αυτούς «θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η ομολογία που έριξε αυλαία στο θέατρο 37 ημερών #ΓλυκάΝερά - https://t.co/WIkUfRaZ8h -

  • Στο Βόλο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ #Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - https://t.co/vHkjLxwJbJ -

  • Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες - https://t.co/a7Ygbn7bsY -

"Αλιεύοντας" την είδηση