Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ξεκινάει ο έλεγχος με ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δημοσιονομικά
Ξεκινάει ο έλεγχος με ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δημοσιονομικά

Ξεκινάει ο έλεγχος με ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δημοσιονομικά

Ξεκινάει από Δευτέρα –εκτός απροόπτου– ο Γολγοθάς της κυβέρνησης για να κλείσει επιτυχώς τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να καταφθάσουν σήμερα στην Αθήνα και να αρχίσουν τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης από Δευτέρα, ενώ αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στον υφιστάμενο σχεδιασμό, θα αποχωρήσουν στα τέλη της εβδομάδας. Κάτι το οποίο αναδεικνύει πως η ολοκλήρωση του ελέγχου θα καθυστερήσει, όπως άλλωστε εκτίμησε και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Π. .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος θα σπάσει σε δύο –τουλάχιστον– φάσεις. Οι επικεφαλής των δανειστών θα παραμείνουν περίπου μία εβδομάδα στην Αθήνα και θα συζητήσουν με τις ελληνικές αρχές την ατζέντα του ελέγχου (, δημοσιονομικά μέτρα, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, «κόκκινα» δάνεια, ενεργειακές κ.λπ.). Επειτα θα αποχωρήσουν και θα επιστρέψουν όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για να κλείσει ο έλεγχος. Μοντέλο που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν. Στο οικονομικό επιτελείο δέχτηκαν με ανακούφιση την έλευση των επικεφαλής των θεσμών, καθώς αυτό σηματοδοτεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για το ότι ακόμα και σήμερα κανείς στην Αθήνα δεν γνωρίζει με σαφήνεια ποιες είναι οι προθέσεις των δανειστών. Και αυτό, διότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της τρόικας, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να τηρεί την πιο σκληρή στάση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τα δύο «καυτά» ζητήματα του ελέγχου:

1. : Ολοκληρώθηκε η λέξη προς λέξη «ανάγνωση» του σχεδίου από τα τεχνικά κλιμάκια και πλέον, η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στο πεδίο των μετρήσιμων στοιχείων, των αναλογιστικών προβολών και κυρίως στο εάν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Ο έλεγχος θα γίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε δύο επίπεδα, σε τεχνικό με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκο να έχει τον πρώτο λόγο διαπραγμάτευσης με τα κλιμάκια των δανειστών, και σε κεντρικό – πολιτικό με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι (ανεπιβεβαίωτες) πληροφορίες από διαρροές δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι πιστωτές και κυρίως το ΔΝΤ εμφανίζεται να ζητεί μειώσεις συντάξεων που μεσοσταθμικά θα φθάνουν το 15%. Οι συνεχείς ερωτήσεις των τεχνικών κλιμακίων δε, για την προσωπική διαφορά και το δημοσιονομικό κόστος εφαρμογής της, συνηγορούν στο ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην «κόκκινη γραμμή» της να μη μειώσει ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Μάχη αναμένεται και στο θέμα της αύξησης των εισφορών στους μισθωτούς. Στην περίπτωση που οι πιστωτές δεν δεχθούν αύξηση ή δεχθούν μικρότερη από 1,5 μονάδα που προτείνει η ελληνική πλευρά (για παράδειγμα 1 μονάδα), στο στόχαστρο θα μπουν οι επικουρικές συντάξεις. Ως ύστατο μέτρο και μπροστά στον κίνδυνο να μην κλείσει η αξιολόγηση, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να δεχθεί περικοπές κάποιων πολύ υψηλών κύριων συντάξεων, άμεσα. Πιο εύκολο θεωρείται το θέμα του ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις, πιο δύσκολο αυτό της μείωσης των συντάξεων που η προσωπική διαφορά αποδειχθεί μεγάλη (π.χ. συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ ή κάποιων ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ-Τραπεζών). Δύσκολη διαπραγμάτευση αναμένεται και στο θέμα της εθνικής σύνταξης, κυρίως στο εάν θα δίνεται με εισοδηματικά μεταξύ 15 και 20 ετών ασφάλισης, ενώ μάχη θα δοθεί στους συντελεστές αναπλήρωσης.

2. Νέα δημοσιονομικά μέτρα: Το οικονομικό επιτελείο περιμένει να δει την αξιολόγηση των θεσμών επί των νέων στοιχείων για την υπεραπόδοση των εσόδων του 2015. Η Αθήνα επιμένει ότι το 2015 «κλείνει» με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, αντί στόχου για , καθώς και ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2016. Ετσι, η κυβέρνηση αναμένει να διαπιστώσει αν οι –και κυρίως το ΔΝΤ– έχουν ρίξει τις δικές τους εκτιμήσεις για την ύπαρξη «τρύπας» φέτος, ενώ υπάρχει και η «μάχη» για τα μέτρα της διετίας 2017-2018 που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ.

O λογαριασμός της κρίσης στους μισθωτούς

Δραματικές είναι οι συνέπειες της κρίσης στους μισθωτούς. Απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, αντικατάσταση των «ακριβών» με «φθηνότερους» εργαζόμενους, περιορισμός της πλήρους απασχόλησης και επικράτηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας είχαν ως αποτέλεσμα, το διάστημα από το 2009 έως το 2014, οι μισθωτοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ να χάσουν 26 δισ. . Αντίστοιχα, το Ταμείο που αναμένεται να αποτελέσει τον κορμό του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχασε 13 δισ. από εισφορές. Τα στοιχεία επεξεργάστηκε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ και είναι αποκαλυπτικά και άκρως ανησυχητικά.

30s5eisforesika-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση