Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Προανακριτική για Novartis: Διέψευσε ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας ο Φ. Δεστεμπασίδης
Προανακριτική για Novartis: Διέψευσε ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας ο Φ. Δεστεμπασίδης

Προανακριτική για Novartis: Διέψευσε ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας ο Φ. Δεστεμπασίδης

Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis, δηλαδή το στέλεχος που επισήμως διένειμε τις διαφημίσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, προσήλθε σήμερα ως μάρτυρας στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Σήμερα είπε πάντως, ότι δεν γνώριζε, ούτε σε ποια μέσα ενημέρωσης, ούτε σε ποια πρόσωπα δίνονταν τα χρήματα, και ότι τις υπογραφές στους ισολογισμούς τις έβαζε ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης είπε ότι δεν γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ότι δεν είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» ή «Μάξιμος Σαράφης». Ότι δεν έχει κληθεί να καταθέσει από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

«Δεν επιθυμώ να απαντήσω για τίποτα άλλο, πέραν του αντικειμένου της παρούσας επιτροπής, που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου», δήλωσε κατ΄επανάληψη στη διάρκεια της εξέτασης του. Τη στάση του αυτή αιτιολόγησε σημειώνοντας ότι τον εμπλέκουν στην υπόθεση άλλα πρόσωπα (σ.σ. ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης και ο Νικόλαος Μανιαδάκης) και συνεπώς δεν θέλει να προκαταλάβει όσα θα πει στη Δικαιοσύνη όταν και αν κληθεί.

Στη Δικαιοσύνη η κατάθεση

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αποφάσισε ότι θα αποστείλει την κατάθεση του Φιλίστορα Δεστεμπασίδη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, προκειμένου να αξιολογηθεί η άρνησή του να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι βουλευτές. Σημειωτέον ότι ο Ποινικός Κώδικας ( 224) συνδέει την άρνηση κατάθεσης με ψευδή κατάθεση. H κατάθεση Δεστεμπασίδη αποστέλλεται πάντως «γενικώς» προς αξιολόγηση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, και όχι ειδικώς με το 224 του ΠΚ.

Η κατάθεση του κ. Δεστεμπασίδη θα διαβιβαστεί και στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, που διερευνούν όσα έχει καταγγείλει σε βάρος της κ. Τουλουπάκη ο Ιωάννης Αγγελής. Στόχος είναι να αξιολογηθεί δικονομικά η άρνηση του κ. Δεστεμπασίδη να καταθέσει, με την αιτιολογία ότι τον εμπλέκει ο Εμμανουήλ Βουλκίδης στην υπόθεση της Novartis. Να σημειωθεί ότι ο κ. Δεστεμπασίδης έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Αν όμως είναι όντως προστατευόμενος μάρτυρας, ίσως δεν έχει τηρηθεί ο νόμος ο οποίος ορίζει ότι για να χαρακτηριστεί ένα πρόσωπο, «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος», προϋπόθεση είναι η έλλειψη εμπλοκής του υπό χαρακτηρισμόν προσώπου, καθ΄οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω πράξεις (και τις συναφείς) και η ανυπαρξία ιδίου οφέλους.

Η κατάθεση

«Αισθάνομαι στοχοποιημένος. Ένας από αυτούς που με στοχοποίησαν είναι ο Νικόλαος Μανιαδάκης και το έκανε για να με εκφοβίσει και να μην καταθέσω στη Δικαιοσύνη αυτά που έχω δει, αυτά που έχω ακούσει, αυτά που γνωρίζω», φέρεται να απάντησε ο κ. Δεστεμπασίδης. «Καταλαβαίνουμε από όσα μας λέτε, πως γνωρίζετε γεγονότα αλλά δεν θέλετε να απαντήσετε. Αντιλαμβάνεστε ότι με τη στάση σας αυτή, καθίστασθε ύποπτος;» τον ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. Ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης φέρεται να δήλωσε πως δεν θέλει να πει τίποτε περισσότερο, πέραν εκείνων που είναι το αντικείμενο της επιτροπής, διότι δεν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η μεταχείρισή του και δεν θέλει να προκαταλάβει όσα θα πρέπει να πει, εάν κληθεί από τις αρχές.

Ως ένα από τα πολιτικά πρόσωπα δε, που τον έχουν στοχοποιήσει, κατονόμασε τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη. «Τι εννοείτε όταν λέτε ότι σας εκφοβίζουν;» ρωτήθηκε ο μάρτυρας. «Θέλετε να παίξουμε το βίντεο στο youtube όπου ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, λέει ότι ο Δεστεμπασίδης είναι προστατευόμενος μάρτυρας;» απάντησε εκείνος και πρόσθεσε: «Όταν κληθώ, αν κληθώ από τη Δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι ότι θα εισφέρω και θα καταθέσω, με βάση τη συνείδηση και τις ηθικές μου αξίες».

Για τα όσα έχει δηλώσει σε βάρος του ο Νίκος Μανιαδάκης, ο κ. Δεστεμπασίδης δήλωσε: «Ο Νίκος Μανιαδάκης είναι εκείνος που ως προστατευόμενος μάρτυρας των ελληνικών Αρχών (με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου») κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis. Σήμερα ως κατηγορούμενος, είναι στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτούς που κατήγγειλε ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, όταν διεκδικούσε – όπως ο ίδιος ομολογεί στο δικόγραφό του – αμοιβή από τις αμερικανικές Αρχές, για όσες πληροφορίες έδινε σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση Novartis. Ουδέποτε τον συνάντησα και συνομίλησα μαζί του, είτε στη ΓΑΔΑ, είτε στους διαδρόμους της εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως ισχυρίζεται».

Σημειώνεται ότι ο Νικόλαος Μανιαδάκης έχει καταθέσει σε βάρος των δύο προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis: της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη».

«Είτε από είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς», έχει δηλώσει ο κ. Μανιαδάκης.
Εξάλλου, ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης, που έχει περάσει το κατώφλι της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς ως ύποπτος διάπραξης αδικημάτων στη διενεργούμενη για την υπόθεση Novartis, έχει κατηγορήσει τον κ. Δεστεμπασίδη ότι ελάμβανε χρήματα ως αντάλλαγμα για τις διαφημιστικές καταχωρήσεις της Novartis.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

  • Κρατείται αλλοδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας #προσβολήγενετήσιαςαξιοπρέπειας - https://t.co/OQPx7qRNqX -

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

"Αλιεύοντας" την είδηση